Pentru a treia oară în istorie, Lille este campioană în Hexagon. "Jucătorii sunt eroii, nu eu", a spus Christophe Galtier, tehnicianul care a realizat adevărate minuni în această ediție de campionat.
Presiunea a fost imensă pentru Renato Sanches&Co după egalul din penultima etapă, 0-0 cu Saint Etienne, pe teren propriu. Totuși, Lille a arătat că e o echipă mare, cerebrală, în disputa cu Angers, de azi, și s-a impus cu 2-1, făcând inutil succesul lui PSG, 2-0 la Brest.
Ligue 1
Neymar a recunoscut că a vrut să plece de la PSG în 2021! De ce a luat această decizie
IERI LA 11:58
Performanța lui Lille e una răsunătoare, în contextul în care PSG are un buget uluitor și își permite să atragă cei mai buni jucători. De partea cealaltă, echipa din nordul Franței a fost forțată să renunțe la cei mai buni jucători în ultimii ani, pentru a fi pe linia de plutire din punct de vedere financiar.
Lille, PSG și Monaco merg în Liga Campionilor, Lyon și Marseille vor juca în Europa League, în timp ce Rennes va evolua în Conference League. Au retrogradat Nantes, Nimes și Dijon.
Trupa lui Galtier a câștigat titlul în primul rând unei apărări impenetrabile. În acest sezon, Lille a încasat doar 23 de goluri, nicio altă formație din top 5 campioante ale Europei nereușind să aibă o defensivă atât de bună.

Cum a fost construită Lille, formație care a câștigat titlul în Franța

Christophe Galtier este arhitectul din spatele performanțelor lui Lille. Un tehnician extrem de așezat, căruia îi place să construiască echipe. A demonstrat-o pe banca lui Saint Etienne, iar acum a făcut același lucru cu Lille, ducând totuși performanțele la alt nivel.
În 2017, când a sosit în nordul Franței, antrenorul de 54 de ani mai mult ca sigur nu spera la titlu, dar era convins că poate pune bazele unei echipe care să joace constant în cupele europene.
A primit pe mână un buget considerabil și a făcut transferuri în valoare de 68 de milioane de euro, aducând tineri extrem de talentați. Printre ei Thiago Maia, Luis Araujo și Nicolas Pepe. A fost singura perioadă de mercato de atunci până în prezent în care Lille a cumpărat mai mult decât a vândut.
În stagiunea 2018-2019, clubul a renunțat la mai mulți titulari de drept, printre care Bissouma, Amadou, Malcuit și El Ghazi, ajunși la formații din Premier League (Brighton), La Liga (Sevilla) și Serie A (Napoli). În totat, în acel sezon Lille a lăsat să plece jucători în valoare de 70 de milioane de euro, cumpărând fotbaliști de doar 9 milioane de euro.
https://i.eurosport.com/2019/07/31/2648065.jpg

2 jucători, vânduți de Lille pe 150 de milioane de euro

Sezonul decisiv pentru performanțele actuale a fost, probabil, 2019-2020. Clubul francez a dat lovitura cu Nicolas Pepe, pe care l-a cedat la Arsenal în schimbul a 80 de milioane de euro. Rafael Leao a plecat la Milan, iar Thiago Mendes la Lyon, în total Lille încasând 150 de milioane de euro pe toți fotbaliștii cedați în acea stagiune. Un excelent strateg și un om cu un ochi fantastic la jucători, Christophe Galtier a reinvestit 100 de milioane de euro din suma încasată de club, aducând fotbaliști excelenți, care au dus greul în acest sezon, ce tinde să devină unul istoric: Renato Sanchez, Yusuf Yazici, Timothy Weah. În plus, l-a achiziționat pe Victor Osimhen, de la Charleroi, pentru 22 de milioane de euro, o sumă incredibilă pentru un fotbalist venit de la un club atât de modest.
Interesant e că vânzările de jucători au continuat și în vara anului trecut, când conturile lui Lille s-au umflat cu alte 100 de milioane de euro. După doar un an, Osimhen a fost vândut la Napoli pentru 70 de milioane de euro (profit de 50 de milioane într-un an), iar Gabriel a fost trimis la Arsenal, în schimbul a 26 de milioane de euro. Christophe Galtier a reinvestit 40 de milioane din profitul obținut de club, majoritatea sumei fiind destinată achiziționării lui Jonathan David, de la Gent. Pe vârful de 21 de ani care a înscris 12 goluri în actuala stagiune, Lille a plătit de asemenea o sumă impresionantă, 27 de milioane de euro.
În ultimii 3 ani, așadar, Lille a vândut fotbaliști în valoare de 320 de milioane de euro, dar grație unui fler formidabil nu doar că a reușit să rămână în top, dar acum s-a încoronat campioana Franței. Stafful tehnic și conducerea au făcut un efort impresionant, reușind să aducă în locul celor plecați jucători de mare valoare, pe care îi ochiseră și alte formații mari din Europa. Lille a înțeles însă că pentru a performa e nevoie să și investească și deși mulți au considerat că plătesc sume prea mari pe Osimhen sau Jonathan David, evoluțiile ulterioare au arătat că aceste mutări au fost geniale. În total, în ultimii 3 ani Lille a cheltuit 140 de milioane de euro pe achiziții. Suma nu e deloc una mică, însă raportată la profitul obținut din vânzări ne demonstrează cât de profesioniști și inspirați sunt cei din fruntea clubului din nordul Franței.
Ligue 1
PSG, aproape de a transfera un om de bază de la Real Madrid! De ce depinde mutarea
23/01/2022 LA 12:33
Premier League
Cum a ajuns Chelsea, din candidată serioasă la titlu în Premier League, o echipă de nerecunoscut
21/01/2022 LA 09:56