Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

O nouă forţă se naşte în Spania! Valencia, aproape să fie preluată de un excentric. Ce avere are

Cristian Mihală

Actualizat 08/03/2021 la 14:51 GMT+2

Tunku Ismail Idris va fi, foarte probabil, noul patron al Valenciei. Prinţul din Johor are o avere de 750 de milioane de euro.

Goncalo Guedes celebrates his goal for Valencia against Villarreal, La Liga, Mestalla, Valencia, March 5, 2021

Credit imagine: Getty Images

Din 2014, "liliecii" se află sub patronajul lui Peter Lim, însă acesta are mari probleme financiare şi caută să îşi vândă acţiunile. În presa din Spania s-a speculat deja că actualul patron al clubului a bătut palma cu Tunku Ismail Idris, prinţul din Johor, însă preşedintele Anil Murthy a negat că s-a ajuns la un acord.
Şi, totuşi, Marca anunţă că mutarea e doar o chestiune de timp, mai fiind de pus la punct doar mici detalii. De altfel, Tunku Ismail Idris a vorbit deja public despre intenţia de a cumpăra pachetul majoritar, neascunzând că e un vis mai vechi al său să conducă gruparea de pe Mestalla.

Cine e Tunku Ismail Idris, viitorul patron al Valenciei

În vârstă de 36 de ani, el este cel mai bătrân dintre cei 5 copii ai sultanului Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar, anunţă Marca.
Cu o avere de 750 de milioane de euro, Tunku e un personaj excentric, care şi-a permis să cheltuie 90 de milioane de euro pe un avion Boeing 737. Acesta are o capacitate de doar 30 de locuri, însă e dotat cu facilităţi specifice unui hotel de lux. Mai mult, a cheltuit enorm pentru ca aparatul de zbor să fie pictat în foiţă de aur.
Pasionat de fotbal de mic, Tunku a dat ordin să se construiască în Johor un stadion de 40.000 de locuri, care a costat aproximativ 200 de milioane de euro. El deţine Johor Darul Takzim, o formaţie de primă ligă din Malaysia. Îndrăgostit de Valencia, el l-a avut acum mai mulţi ani pe Pablo Aimar în lot.
În 2016, Tunku i-a invitat pe Jaume Domenech, Santi Mina şi Paco Alcacer să se antreneze alături de jucătorii lui Johor Darul Takzim, în vacanţa avută de fotbaliştii "liliecilor". Aceştia au acceptat, fiind momiţi cu o primă uriaşă pentru a face călătoria. Acum, prinţul are ocazia să investească în Valencia din postura de acţionar principal, iar venirea lui ar putea duce la crearea unei noi forţe în La Liga, comparabilă cu echipa lui Hector Cuper de la începutul anilor 2000.
Valencia se află în acest moment într-o situație financiară extrem de precară și trebuie să găsească rapid fonduri. "Este o nebunie totală, aproape toată echipa a fost scoasă la vânzare", scriau spaniolii în vară, după ce Valencia a ratat calificarea pentru Europa League. Clubul a trebuit să adune de urgență 100 de milioane de euro în vara lui 2020 dar și să taie serios din bugetul alocat salariilor. În cele din urmă, vânzările lui Rodrigo (Leeds), Ferran Torres (City), Kondogbia (Atletico Madrid) şi Coquelin (Villarreal) au rezolvat criza, dar doar pentru moment.
Conform datelor financiare publicate în noiembrie 2019, clubul are o datorie de 529 de milioane de euro, totul înainte ca pandemia de coronavirus să lovească fotbalul. Patronul Peter Lim se ocupă de ceva timp personal de deciziile clubului, inclusiv numirea noului antrenor, totul de la distanță, din Singapore. Dar a înţeles că pierde prea mulţi bani şi e decis să vândă acţiunile.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo