FC Barcelona stătea de multă vreme pe un butoi cu pulbere, iar în această dimineață un nou scandal a izbucnit la clubul catalan. Josep Maria Bartomeu împreună cu alți foști oficiali ai clubului au fost arestați preventiv în cadrul dosarului "BarcaGate", fiind acuzați de corupție și administrare neloială în perioada când au deținut frâiele conducerii administrative.
Această știre vine cu numai câteva zile înainte de a alegerile pentru președinția clubului, unde sunt înscriși în cursă 3 candidați: Juan Laporta, Victor Font și Toni Freixa. Laporta, care a mai fost președinte între 2003 și 2010, a fost primul dintre aceștia care a oferit o reacție cu privire la arestarea lui Bartomeu și a foștilor săi colaboratori.
"Prima prezumție este de nevinovăție. Nu este o veste bună și nici o veste plăcută pentru Barca, deoarece această persoană a fost președinte la FC Barcelona. Deși nu a avut un management bun, a fost totuși președinte al FC Barcelona și este o veste care nu este plăcută pentru nimeni. Adevărul este că e oveste șocantă, cu siguranță.", a declarat Juan Laporta postului de radio catalan Lleida UA1, citat de mundodeportivo.es.
Fotbal
Barcelona nu renunță ușor la Lewandowski! O nouă contestație depusă privind suspendarea polonezului
ACUM O ZI
Toni Friexa a postat un mesaj scurt prin care a dorit să apere imaginea clubului, fără a face referire strict la arestarea foștilor oficiali: "Multă lume vrea să facă rău Barcelonei, dar noi nu vom permite asta. Barcelona nu este singură."
https://i.eurosport.com/2020/10/28/2923805.jpg

"BarcaGate", scandalul care a dus la arestarea lui Bartomeu

Pe 17 februarie 2020, jurnaliștii de la Cadena Ser (post de radio catalan) au dat publicității rezultatele unei investigații și au scos la iveală o serie de nereguli, acuzând conducerea Barcelonei de corupție.
Mai exact, presa acuza conducerea de atunci a clubului "blaugrana" că a angajat o firmă specializată în administrarea rețelelor de socializare pe care ar fi plătit-o cu o sumă mult mai mare decât ar fi fost normal (1.000.000 de €, în timp ce prețul pieței este de 150.000-200.000 de € pentru astfel de servicii). Suma totală a fost împărțită în tranșe mai mici, astfel încât să nu fie nevoie de aproparea plăților în consiliul de administrație, astfel că totul a fost păstrat secret de câțiva oameni din conducerea clubului.
S-a presupus că suma uriașă încasată de I3 Ventures, numele companiei respective, s-a datorat faptului că aceasta nu se ocupa doar cu apărarea imaginii clubului pe rețelele de socializare, ci mai ales de protejarea imaginii conducerii administrative, în frunte cu președintele Josep Maria Bartomeu. Pentru asta, contestatarii board-ului de atunci de la Barcelona au fost atacați pe site-urile de socializare prin inermediul unor conturi false, totul fiind orchestrat de cei de la I3 Ventures, scopul final fiind câștigarea unui nou mandat de președinte al Barcelonei de către Bartomeu.
Conform raportului de atunci, printre cei defăimați la ordinul lui Bartomeu și al acoliților acestuia s-au aflat jucători activi precum Leo Messi sau Gerard Pique, foști jucători și foști tehnicieni (Xavi Hernández, Carles Puyol, Josep Guardiola ), alte voci importante din jurul clubului catalan (Joan Laporta, Víctor Font , Agustí Benedito , Jaume Roures ) și alte entități apropiate acestuia (canalul regional catalan TV 3).
Bartomeu și ceilalți acuzați s-au apărat atunci spunând că angajarea unor astfel de firme este ceva obișnuit, iar în privința acuzelor de defăimare a propriilor jucători sau a altor persoane totul a fost negat.
Totuși, autoritățile s-au autosesizat și în iulie 2020 au descins prima dată la sediul Barcelonei, căutând probe în acest dosar. După primele cercetări nu s-au putut dovedi acuzațiile la adresa oficialilor, iar totul părea că se va încheia foarte repede.
Acum, la 7 luni de la primele descinderi, poliția a intrat din nou în sediul clubului catalan și a decis arestarea lui Bartomeu și a foștilor săi colaboratori, ceea ce înseamnă că probele de incriminare a lor sunt mai solide.
La Liga
Lionel Messi, așteptat înapoi la Barcelona de Cruyff! "Trebuie să fie din nou împreună"
30/11/2022 LA 19:02
Cupa Mondială FIFA
Barcelona îl urmărește de peste un an pe fotbalistul care se crede "mai bun decât Neymar"
30/11/2022 LA 11:43