Anunțul înființării Super Ligii Europei a bulversat întreaga lumea fotbalului din Europa. Surpriza a venit însă în momentul aflării cluburilor care au aderat la acest nou concept, deoarece 3 dintre granzii continentului au spus "pas", cel puțin deocamdată.
Bayern Munchen și Borussia Dortmund au respins din start ideea. PSG a făcut la fel, dar inițial s-a speculat că francezii au decis acest lucru gândindu-se la urmări. Mai exact, amenințarea cu excluderea din actuala ediție a Champions League a echipelor care iau parte la acest "puci" i-a speriat pe oficialii de pe Parc De Princes, câștigarea acestei competiții fiind marele obiectiv al francezilor.
Argumentul era unul solid, dar presa franceză a descoperit că altele au fost cu adevărat motivele pentru care PSG este încă în afara Super Ligii. Clubul din Hexagon s-a aflat până de curând pe aceeași poziție cu cele 12 cluburi fondatoare, dar lucrurile au luat o întorsătură în urmă cu câteva săptămâni.
Fotbal
Modric: "Sper Real să nu facă "un Mbappe" cu mine". Vinicius, despre oferta primită de la PSG
IERI LA 08:54

Tot ce trebuie să știi despre Super Liga Europei

Oficial, Nasser al Khelaifi pozează în apărător al UEFA, al Champions League, dar în realitate PSG este oarecum constrânsă să nu adere la noua competiție. Asta din cauza fondului de ivestiții care o finanțează. Bein Sports, condusă de patronii lui PSG, are drepturile de a transmite Champions League în Franța până în 2024, împreună cu Canal Plus. Trustul cu capital qatarez ar pierde astfel foarte mulți bani dacă Super Liga Europei ar deveni realitate.
În plus este vorba și despre imagine. Qatarezii au investit enorm la PSG tocmai pentru a-și crea o imagine cât mai bună în lume, iar clubul din capitala Franței a fost cel mai bun ambasador pentru acest lucru. De asemenea, FIFA este total împotriva Super Ligii. Între Qatar și FIFA există o strânsă legătură, campionatul mondial de anul viitor urmând a fi organizat în țara din Golf, ori aderarea PSG-ului acum la Super Ligă ar strica aceste legături cu forul fotbalului mondial.
ESTE O IDEE BUNĂ ACEASTĂ SUPER LIGĂ A EUROPEI?
Nu în ultimul rând, Nasser al Khelaifi este membru al Comitetului Executiv UEFA și menține o relație strânsă cu președintele Aleksander Ceferin. De fapt, există deja știri care sugerează că președintele PSG-ului ar urma să devină președintele Asociației Europene a Cluburilor, organizația care reprezintă toate cluburile afiliate la UEFA. Fostul șef al acestui for a fost Andrea Agnelli, dar președintele lui Juventus tocmai a demisionat și urmează să devină vicepreședinte al Super Ligii Europei.

Super Liga Europei | PSG, între ciocan și nicovală

PSG se află într-o situație ingrată. Oficialii parizienilor sunt conștienți că dacă Super Liga Europei ar deveni realitate, iar echipa lor nu va fi acolo, pierderile financiare ar fi uriașe. PSG nu ar mai interesa pe aproape nimeni în aceste condiții, iar acest lucru ar aduce cu sine și alte repercusiunii.
De exemplu, se pune întrebarea dacă fotbaliști ca Mbappe sau Neymar vor mai dori să joace pe Parc de Princes în condițiile în care nu își vor putea măsura forțele în fiecare săptămână cu cei mai buni fotbaliști din lume. Apoi, e greu de crezut că PSG își va permite să le plătească acestora salariile.
Rămâne de văzut cum se va încheia această poveste pentru clubul francez, dar cert e că timpul e limitat. La fel ca și Bayern sau Dortmund, parizienii trebuie să se hotărască repede dacă rămân în continuare în afara "mesei bogaților" sau vor găsi o variantă să poată adera fără să deranjeze prea multă lume.
Ligue 1
Mbappe a spus de ce în 2021 a vrut să plece la Real, iar acum a refuzat! Cu ce alt club a negociat
24/05/2022 LA 04:56
Ligue 1
Mbappe a dat cărțile pe față! Cum a răspuns acuzațiilor că a rămas la PSG doar pentru bani
24/05/2022 LA 04:27