Organizatorii spanioli își doresc ca sezonul să fie încheiat pe teren, chiar dacă etapele se vor întinde până în luna septembrie. Totuși, oficialii UEFA le-au cerut celor de la Federația Spaniolă să aibă pregătit un plan prin care să anunțe echipele calificate în cupele europene, în cazul în care campionatul va fi, în cele din urmă, anulat. În aceste condiții, principala problemă a spaniolilor va fi stabilirea celei de-a 7-a echipe care se va califica în cupele europene.
În La Liga, primele 4 echipe clasate se califică direct în grupele Champions League, a 5-a echipă merge direct în grupele Europa League, în timp ce cea de-a 6-a joacă un play-off pentru accederea în grupele Europa League. Pe lângă cele 6 echipe, încă un club mai primește șansa să meargă în Europa League, în funcție de rezultatul din finala Cupei Spaniei.
Cum sezonul actual ar putea fi anulat din cauza pandemiei, Federația Spaniolă a a adus în discuție posbilitatea ca finala Cupei Spaniei, dintre Athletic Bilbao și Real Sociedad, să nu mai fie disputată, iar ambele echipe să meargă în cupele europene.
Fotbal
Încă două campionate importante sunt gata să anunțe campioana! Sezonul nu va mai fi repornit
16/04/2020 LA 11:18

Cele trei variante posibile

Regulamentul din Spania spune că, în cazul în care câștigătoarea finalei de Cupă este deja calificată în Europa, ca urmare a locului din campionat, echipa care va beneficia de calificarea în Europa League (oferită de organizatorii Cupei Spaniei) va fi cea de pe locul 7 din La Liga. Totuși, dacă sezonul curent va fi anulat, spaniolii vor fi nevoiți să renunțe la vechea abordare și să aleagă una dintre următoarele 3 alternative:
  • Prima variantă: dacă ambele finaliste sunt deja calificate în cupele europene ca urmare a pozițiilor din campionat, atunci ocupanta locului 7 din La Liga se va califica în Europa League.
  • A doua variantă: dacă numai una dintre cele două finaliste este deja calificată în cupele europene ca urmare a locului din La Liga, cealaltă finalistă se va califica în Europa League.
  • A treia variantă: dacă niciuna dintre cele două finaliste nu are asigurat locul în cupele europene ca urmare a poziției din campionat, cea mai bună clasată dintre ele va primi locul de Europa Leaague.
Așadar, indiferent de scenariul ales, finala dintre Athletic Bilbao și Real Sociedad nu se va mai disputa, iar echipa de pe locul 7 din La Liga va rămâne în afara cupelor europene.

Valencia și Getafe, dezavantajate de decizie

În cazul în care sezonul nu se va mai relua din cauza pandemiei, Athletic Bilbao (în prezent pe locul 10 în La Liga) va beneficia de regula propusă de Federație și se va califica în Europa League, ținând cont de faptul că Real Sociedad ocupă deja poziția a 4-a în campionat (de Champions League). În aceste condiții, Valencia, aflată în prezent pe locul 7, la 3 puncte în spatele lui Atletico Madrid, va rămâne în afara cupelor europene.
O altă echipă care ar fi influențată de posibila anulare a sezonului este Getafe, aflată pe locul 5, la egalitate de puncte cu Real Sociedad, formația de pe ultimul loc de Champions League. Cum departajarea dintre echipele din La Liga se face în funcție de meciurile directe, rămâne de stabilit echipa care va merge, în cele din urmă, în grupele Champions League, având în vedere că partida retur dintre Getafe și Sociedad încă nu s-a disputat. În partida tur, Getafe a câștigat cu 2-1, în deplasare.
La momentul actual, Barcelona, Real Madrid, Sevilla și Real Sociedad ocupă primele 4 poziții (de Champions League), Getafe este pe locul 5 (grupele Europa League), în timp ce Atletico Madrid se află pe poziția a 6-a (play-off Europa League).
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Liga
Ernesto Valverde: "E mai bine ca oamenii să nu știe adevărul despre Leo Messi"
19/08/2021 LA 14:39
Liga
Laporta, atac fără precedent la Bartomeu: "A ruinat Barcelona!" Care este noul plafon salarial
16/08/2021 LA 11:19