Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Roberto Carlos, dezvăluire în premieră, în ziua când a împlinit 47 ani: "Acest antrenor m-a distrus"

Cristian Mihală

Actualizat 10/04/2020 la 16:36 GMT+3

Roberto Carlos, cel mai bun fundaș stânga din istorie în opinia cititorilor eurosport.ro, împlinește astăzi 47 de ani. Brazilianul și-a amintit de momentul de cumpănă din cariera lui: pe vremea când evolua la Inter, Roy Hodgson l-a pus să joace mijlocaș stânga, iar sud-americanul nu a mai dat același randament.

luis figo roberto carlos

Credit imagine: Getty Images

În 1995, Massimo Moratti a preluat frâiele lui Inter și avea în plan să construiască o echipă care să domine Europa. Primele transferuri făcute de milardar au fost Paul Ince, Javier Zanetti și un anume Roberto Carlos, un fundaș de bandă care impresiona la Palmeiras cu viteza sa, dar și cu șutul extrem de violent și precis.
Totuși, singurul său sezon pe Giuseppe Meazza nu a fost unul care să anticipeze ce fotbalist urma să devină Roberto Carlos. Asta și pentru că Roy Hodgson, antrenorul de atunci al nerazzurrilor, a considerat că jucătorul era prea indisciplinat tactic pentru a juca fundaș stânga. Brazilianul urca prea mult în atac și uita să acopere zona, astfel că tehnicianul a decis să îi dea sarcini preponderent ofensive.
Roberto Carlos a marcat 5 goluri în acea stagiune, însă nu s-a simțit deloc în largul lui pe noua poziție, simțind că nu dă randamentul potrivit. În plus, la naționala Braziliei avea o concurență acerbă la mijloc, unde nu ar fi avut loc să evolueze. Putea spera că va juca tot fundaș stânga la prima reprezentativă, însă era conștient că nu va mai da același randament nici pe acea poziție, după ce la Inter i se cer alte lucruri.
"Roy Hodgson m-a distrus, m-a pus să joc la mijlocul terenului. În acest fel, nu aveam nicio șansă să joc pentru echipa națională și urma Copa America în 1997. Nu este că ne-am înțeles prost, ci că nu știam prea multe despre fotbal", a rememorat Roberto Carlos, citat de Marca.

Real Madrid, marea șansă a lui Roberto Carlos

În cele din urmă, marea șansă a carierei lui Roberto Carlos s-a numit Fabio Capello. Acesta a făcut tot posibilul să îl transfere în vara lui 1996 pe Bernabeu, iar legenda fundașului stânga brazilian a început de acolo. A evoluat în 584 de meciuri pentru madrileni, având o rată de goluri incredibilă pentru un fundaș: 71 de reușite.
"Am vorbit cu Moratti și l-am rugat să mă lase să plec. Am mers la Madrid pentru Capello, el este cel mai important antrenor din cariera mea", a mai spus Roberto Carlos.
Pe Bernabeu, Roberto Carlos a cucerit patru titluri (1996–97, 2000–01, 2002–03, 2006–07) și trei Ligi ale Campionilor (1997–98, 1999–2000, 2001–02). La nivel de națională, performanțele lui au fost la fel de impresionante. Finalist la Mondialul din 1998, Roberto Carlos și-a luat revanța 4 ani mai târziu, când a devenit campion mondial. A câștigat de două ori Copa America (1997 și 1999) și a fost desemnat al doilea în cursa pentru Balonul de Aur în 2002. În două rânduri (2002 și 2003) a prins echipa anului în viziunea UEFA, care l-a desemnat în respectivii ani de fiecare dată "cel mai bun fundaș din lume".
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo