Cu 15 ani în urmă, Valencia era una dintre forțele Europei. Echipa iberică jucase 2 finale de Champions League, în 2000 și 2001, iar în 2002 și 2004 devenise campioana Spaniei. Șefii clubului, împreună cu autoritățile locale au pus la cale un plan măreț, care prevedea construirea unui stadion ultra-modern, de aproximativ 80.000 de locuri.
Lucrările au început în 2007, dar au fost sistate din mai multe motive. Moartea a 4 muncitori în timpul construcției au sistat pentru prima dată proiectul, iar apoi au intervenit probleme financiare. Data inițială a inaugurării noii arene a fost stabilită în 2009, dar clubul nu și-a mai permis să continue investițiile și totul a fost amânat.
De atunci au trecut deja 11 ani, iar stadiul lucărilor nu a avansat deloc. Autoritățile locale au prelungit de mai multe ori autorizația de construcție, dar acest lucru nu mai poate continua la infinit și planul riscă să fie abandonat.
Liga
Ernesto Valverde: "E mai bine ca oamenii să nu știe adevărul despre Leo Messi"
19/08/2021 LA 14:39
"Acest plan este mort! Având în vedere ce s-a întâmplat până acum, cea mai logică decizie ar fi să nu prelungim autorizația. Suntem deschiși să ajutăm la finalizarea stadionului, dar așteptăm garanții serioase din partea clubului și vrem ca oamenii de acolo să-și respecte promisiunile", a spus Sandra Gomez, viceprimarul Valenciei, pentru Marca, citată de digisport.ro.
https://i.eurosport.com/2021/01/23/2976881.jpg

Valencia are serioase probleme financiare

În toți anii care au trecut de la anunțarea proiectului și până acum, oficialii "liliecilor" au încercat pe toate căile să continue planul construcției "Noului Mestalla", dar problemele cu banii nu le-au permis.
Echipa a început să decadă și nu a mai produs rezultate, astfel că încasările au scăzut drastic. În ultimii ani, situația s-a agravat, iar Valencia a ajuns o echipă de pluton, mereu mai aproape de retrogradare decât de locurile care duc în cupele europene, astfel că supraviețuirea a ajuns acum o prioritate, finalizarea construcției noului stadion trecând în plan secund.
Valencia a apelat la ajutorul unei bănci în speranța că-și va putea duce planul la bun sfârșit, dar afacerea a căzut între timp. Ulterior, planul a fost schimbat din mers, fiind agreată varianta unui stadion mai mic (54.000 de locuri)decât cel proiectat inițial, renunțându-se și la multe alte dotări. Nici așa nu s-au putut continua construcțiile, deși autoritățile și-au dat acordul să contribuie și ele cu fonduri.
În acest moment, situația este extrem de delicată și numai clubul are de pierdut. În primă fază, Valencia ar putea fi amendată cu peste 2 milioane de € pentru că în locul actualului stadion Mestalla trebuia să se construiască un hotel de lux, dar acel proiect a fost amânat pentru că Valencia nu s-a mutat de pe propria arenă. În toamna acestui an, autorizația de construcție va expira din nou, fapt care va aduce o nouă amendă pentru club, în caz că nu se vor putea oferi garanții sigure că încă o prelungire a acesteia ar duce, în sfârșit, la finalizarea lucrărilor.
Liga
Laporta, atac fără precedent la Bartomeu: "A ruinat Barcelona!" Care este noul plafon salarial
16/08/2021 LA 11:19
Liga
"Nu sunt bani!" Leo Messi și-a anunțat colegii de la Barcelona că pleacă de la echipă pe WhatsApp
12/08/2021 LA 17:59