În epoca boemă a fotbalului, Parisul era singura capitală importantă din Europa care nu avea o echipă de fotbal pe măsura orașului. Toate celelalte capitale se mândreau cu echipe care făceau performanțe la nivel european, în timp ce Parisul nu avea nici măcar o echipă în prima Ligă din Franța.
https://i.eurosport.com/2020/07/24/2855202.jpg

PSG a luat naștere prin fuziunea a 2 echipe mai mici

Liga
Messi, relație "glacială" cu Barcelona! Dezvăluirea presei din Spania: "Asta a simțit Leo!"
ACUM 6 ORE
Asfel, mai mulți oameni de fotbalul au decis să pună bazele unei echipe puternice în capitală. Până atunci, Stade de Reims, Olimpique Marseille sau Saint-Etienne erau echipele fanion ale Franței, iar prin întemeierea PSG-ului s-a încercat schimbarea polilor de putere ai fotbalului din Hexagon.
PSG a luat naștere la 12 august 1970 prin fuziunea a 2 echipe mai mici din Paris: FC Paris (fondată cu doar un an mai devreme) și Stade de Saint Germain, un club de tradiție, fondat în 1904, dar care evolua la acea vreme în Liga 1 2-a franceză.
Oficialii de la Stade de Saint Germain și-au manifestat dorința de a crea un club puternic în capitală și chiar au cerut sfaturi de la reprezentanții unor alte mari echipe din Europa, despre cum să procedeze pentru a pune capitala Franței pe harta fotbalului european.
Santiago Bernabeu, care la acea vreme era președintele lui Real Madrid a fost printre cei mai importanți oameni de fotbal care le-au dat ideea oficialilor francezi să fondeze un club de elită la Paris.
Ca ideea să fie pusă în practică era nevoie de forță financiară, dar foarte multe personalități din capitala Franței au fost încântate de acest proiect și au contribuit la finanțarea echipei.
Astfel, la 26 iunie 1970, o întâlnire a Consiliului de Administrație al acestui nou club a confirmat crearea PSG. Pierre-Etienne Guyot a fost numit președinte. Pe 12 august numele clubului a fost validat, iar pe 27 august, a fost oficializat în Jurnalul Oficial.
https://i.eurosport.com/2020/08/12/2863165.jpg

PSG era un club modest până acum 10 ani

Încă din primul sezon (1970-1971), PSG a promovat în Ligue 1, iar 15 ani mai târziu avea să cucerească și primul titlu de campioană a Franței. Al doilea titlu a venit în sezonul 1993-1994, iar apoi după o perioadă de decădere în anii 2000 a urmat traformarea clubului într-o forță a fotbalului european, odată cu investițiile masive ale arabilor. PSG a cucerit 7 din ultimele 8 titluri în Franța, dar marea dorință a fanilor este ca echipa să trimfe în Europa.
Singura performanță europeană a PSG-ului este cucerirea Cupei UEFA în 1996. În ciuda investițiilor uriașe din ultimii 10 ani, PSG nu a ajuns nici măcar într-o semifinală de Champions League.
Astăzi, la 50 de ani distanță de la crearea clubului, multitudinea de vedete de la PSG poate să avanseze în semifinalele Champions League, dacă va trece de Atalanta în primul sfert de finală a acestei ediții inedite a celei mai puternice competiții intercluburi din Europa.
Ligue 1
Mbappe a făcut "lista de cumpărături" la PSG! Cei 4 fotbaliști pe care i-a cerut pe Parc des Princes
ACUM 9 ORE
Premier League
7 super variante pentru Haaland! Echipele între care a avut de ales înainte de a semna cu City
ACUM O ZI