Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Fotbalul francez, în prag de colaps! Previziuni sumbre pentru cluburile din Ligue 1 în 2021

Nicu Savin

Actualizat 15/12/2020 la 16:52 GMT+2

Principalii deținători de drepturi TV din Ligue 1 nu și-au respectat obligațiile contractuale, ceea ce poate arunca fotbalul din Hexagon într-o prăpastie financiară.

Kylian Mbappé et Tanguy Ndombele lors de Lyon - PSG, le 3 février 2019.

Credit imagine: Getty Images

Liga Franceză de Fotbal a încheiat în 2018 o afacere de proporții, vânzând drepturile TV pentru primele 2 ligi din Hexagon contra unei sume record: aproximativ 4,5 miliarde de € pe 4 sezoane. Grupul Mediapro trebuia să achite 814 milioane de € anual, în timp ce restul sumei revenea celor de la BeIN Sports. A fost al 2-lea cel mai mare acord privind drepturiel TV din Europa, doar că mirajul a durat doar câteva luni, cei de la Mediapro nerespectându-și obligațiile.
În momentul semnării acordului, conducătorii cluburilor franceze s-au împărțit în 2: unii au fost extaziați de această tranzacție, iar alții au fost foarte reținuți, punându-și serioase semne de întrebare cu privire la acest contract.
"Este o zi binecuvântată pentru fotbalul francez!", declara la vremea respectivă Jean Michel Aulas, președintele lui Olympique Lyon, în timp ce Loic Fery, șeful lui Lorient spunea în luna septembrie acestui an că "2020 este un an foarte important pentru fotbalul francez, având în vedere că drepturile mass-media sunt semnificative. Nu aș fi surprins dacă cluburile franceze de top ar semna câțiva jucători din Marea Britanie".
Au fost însă și conducători mai moderați, care au tras semnale de alarmă, așa cum a fost cazul președintelui de la Nice, Gauthier Ganaye: "Ceea ce mă îngrijorează cel mai tare este întrebareae: a luat liga toate garanțiile necesare pentru a se asigura că Mediapro ar putea livra și plăti banii promiși?"
Alți contestatari ai acestui acord au dat exemplul Seriei A, care a fost în negocieri avansate cu trustul spaniol, dar conducătorii fotbalului italian au refuzat propunerea în cele din urmă, tocmai din lipsa garanțiilor financiare adecvate. Gaetano Micciche, președintele Seriei A de atunci, a declarat că asigurările oferite de Mediapro sunt "inacceptabile".
Sumele oferite de Mediapro au fost amețitoare pentru toate cluburile din Ligue 1, dar și șeful de la Canal Plus, trustul a deținut drepturile TV până în acest sezon, a avertizat, spunând că cei de la Mediapro au licitat în exces: "Sunt dezamăgit că nu am păstrat drepturile, dar prețul a fost complet nerezonabil. Ne-a fost imposibil să promitem asemenea sume și cred că niciun actor de pe piață nu poate plăti așa ceva".
Florian Thauvin et Dario Benedetto (OM) contre Monaco en Ligue 1

Ligue 1 este la un pas de colaps

Timpul a demonstrat că cei care au fost sceptici cu privire la acest proiect au avut dreptate. Cei de la Mediapro au achitat doar prima tranșă pentru acest sezon: 172 de milioane de € la începutul lunii august, după care au început problemele. Acuzând situația creată de pandemie, șefii trustului spaniol au solicitat amânarea plății și au recunoscut că și-ar dori renegocierea contractului.
Cluburile franceze erau deja vulnerabile din punct de vedere financiar, Ligue 1 fiind singurul campionat important care a fost încheiat prematur din cauza crizei provocate de pandemie. Săptămâna trecută, presa franceză a anunțat oficial că Telefoot, serviciul de abonament Mediapro, va mai transmite meciuri doar până la găsirea unui înlocuitor. Asta înseamnă că cei de la Mediapro nu au ajuns la un acord cu Liga Franceză în renegocierea contractului și nu va mai plăti în continuare sumele stipulate în înțelegere.
Acest lucru aruncă majoritatea cluburilor din Ligue 1 în pragul unui dezastru financiar. Ele supraviețuiesc pentru moment datărită unor împrumuturi girate de guvern, dar această situația nu va putea continua prea mult, așa cum a anunțat de curând Ministrul Educației și Sportului din Franța, Jean-Michel Blanquer: "Nu putem, în mediul de afaceri, să ne asumăm riscuri de acest tip și apoi să apelăm la stat, să folosim bani publici pentru a acoperi cumva costurile."
Les joueurs de Lorient contre Nîmes en Ligue 1

Previziuni sumbre pentru 2021

În acest moment, Canal Plus negociază preluarea părții de drepturi TV ale celor de la Mediapro, dar aceștia oferă o sumă de sub 700 de milioane de € pe sezon, mai puțin chiar decât au plătit în ultimele sezoane, când au avut drepturile.
Situația fotbalului francez devine dramatică în aceste condiții, iar previziunile sunt sumbre pentru anul viitor: "Când nu avem bani pentru drepturi TV și bani din bilete, va trebui să-mi explicați cum am putea să ne menținem afacerea în funcțiune", a declarat președintele lui Reims, Jean-Pierre Caillot, la începutul acestei luni. Acesta a mers și mai departe, spunând că în prima parte a anului viitor lucrurile se vor agrava: "Dacă liga nu poate obține un nou împrumut, ceea ce este departe în acest moment, cred că în februarie sau martie vor exista o mulțime de cluburi care nu vor putea să-și plătească jucătorii și angajații. Pentru că uităm adesea că un club de fotbal nu este format doar din 11 jucători."
Situația este disperată, iar oficialii multor cluburi au solicitat deja deschiderea unor anchete, pentru a se desluși modul în care s-a încheiat înțelegerea inițială. Nimic nu e sigur pentru moment, dar cert este că ceea ce părea o afacere care va crește semnificativ forța campionatului francez se poate transforma într-una care îngroapă multe echipe din această competiție.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo