Perioada tensionată de la nivelul conducerii Barcelonei s-a încheiat în cele din urmă cu demisia președintelui Josep Maria Bartomeu și a colaboratorilor acestuia de la cârma clubului catalan.
În urma unei ședințe extraordinare care a avut loc ieri, Bartomeu a decis să demisioneze, înainte ca referendum-ul pentru menținerea sa în funcție să aibă loc. Deși informațiile din presa iberică anunțau că Bartomeu va ține de scaunul său până în ultima clipă, acesta a cedat presiunilor și a demisionat din funcție.
Bartomeu a ajuns președintele Barcelonei în 2014, ca interimar, după demisia lui Sandro Rosell, iar după ce echipa a obținut tripla Campionat-Cupă-Champions League în 2015 a fost ales pentru un mandat de 5 ani. Acesta urma să se încheie în martie 2021, dar problemele apărute la club în special în ultimele luni au grăbit debarcarea președintelui.
Liga
Ernesto Valverde: "E mai bine ca oamenii să nu știe adevărul despre Leo Messi"
19/08/2021 LA 14:39
Iată mai jos cele mai importante cifre din mandatul sortit eșecului al lui Bartomeu.

11

Numărul de trofee cucerite de Barcelona sub conducerea lui Bartomeu. Acesta a ajuns în 2014 și a câștigat alegerile ulterioare grație triplei din 2015, adusă în mare parte de trio-ul de vis Messi, Neymar și Suarez. Mandatul lui Bartomeu a adus și patru titluri și patru Copa del Rey.

4

Numărul de antrenori care au ajuns la Barcelona sub conducerea sa. Bartomeu a ajuns la club când Luis Enrique era deja la cârma echipei iar președinetele a decis să îl înlocuiască pe acesta cu Ernesto Valverde în 2017. Cu toate că Valverde a fost criticat (în mod valid) constant, Bartomeu i-a rămas fidel și l-a dat afară abia în ianuarie 2020. Alegerea înlocuitorului său a fost chiar mai nesinpirată iar Quique Setien a preluat echipa în mijlocul unui sezon dificil, nefiind capabil să redreseze ”corabia”. În această vară a sosit Ronald Koeman, care cel mai probabil va părăsi și el Camp Nou la finalul stagiunii.
https://i.eurosport.com/2020/04/06/2803362.jpg

222

Lumea și-l va aminti cu siguranță mult timp pe Bartomeu, iar unul dintre motive va fi ceea ce încă este cel mai important transfer al acestui secol. Neymar, unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din lume, a părăsit Barcelona în 2017 pentru 222 de milioane de euro ca să ajungă la PSG, pentru a nu mai fi îm umbra lui Messi. Rămâne cel mai scump transfer din istoria fotbalului.

453

Diferența dintre cheltuieli și venituri în transferuri. Astfel, Barcelona a cheltuit peste un miliard de euro pentru a întări echipa (1,259) dar vânzările nu au fost suficiente pentru acoperi cheltuielile (806 mil.). Deloc surprinzător, cea mai importantă vânzare este a lui Neymar (222 de mil) în timp ce Philippe Coutinho rămâne, în mod remarcabil, cel mai scump transfer făcut de Barca vreodată (145 de mil).
https://i.eurosport.com/2017/03/29/2052498.jpg

530

Dacă transferul lui Luis Suarez din vara lui 2014 este, fără îndoială, un mare succes, nu se poate spune același lucru și despre ceilalți jucători ofensivi sosiți ulteruor în Catalonia. Arda Turan (34m), Paco Alcacer (30m), Coutinho (145m), Dembele (130m), Malcom (41m) și Antoine Griezmann (120m) au dus cheltuielile recente ale Barcelonei la 530 de milioane de euro. Niciunul dintre cei enumerați mai sus nu s-a impus pe Camp Nou.

636

Criza coronavirusului a lovit puternic Barcelona, însă catalanii nu stăteau prea bine financiar nici înainte din cauza salariilor foarte ridicate. Sigur, salariul imens al lui Messi (52 de milioane în acest sezon) cântărește puternic aici. Însă mulți jucători primesc sume impresionante, care nu au neapărat legătură cu ce fac pe teren. Printre cele mai importante exemple: Antoine Griezmann (23m), Philippe Coutinho (17,5m), Ousmane Dembele (12m) sau chiar Samuel Umtiti (8m). Astfel, Barcelona cheltuiește în total 636 de milioane cu salariile fotbaliștilor.

1

Numărul de ”faxuri” trimis de Messi pentru a transmite cererea sa oficială de a părăsi Barcelona. Ruptura dintre cel mai important jucător din istoria clubului și conducerea a fost cea care i-a decis cel mai probabil soarta lui Bartomeu. Criticile publice ale lui Messi la adresa conducerii au contribuit cu siguranță la atmosfera dificilă de la club iar argentinianul a transmis, practic, un mesaj destul de clar prin cerearea sa din vară: ori eu, ori Bartomeu. Alegerea nu a fost grea.
Liga
Laporta, atac fără precedent la Bartomeu: "A ruinat Barcelona!" Care este noul plafon salarial
16/08/2021 LA 11:19
Liga
"Nu sunt bani!" Leo Messi și-a anunțat colegii de la Barcelona că pleacă de la echipă pe WhatsApp
12/08/2021 LA 17:59