Articol scris de Flavius Pavel
Real Madrid - FC Barcelona este un joc așteptat cu nerăbdare de către fanii ambelor echipe, dar nu numai, încă de la începutul sezonului și este disecat la nesfârșit în zilele de dinainte, dar chiar și săptămâni după aceea.
Astăzi, cele două cluburi se vor întâlni pentru a doua oară în acest sezon de La Liga(0-0 în tur), de data aceasta pe terenul celor de la Real și poate reprezenta primul El Clasico pentru Martin Braithwaite, jucătorul transferat de urgență în urma accidentărilor lui Luis Suarez și Ousmane Dembele.
Cupa Mondială FIFA
Richarlison, anunț controversat despre ce vrea să facă după ce se va retrage din fotbal
21/11/2022 LA 09:29

El Clasico, file de istorie

De la prima întâlnire din 1902 și până în zilele noastre, rivalitatea dintre Real Madrid și Barcelona este profundă și de durată. Scorul general dintre cele două echipe subliniază motivul pentru care este o confruntare atât de durabilă.
În prezent, luând în calcul doar meciurile oficiale/cele care contează, Barcelona conduce această dispută cu 96 la 95 meciuri câștigate, la care se adaugă 52 de egaluri între cele două forțe mondiale.
Rivalitatea istorică dintre cele cluburi, dar și cele două orașe, fac adesea întâlnirile din El Clasico, ocazii în care sunt implicate multe energii. Una din aceste probleme extrafotbalistice este conceptul de independență în rândul susținătorilor catalani ai Barcelonei. Aceștia speră că într-o bună zi să se îndepărteze de restul statului spaniol și să-și formeze propria națiune. FC Barcelona este folosită pe post de steag de luptă împotriva conducerii de Madrid.
Independența Catalunyei ar putea însemna sfârșitul întâlnirilor interne cu Real Madrid. Cu toate acestea, posibilitatea acestei întâmplări este minimă în prezent.
Cele două echipe reprezintă și cele mai mari două orașe din Spania și se identifică cu poziții politice opuse, Real Madrid fiind considerat ca reprezentând naționalismul spaniol, iar Barcelona ca reprezentatul naționalismului catalan. Rivalitatea este considerată una dintre cele mai mari din sportul mondial. Cele două cluburi sunt printre cele mai bogate și de succes cluburi de fotbal din lume. Ambele echipe au fani în toată lumea și reprezintă cele mai urmărite echipe sportive din lume pe social media. Alături de Athletic Bilbao, sunt singurele cluburi din La Liga care nu au fost niciodată retrogradate.

Implicarea politică în El Clasico

Conflictul dintre Real Madrid și Barcelona a depășit de mult timp dimensiunea sportivă, astfel încât alegerile pentru președințiile cluburilor sunt puternic politizate. Phil Ball, autorul Morbo: The Story of Spanish Football, spune despre aceasta dispută; „se urăsc reciproc cu o intensitate care poate șoca cu adevărat pe străin”.
În 1943 a fost cel mai mare rezultat din istoria El Clasico, în condițiile în care Real Madrid a învins-o cu 11-1 pe Barca în a doua manșă a unei întâlniri din Cupa Spaniei. Barcelona a câștigat prima manșă acasă cu 3-0, iar rezultatul final după cele două manșe fiind de 11-4 pentru Real Madrid. Cu toate acestea, jocul a fost cuprins de controverse, cu unele rapoarte care afirmă că directorul general al securității statului, Franco, a vizitat vestiarul din Barcelona înaintea meciului pentru a da un avertisment înfiorător. În cele din urmă, rezultatul a fost șters oficial din arhiva FIFA - deși fanii de la Madrid încă se folosesc de acest rezultat pentru a-și supăra rivalii. În schimb, cea mai mare victorie a Barcelonei contra Realului este de 7-2(24 sept 1950).
https://i.eurosport.com/2017/12/21/2233175.jpg

Ronaldinho, standing ovacion pe Bernabeu

Surprinzător este că jucătorii de la Barcelona au câștigat chiar și ovații din partea fanilor Real Madrid pe Santiago Bernabeu în două ocazii. În 2005, Ronaldinho a primit această onoare din partea madridistilor după o performanță impecabilă într-o victorie cu 3-0, imitând realizarea lui Diego Maradona cu 22 de ani în urmă. Poate că această rivalitate nu împiedică întotdeauna fiecare parte să recunoască strălucirea celuilalt.
Peste 400 de milioane de oameni din întreaga lume se uită, în medie, la fiecare El Clasico. Este, astfel, al doilea meci ca număr de urmăritori după finala Champions League.
https://i.eurosport.com/2020/02/28/2785999.jpg

El Clasico, 2020

Meciul de duminică le găsește pe cele două echipe într-o formă mai slabă, ambele echipe venind după două meciuri de Champions League nu tocmai reușite. Real Madrid a pierdut pe teren propriu, 1-2 contra celor de la Man City, meci în care Ramos a văzut direct cartonașul roșu(în prezent, are mai multe cartonașe roșii primite decât trofee în toata cariera lui la Real Madrid). Barcelona a reușit să scoată un egal chinuit(1-1) contra celor de la Napoli, meci în care i-a pierdut pe Busquets și Vidal(cartonaș roșu) pentru a doua manșă. Încă un lucru foarte important este lipsa lui Hazard care are parte de o accidentare ce îl va ține departe de teren pentru încă 3 luni cu aproximație, din informațiile oferite de club. Zidane nu îl va putea folosi nici pe Rodrygo, întrucât acesta a fost eliminat. Brazilianul s-a bucurat “excesiv” în fața portarului advers, într-un meci disputat la echipa secundă. De celalaltă parte, Barcelona este măcinată de accidentări și nu îi va putea folosi pe Sergi Roberto, Luis Suarez și Dembele.
Barcelona și-a surclasat rivala în ultimii ani în întâlnirile din La Liga de pe legendarul stadion Santiago Bernabeu. Catalanii au câștigat 8 meciuri în ultimele 11 vizite(un egal și două victorii Real), incluzând ultimele patru întâlniri consecutive. În acest interval, Barcelona a reușit să inscrie 29 de goluri, în timp ce Real Madrid doar 14.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Cupa Mondială FIFA
Cupa Mondială 2022 | Șansele Franței de a câștiga titlul mondial după accidentarea lui Benzema
20/11/2022 LA 07:39
Cupa Mondială FIFA
Lionel Messi, înger și demon la Cupa Mondială! "Îl iubesc, dar nu aș suporta să îl văd câștigând"
22/10/2022 LA 10:38