Articol scris de Tibi Munteanu
Începând din actualul sezon, șefii La Liga își doresc să vadă comentarii pozitive cu privire la meciurile din campionatul spaniol și amenință cu sancțiuni televiziunile care nu vor respecta acest lucru.
Pe tema acestei clauze pe care reprezentanții primei ligi de fotbal din Spania vor să o impună în contractul de transmitere a drepturilor de televizare s-a creat un adevărat scandal în presa spaniolă, jurnaliștii acuzând că li se încalcă dreptul profesional fundamental, cel de libertate a presei.
Liga
Lista accidentaților Barcelonei se mărește în fiecare zi! Cine este cel mai nou jucător indisponibil
ACUM 8 ORE

Scandal imens în presa din Spania

Publicația L'Equipe a anunțat clauza pe care cei din conducerea La Liga vor să o impună, conform căreia forul spaniol cere comentarii pozitive, pentru a nu afecta imaginea competiției și a entităților asociate, însă prin care poate impune totodată sancțiuni televiziunilor care nu se conformează.
Liga își dorește să poată cere înlocuirea comentatorilor sportivi și a reporterilor care ar încălca principiile vizate, de a realiza producția într-o manieră pozitivă. Mai multe trust-uri media din Spania și nu numai au reacționat cu privire la această informație, acuzând că nu li se poate impune în ce mod să-și evidențieze părerile jurnalistice.
Agenția France Presse a cerut explicații cu privire la această clauză impusă de La Liga, iar răspunsul ligii profesioniste de fotbal din Spania a venit să întărească ideea că nu este o metodă de îngrădire a libertății presei, ci mai degrabă de a apăra imaginea competiției, a echipelor, fotbaliștilor, antrenorilor și nu în ultimul rând, a suporterilor.
Citește și:
"Sunt restricții care au ca scop evitarea subiectelor tip tabloid și întrebările legate de familiile jucătorilor în timpul comentariilor sau interviurilor făcute după meciuri", a fost explicația dată de La Liga.
Reprezentanta Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a contestat planul conducătorilor din fotbalul spaniol, sugerând că măsurile cerute nu sunt în concordanță cu libertatea presei, iar aceasta militează pentru protejarea libertății media.
"Noile condiții limitează într-o manieră irațională libertatea media și dreptul publicului la informare. Din păcate, această practică apare tot mai mult în lumea fotbalului", a declarat Teresa Ribeiro, reprezentanta OSCE.

Valoarea campionatului spaniol

Conform site-ului de specialitate Transfermarkt, La Liga ocupă locul 2 în topul campionatelor europene din punct de vedere al valorii loturilor echipelor participante, sub campionatul Angliei, la distanță mare.
Dacă în Anglia se învârt cele mai mari sume de bani, ei bine, o astfel de decizie de impunere a comentariilor pozitive nu a putut fi luată în calcul nici măcar de reprezentanții Premier League.
Iară cum arată Top 5 campionate europene după valoarea loturilor echipelor angrenate în competiție, în sezonul actual:
  • Premier League - 9,86 miliarde de euro
  • La Liga - 4,89 miliarde de euro
  • Serie A - 4,67 miliarde de euro
  • Bundesliga - 4,09 miliarde de euro
  • Ligue 1 - 3,46 miliarde de euro
Liga
Real Madrid are planuri mari! Bugetul impresionant de transferuri stabilit pentru vara viitoare
ACUM 8 ORE
Liga
Înlocuitorul ideal al lui Busquets are deja contract cu Barcelona! Varianta propusă catalanilor
ACUM 10 ORE