Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Valencia, în așteptarea stadionului "Nou Mestalla" încă din 2006

Cosmin Cioboata

Actualizat 23/01/2021 la 09:01 GMT+2

"Nou Mestalla", noul stadion al Valenciei, ar trebui să fie inaugurat, potrivit planului, în luna mai a anului 2021. Cu toate acestea, șansele de finalizare a lucrărilor până la data stabilită inițial sunt extrem de mici.

"Nou Mestalla"

Credit imagine: Getty Images

Valencia așteaptă din 2006 un stadion ultra-modern, care să poată găzdui 80.000 de fani ai "liliecilor". Din păcate pentru ei, finalizarea noii arene a fost amânată de mai multe ori de-a lungul anilor, din cauza problemelor financiare de la clubul din La Liga.
Construcția unui nou stadion în Valencia a fost anunțată prima oară pe data de 10 noiembrie 2006 de către Juan Soler. Fostul președinte al clubului spunea că "liliecii" vor beneficia de "cel mai modern stadion din lume", urmând să fie ridicat la 4 kilometri de vechea arenă "Mestalla".
"Nou Mestalla"

Valencia, în așteptarea stadionului "Nou Mestalla" încă din 2006

Costul total al proiectului a fost estimat la o sumă cuprinsă între 250 și 300 de milioane de euro. Lucrările au început în vara anului 2007, iar întreaga suflare din Valencia privea cu mult optimism proiectul anunțat de conducere. Lucrurile s-au schimbat însă repede în rău. În primăvara anului 2008, 4 muncitori au decedat în mod tragic, după ce au fost striviți de o schelă, pe șantier.
A fost demarată o anchetă în urma teribilului accident și, după ce a fost finalizată, lucrările de la "Nou Mestalla" au continuat. Însă nu pentru mult timp. În februarie 2009, problemele financiare din cadrul clubului și-au spus pentru prima oară cuvântul, iar visul fanilor Valenciei a fost pus pe "pauză".
"Liliecii" ar fi trebuit să debuteze pe noua arenă în sezonul 2009/2010, însă planul inițial a fost abandonat din cauza lipsei resurselor financiare.
"Nou Mestalla"

Capacitatea noului stadion din Valencia, redusă de două ori

Valencia a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere financiar și a fost nevoită să-și vândă cei mai buni jucători, în frunte cu David Villa și David Silva. În 2011, noul președinte al clubului, Manuel Llorente, a primit acordul pentru un împrumut din partea unei bănci, iar visul "liliecilor" a prins din nou culoare: lucrările de la noua arenă urmau să fie reluate.
Din păcate pentru fanii Valenciei, proiectul a fost din nou abandonat, după ce banca respectivă a refuzat să mai finanțeze construcția "Nou Mestalla".
Pentru a nu fi nevoită să renunțe definitiv la mărețul plan, conducerea Valenciei a refăcut schița stadionului în 2013, cu ajutorul grupului Fenwick Iribarren Architects. Noua variantă, mai ieftină, urma să aibă o capacitate de 61.500 de locuri (în loc de 80.000), dintre care numai 75% acoperite (în loc de 100%).
"Nou Mestalla"

Stadionul "Nou Mestalla" ar trebui să fie inaugurat în primăvara acestui an

În ciuda eforturilor de a reduce costurile, clubul n-a făcut rost de fondurile necesare, așa că proiectul a fost încă o dată abandonat. În cele din urmă, în 2017, oficialii Valenciei și autoritățile locale au hotărât să colaboreze pentru a duce la bun sfârșit planul clubului din La Liga. Cele două părți au regândit din nou schița arenei: "Nou Mestalla" urma să aibă acum 54.000 de locuri, cu un acoperiș mai mic și fără parcare subterană.
Oficialii au anunțat că stadionul ar trebui să fie finalizat în această primăvară, însă fanii Valenciei se vor lovi, cel mai probabil, de o nouă amânare. Lucrările de la "Nou Mestalla" se mișcă foarte lent din același motiv chinuitor: lipsa fondurilor.
Primarul Valenciei, Joan Ribo, își dorește ca lucrările de la noua arenă să fi finalizate cât mai repede, însă pandemia de coronavirus s-a pus în calea planului anunțat prima oară în urmă cu 15 ani:
"Vreau să văd această problemă rezolvată, nu putem avea un asemenea șantier la una dintre intrările în oraș. Este o imagine urâtă pentru toți cetățenii orașului", spunea, recent, Joan Ribo.
Program FA Cup
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo