Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Transformarea lui Monaco sub comanda lui Kovac. Exemplul fotbalului modern în Ligue 1

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 03/03/2021 la 10:47 GMT+2

Filozofia fotbalului modern se bazează foarte mult pe exploatarea spațiilor unde adversarul este vulnerabil, iar AS Monaco face foarte bine asta sub comanda lui Niko Kovac.

Niko Kovac (AS Monaco)

Credit imagine: Getty Images

articol de Eduard Dimiean
Tehnicianul plecat de la Bayern în urma unui șir de rezultate extrem de slabe, s-a reinventat la cârma francezilor, iar jocul lui Monaco este unul complet și echilibrat.
AS Monaco a atins o performanță notabilă în fotbalul francez, unde a reușit să câștige 10 din ultimele 11 meciuri disputate și sunt neînfrânți de 13 partide. Derby-ul cu PSG a reflectat exact valoarea formației conduse de pe banca tehnică de croat, Monaco s-a impus cu 2-0, la finalul unei partide în care parizienii au fost puși la respect de adversari.
Cheia succesului constă într-o organizare tactică aproape perfect, adaptată stilului de fotbal din Ligue 1, fără să se expună în apărare, folosind o linie de 3 fundași, Monaco a găsit echilibrul perfect între apărare și atac la nivel de echipă.

Linia de 3 fundași și rolul ei pe fază de construcție

Pe foaia de joc Monaco folosește un sistem 3-4-2-1, însă, imediat după fluierul de start lateralii urcă în compartimentul ofensiv, iar formația se așează într-un 3-2-4-1.
AS Monaco
Caio Henrique și Carlo Aguilar compensează lipsa extremelor din formația lui Niko Kovacs, creează superioritate numerică în zona fundașilor laterali adverși și susțin efectiv atacul.
Rolul celor doi este extrem de important în echipă, putem spune crucial. Printr-o astfel de așezare primesc balonul poziționați gata să atace poarta adversă “half-turned”, indiferent că este o pasă provenită de la cei doi mijlocași, sau de la fundașul central. În plan defensiv aceștia restricționează incursiunile adversarului direct în ofensivă, “ataci bine, te aperi bine”, un dicton al fotbalului modern.

Evitarea pressing-ului advers

Linia de 3 fundași are un rol important pe faza de construcție incipientă, și anume poate evita pressing-ul advers și muta direcția jocului în zona în care adversarul este descoperit. Cu mijlocașii centrali Tchouameni și Fofana veniți la susținere, Monaco are parte de o progresie rapidă a balonului spre zona centrală.
AS Monaco
În imaginea anterioară se observă cum deja cei doi interi Diop și Volland sunt plasați între linii, iar această inserare este strâns conectată cu modul în care fundașii centrali Disasi, Maripan și Badiashile evită pressing-ul advers. De notat este și poziționarea în benzi, fără marcaj advers a lateralior Henrique și Aguilar.
Un aspect important, chiar dacă la prima vedere în imagini pare că Monaco urmează să cađă într-o capcană împotriva unui sistem 5-3-2, fluiditatea din jocul echipei o ajută.
AS Monaco
Rotația pe posturi în teren, surprinde adversarul
O altă metodă de a ataca efectiv adversarul se bazează pe schimbul rapid de locuri. Chiar dacă la prima vedere poate să pară o schemă preluată de la Pep Guardiola, la nivel înalt a fost folosită în premieră de Argentina anilor 80’, care sub comanda lui Carlos Bilardo încurajă lateralii, Olarticoechea și Giusti să pătrundă în interior, “carrilleros?? no!!! ante-volantes”, cum declara în glumă marele tehnican argentinian poreclit “El Doctor”.
AS Monaco 4
Opțiuni multiple de a deschide defensiva adversă
Monaco folosește multiple scheme pentru a depăsi devensiva adversă și realizează acest lucru prin intermediul unor jucători extrem de mobili, Ben Yedder este un atacant central care poate oricând să îndeplinească rolul de mijlocaș ofensiv, la fel ca și cei doi interi, Diop sau Volland care se pot transforma din mijlocași ofensivi în atacanți centrali. Polivalența și multi-funcționalitatea, criteriile de seamă pe care Marcelo Bielsa le consideră esențiale, stau la baza actualei echipe de pe Stade Louis II.
AS Monaco 5
Angajarea prin pasă filtrantă în adâncime este o soluție folosită atinci când unul din spațiile intermediare a fost desfăcut, calitatea tehnică a lui Diop fiind una la înălțime.
Același lucru se poate spune și despre Volland, care abia așteaptă să “momească” fundașul central înspre mijlocul terenului pentru a-l depăși apoi în viteză.
AS Monaco 6
Ben Yedder se poate adapta rapid unor situații dificile, relația sa cu cei din spatele său fiind sincronizată la perfecție, dovadă și modul în care Diop atacă spațiile eliberate de francez.
AS Monaco 7
Conexiune continuă între compartimente
Monaco sub comanda lui Niko Kovac s-a reinventat, fotbalul este la un alt nivel iar asta se vede cu ochiul liber și se simte în rezultate. Conexiunea dintre compartimente funcționează constant iar fiecare jucător din ofensivă își asumă responsabilitatea de se oferi ca opțiune la pasă pentru a menține balonul în posesie.
AS Monaco 8
Siguranța celor 3 din defensivă, echilibrul oferit de cei doi mijlocași, polivalența lateralilor și inspirația celor 3 din ofensivă formează o echipă redutabilă la Monaco. Cu 56 de goluri marcate în 27 de partide disputate beneficiază de al doilea cel mai bun atac din Ligue 1, după PSG, însă, arată mai multă imaginație pe fază de construcție și în modul în care se exprimă pe teren
Numirea lui Nico Kovac a fost una inspirată, tehnicianul croat a adus entuziasmul în jocul echipei iar fotbalul combinat cu imaginație și libertatea în exprimare în cadrul unui sistem tactic bine pus la punct ridică acest sport la nivel de artă. Vive le Monaco!
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo