Adama Traore este noul jucător al Barcelonei. Atacantul de bandă vine sub formă de împrumut de la Wolves, catalanii putând să îl transfere definitiv la finalul sezonului pentru suma de 30 de milioane de euro.
În acest sezon, sub Bruno Lage, vârful de bandă care reprezintă Spania nu a mai reușit să dea randamentul de stagiunea trecută. Ca atare, a devenit mai mult rezervă pentru "lupi", însă Xavi e convins că îi poate reda strălucirea.
Liga Campionilor UEFA
Klopp nu renunță: "Rezervați hotelul pentru finala viitoare!" Ce le-a spus la pauză jucătorilor
ACUM 7 ORE
Calitate există fără îndoială la Adama, unul dintre cei mai rapizi jucători din lume. Nu mai târziu de vara lui 2020, "vitezistul" a fost aproape de Liverpool, Klopp fiind impresionat de "explozia" fantastică a unui fotbalist care considera că poate crească și mai mult în următoarea perioadă.
Tehnicianul de pe Anfield chiar l-a sunat și i-a explicat cât de important e pentru proiectul său, și, cum era de așteptat, Traore și-a dat acordul. Doar că prețul fixat atunci de Wolves - 75 de milioane de lire - a fost prohibitiv. Oficialii de pe Anfield nu au avut sub nicio formă cum să onoreze o asemenea sumă, în contextul în care nu reușiseră să achite clauza de reziliere pentru Werner (dorit de Klopp și ajuns la Chelsea), care era mai mică.
Tehnicianul lui Liverpool îl caracterizase pe Adama Traore drept "jucătorul imposibil de marcat", iar acum, după o perioadă grea, acesta poate străluci din nou, în tricoul Barcelonei.
CITEȘTE ȘI:
GEORGE PUȘCAȘ, NOTA 1 DIN PARTEA ENGLEZILOR DUPĂ O NOUĂ UMILINȚĂ PENTRU READING

Metamorfoza, sub Nuno Espirito Santo și căderea, sub Bruno Lage

Considerat de mulți unul dintre cei mai rapizi jucători din lume, Traore a suferit o metamorfoză impresionantă sub comanda lui Nuno Espirito Santo. Extrem "de brownian" în trecut, fotbalistul a înțeles că e un mecanism dintr-un întreg și că trebuie să își ajute în primul rând echipa. A devenit mult mai responsabil în joc, acest lucru fiind un element important în posibila sa transformare într-un fotbalist de clasă.
Stagiunea 2020-2021 a fost una în care Adama Traore a strălucit, reușind să puncteze cu City și Liverpool și să își ajute colegii cu 9 assisturi. Doar că "minunea" nu a durat mult, fotbalistul redevenind inconstant în sezonul trecut, când nici măcar Nuno Espirito Santo, un tehnician care l-a înțeles mereu și l-a sprijinit, nu a mai reușit să îi controleze prăbușirea. Odată cu plecarea tehnicianului la Spurs și cu venirea lui Bruno Lage, fotbalistul de bandă a pierdut primul "11", fiind o variantă doar pe finalurile de joc. În acest sezon, are un singur gol și nicio pasă decisivă, dar cu siguranță că Xavi crede că îl poate "reinventa".
https://i.eurosport.com/2013/11/23/1138618.jpg

Adama Traore nu a primit șanse, în trecut, la Barcelona

Traore a fost născut în Barcelona, la un spital din apropierea stadionului Camp Nou. Deși are origini în Mali și ar fi putut evolua pentru țara unde vedeta incontestabilă e Moussa Marega, visul lui Adama a fost să îmbrace tricoul "Furiei Roja". Deocamdată nu a făcut-o, însă a evoluat pentru Spania la toate grupele de juniori (de la U16, la U21).
Încă de la 8 ani, jucătorul de bandă dreaptă a fost admis în La Masia, celebra Academie a catalanilor și mulți așteptau să meargă pe calea deschisă de Xavi, Messi sau Iniesta. De altfel, Albert Benaiges, fostul său antrenor de la tineretul Barcelonei, afirma că Iniesta a avut cea mai mare influență în cariera lui Traore, mijlocașul fiind un model pentru tânărul jucător.
Deși mustea de talent, fiind unul dintre remarcații antrenorilor, Adama a fost mereu un visător, lucru care i-a determinat pe tehnicieni să creadă cu nu va ajunge un fotbalist important.
"Într-o zi, înainte de un meci cu Espanyol, care era cel mai important din sezon, și-a uitat ghetele acasă. Era un fotbalist de clasă, dar cu capul în nori", a dezvăluit Albert Benaiges, unul dintre foștii antrenori, pentru birminghammail.co.uk.
Viața dezordonată l-a făcut să nu primească șanse la echipa mare a Barcelonei, unde a bifat doar o prezență, astfel că în 2015 a fost cedat la Aston Villa. Nici acolo nu a impresionat, așa că un sezon mai târziu a fost transferat la Middlesbrough, unde senzația a fost că, deși a evoluat constant, ar fi putut arăta mult mai multe.
https://i.eurosport.com/2018/05/14/2335322.jpg

Adama Traore, față în față cu Darren Campbell

Din perioada în care evolua pentru Boro, s-a născut și o poveste legată de viteza incredibilă a lui Adama. Fostul mare sprinter Darren Campbell l-a obligat pe jucător să nu mai accelereze la maximum, pentru a avea un mai bun control al balonului.
Concret, Middlesbrough îl co-optase în staff pe Campbell pentru a îi ajuta pe jucători să aibă o "explozie" mai bună. La Adama nu a fost cazul de antrenament în această direcție, el posedând deja o viteză formidabilă. Mai mult, colegii săi l-au rugat în multe momente pe Campbell să facă o cursă 1 vs 1 cu Traore, pentru a vedea care e mai rapid, însă fostul sprinter a refuzat.
Adama e capabil să dezvolte o viteză atât de mare încât probabil ar fi fost un atlet de succes, însă Cambpell l-a obligat să nu mai alerge atât de repede. Asta pentru că, la viteză maximă, Traore era deficitar în a controla balonul.
"Fiind atât de rapid, are oricum mai mult timp decât oricine altcineva să ia decizii bune. I-am explicat că dacă folosește doar 80% din viteza sa va avea mult mai mult de câștigat, pentru că va pasa mai bine, va putea să își pregătească șutul mai bine, mingea îl va asculta mai mult", dezvăluia fostul atlet despre Traore.
Liga
Primul pas pe care Real Madrid o să-l facă după finala Champions League! Pentru cine începe asaltul
IERI LA 08:09
Liga Campionilor UEFA
Real Madrid o învinge pe Liverpool și cucerește pentru a 14-a oară trofeul UEFA Champions League
IERI LA 06:05