Articol scris de Romeo Ene
Deşi luni, toate privirile s-au concentrat asupra lui Jose Maria Bartomeu pentru arestarea sa în cadrul 'Barçagate', aceasta este o săptămână foarte importantă pentru suporterii catalani. La mai bine de 4 luni de la demisia ultimului preşedinte, Barcelona îşi va alege noul preşedinte duminică, pe 7 martie, preşedinte care va avea mult de muncă în legătură cu criza instituţională, economică, socială şi sportivă a Barcelonei.

Barcelona își alege președintele pe 7 martie

Cupa Mondială FIFA
Messi a făcut o nouă predicție după ce s-a calificat în sferturi! Echipele care l-au impresionat
ACUM 12 ORE
Marţi, în cadrul Auditori 1899, RAC 1 a reunit cei 3 candidaţi pentru alegerile de la sfârşitul săptămânii, Joan Laporta, Victor Font şi Toni Freixa, pentru a avea o nouă dezbatere în legătură cu viitorul clubului.
În cadrul întâlnirii, care a durat o oră şi jumătate, cei 3 aspiranţi la conducerea echipei lui Messi au discutat evenimentele care s-au petrecut luni, la Camp Nou. Toni Freixa a catalogat evenimentul ca fiind ''trist'' pentru că o afectează pe Barça şi a fost ''surprins'' de faptul că ''asta se întâmplă exact în săptămâna alegerilor.''.
''Se urmăreşte ceva'', a adăugat el, potrivit sport.es. La rândul său, Victor Font a profitat de ocazie pentru a-şi face campanie şi a expune ''nevoia şi urgenţa de a construi un nou model de club pentru a împiedica aceste lucruri să se întâmple''.
''Vorbim despre posibilitatea ca un fost preşedinte al clubului să fi folosit banii echipei pentru a ataca jucătorii şi oamenii din jurul Barcelonei, inclusiv eu.'', a spus el.
De asemenea, el l-a atacat pe Laporta şi i-a reamintit că în timpul mandatului său au fost ''investigaţii ale managerilor''.

Contre între cei trei candidați la președinția Barcelonei

Atacurile lui Font şi Freixa asupra lui Laporta au marcat încă o dată scenariul unei dezbateri în care Jordi Basté a reuşit să se asigure că intervenţiile candidaţilor au fost dinamice şi nu au depăşit 45 de secunde. ''În timp ce câştigam Champions League, tu făceai organigrame şi Powerpoint-ur.'', i-a transmis Laporta lui Font atunci când acesta i-a mulţumit pentru succesele din trecut, cerându-i să-şi detalieze mai mult proiectul.
În ciuda situaţiei economice delicate, clubul va putea, la vară, să aducă jucători şi să formeze o echipă competitivă pentru sezonul 2021-2022. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu a vrut să dea nume de jucători. Nu au discutat nici de Mbappé, nici de Haaland, cei 2 jucători ai momentului.

Viitorul lui Messi

Evident, cei 3 candidaţi la conducerea Barcelonei vor ca Messi să rămână pe Camp Nou. Toată lumea este de părere că trebuie satisfăcute pretenţiile financiare şi sportive argentinianului. Font a subliniat chiar importanţa de a avea ''un proiect sportiv interesant'' şi a subliniat importanţa aducerii lui Xavi Hernández ca element persuasiv pentru Messi, căruia doreşte să-i ofere ''un contract pe viaţă''.
Laporta a mărturisit că ''nu vom putea concura din punct de vedere financiar cu alte oferte pe care le are, ceea ce vrem este să ne concentrăm pe performanţă. Am o relaţie excelentă cu Leo şi el va aprecia propunerea pe care i-o voi înainta. Eu sunt singurul care îi poate asigura continuitatea.''
''Dacă nu câştig, sunt sigur că Leo va pleca de la Barcelona. Relaţia mea cu familia Messi a fost întotdeauna excelentă.'', a adăugat Laporta, potrivit sport.es.

Xavi, posibilă revenire la Barcelona

Viitorul lui Xavi a provocat, de asemenea, ceartă între candidaţi. ''Am vorbit cu el, dar nu i-am explicat condiţiile. Nu se gândeşte să fie director general, vrea doar să fie pe teren, în orice calitate.'', a adăugat Freixa.
''Te contrazici singur. Ai spus că Koeman va câştiga toate trofeele şi apoi te-ai schimbat. Atât Xavi, Cruyff şi Benaiges nu s-au asociat cu tine. Insistând asupra acestei probleme, derutaţi pe toată lumea. Trebuie să gândim un plan strategic în jurul lui Xavi şi să creăm condiţiile pentru a se realiza performanţa. Pentru a fi din nou acolo sus, ca în perioada în care Guardiola era antrenor şi să nu mai avem parte de rezultate nefavorabile, ca în ultimii ani.'', a declarat Laporta.

La Masia, un punct important în proiectul "Barcelona"

În ceea ce priveşte La Masia, cei 3 candidaţi au subliniat importanţa încrederii în jucătorii din propria pepinieră. ''De aceea am mers să-i urmărim pe Joao Vilà, Tito Blanco și Albert Benaiges. Cu un plan bine pus la punct, putem paria pe aceşti jucători de perspectivă.'', a precizat Font.
''Trebuie să existe o claritate în jocul echipei. În departamentul nostru de metodologie, Paco Seirul·lo are un plan definit. Va consta în combinarea promisiunilor noastre cu semnăturile unor fotbalişti foarte buni.'', a fost răspunsul lui Freixa, care a subliniat încă o dată importanţa lui Lluís Carreras, director sportiv în cadrul proiectului său.
''Ne dorim ca tinerii care promit să ajungă la prima echipă. La Masia va fi un centru de recunoaştere şi excelenţă la nivel mondial. Directorul acestui centru va fi în ton cu cerinţele jucătorilor tineri. Am făcut-o în trecut şi o voi face şi acum. Este mai important să vorbim despre structură, organizare, decât despre nume.'', a precizat şi Laporta.
Nu au existat prea multe interacţiuni între cei 3 candidaţi, iar toţi au fost fideli filosofiei lor. Dezbaterea s-a încheiat într-un mod pe atât de ciudat şi de rar, pe cât de constructiv. Jurnalista Gemma Herrero le-a cerut candidaților să evidențieze aspecte pozitive ale adversarilor electorali.
Laporta a apreciat determinarea celorlalţi candidaţi. Font a evidenţiat experienţa lui Laporta şi devotamentul lui Freixa faţă de Barcelona, care, la rândul său, a apreciat munca depusă de ceilalţi candidaţi.
A fost cel mai bun mod de a pune capăt unei noi zile în care catalanii au reuşit să îşi consolideze propunerile şi să decidă pentru duminica viitoare, atunci când Barça îşi va alege un nou preşedinte.
Cupa Mondială FIFA
FIFA face schimbări în formatul Cupei Mondiale din 2026! Anunțul lui Arsene Wenger
ACUM 17 ORE
Cupa Mondială FIFA
Leo Messi, uimit de eliminarea unei favorite la CM din Qatar. "Au mulţi jucători de top"
ACUM 17 ORE