Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ce se întâmplă cu La Masia, celebra Academie a Barcelonei. De ce toți jucătorii talentați pleacă

Cristian Mihală

Actualizat 22/05/2020 la 08:20 GMT+3

La Masia, celebra Academie a Barcelonei, a început să piardă jucători pe bandă rulantă, iar englezii de la Daily Mail au încercat să afle ce se ascunde în spatele acestui exod de jucători. Conducătorii catalanilor sunt mult mai interesați de câștigul imediat decât să crească fotbaliști.

FC Barcelona, La Masia

Credit imagine: Getty Images

În urmă cu 20 de ani, când Perez crea primul "Real galactic", Barcelona replica printr-o frază care a devenit celebră. "Ei transferă nume, noi transformăm băieți în bărbați". Într-adevăr, timp de peste un deceniu La Masia a reprezentat de departe cea mai bună Academie din lume, modul în care a scos talente pe bandă rulantă impresionând.
S-a ajuns chiar ca, în 2012, regretatul Tito Vilanova să alcătuiască un prim "11" format exclusiv din jucători crescuți la Academie. Acum, din lotul lui Setien, încă sunt nume importante venite de la La Masia - Lionel Messi, Sergio Busquets, Gerard Pique sau Jordi Alba -, dar aceștia fac parte și ei din vechea gardă. În trecutul recent, doar Sergi Roberto a făcut pasul la prima echipă de la La Masia.

La Masia și Barcelona pierd jucători pe bandă rulantă

În ultimul an, La Masia și Barcelona au pierut cei mai buni jucători. Marc Jurado s-a înțeles cu Manchester United, Juan Larios va merge la City la finalul acestui sezon, iar Xavi Simmons a semnat deja de anul trecut cu PSG. Acum, e rândul ca Xavier Mbuyamba, considerat de mulți foarte asemănătător cu Pique, să părăsească formația catalană cu destinața Londra. Chelsea l-a convins să semneze și mutarea e în acest moment doar o chestiune de timp.
În acest context, se pune o întrebare firească, legată de strategia Barcelonei. Lipsa de viziune a unor conducători și drumul lung pe care un tânăr talentat îl are de traversat pentru a ajunge în primul "11" al unei formații cu asemenea pretenții sunt cauzele pentru care La Masia a devenit doar o pepinieră pentru marile cluburi din Europa.
"Clubul nu vede o problemă când tinerele talente sunt vândute pe bani. Unii directori de la Barcelona sunt extrem de mândri că au făcut La Masia atât de profitabilă. În această lună, La Vanguardia a calculat că în ultimii 4 ani au fost vânduți nu mai puțin de 20 de fotbaliști tineri de la La Masia", explică jurnaliștii Daily Mail.
E adevărat, Barcelona are încă puterea financiară de a cumpăra fotbaliștii cei mai importanți din Europa, dar lipsa unei pepiniere puternice s-ar putea să fie decisivă în timp. Mai ales că formațiile din Anglia au investit masiv în propriile Academii.
"Amenințarea cea mare vine de la marile rivale din Europa, care investesc foarte mult în sectorul juvenil, în timp ce Barcelona nu doar că a devenit mult mai puțin interesată ca în trecut de acesta, dar nu mai pare capabilă să își țină cele mai importante talente", mai notează sursa citată.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo