Articol scris de Radu Florea
Mauricio Pochettino și-a început cariera de antrenorat la Espanyol Barcelona, în ianuarie 2009, echipă pe care a reprezentat-o și în cariera de fotbalist. În momentul preluării echipei, Espanyol se afla într-o situație dificilă, încercând să evite retrogradarea.
Însă, la sfârșitul acelui sezon, Espanyol a terminat pe un confortabil loc 10 în La Liga, reușind chiar să o învingă pe Barcelona lui Guardiola pe Camp Nou, cu scorul de 2-1. După aproape 4 sezoane petrecute la formația din Barcelona, Pochettino s-a mutat în Anglia, acolo unde avea să devină unul dintre cei mai buni antrenori din lume.
Ligue 1
Mbappe, decisiv în demiterea lui Pochettino de la PSG? Cum a criticat francezul tactica antrenorului
26/06/2022 LA 10:53
În iarna anului 2013, devine noul antrenor al lui Southampton, pentru ca după numai un sezon și jumătate, să ajungă pe banca tehnică a lui Tottenham. În primul său sezon la echipa din nordul Londrei, Pochettino termină pe locul 5 în campionat și joacă finala Cupei Ligii Angliei, împotriva lui Chelsea, finală pierdută cu 2-0. Deși nu a reușit în acel prim sezon să califice echipa în Champions League, Pochettino a mizat foarte mult pe tinerii de la acea vreme, Dele Alli și Harry Kane, tineri care s-au dovedit a fi instrumentali în ascensiunea care avea să urmeze pentru Spurs.
Următorul sezon avea să fie unul neașteptat pentru fanii fotbalului, deoarece Tottenham s-a bătut cu Arsenal și Leicester pentru câștigarea campionatului până în ultimele etape. Deși echipa antrenată de Pochettino a pierdut titlul pe final, acel sezon a însemnat foarte mult pentru fanii lui Spurs, Pochettino schimbând obiectivele unei echipe care nu se mai bătuse de multă vreme la cucerirea campionatului în Anglia și continuând munca începută de Klopp la Dortmund și de Simeone la Atletico, o muncă prin care cei trei antrenori parcă au vrut să ne demonstreze că în fotbal rezultatele nu țin numai de cine investește mai mulți bani, ci țin și de șansă, devotament, profesionalism și determinare.
https://i.eurosport.com/2021/10/12/3235747.png
Mandatul lui Pochettino la Tottenham a culminat cu finala Champions League disputată la Madrid, în anul 2019, pierdută cu 2-0 împotriva lui Liverpool. Chiar dacă a pierdut finala Ligii Campionilor, antrenorul argentinian a avut un parcurs excelent în acea ediție de Champions League, reușind să elimine pe Manchester City în sferturi și să producă o răsturnare de situație dramatică în semifinale, împotriva olandezilor de la Ajax, atunci când Lucas Moura reușea un hat-trick în a doua repriză a manșei retur, trimițând-o pe Tottenham în prima ei finală de Liga Campionilor din istorie.
Iar spre deosebire de mandatele lui Klopp și Simeone de la Dortmund, respectiv Atletico Madrid, Pochettino ne-a dovedit, în perioada petrecută la Tottenham, că uneori, în fotbal, poate nu este vorba nici măcar de câștigarea trofeelor, ci de emoțiile pe care le transmiți fanilor atunci când reușești să performezi la ce mai înalt nivel, de acel moment care poate fi unic în viața unui suporter, de momentul în care realizezi că asiști la o performanță la care alte generații nu au avut sau nu vor avea șansa să asiste.

Este Pochettino antrenorul potrivit pentru o echipă plină de vedete ca cea a lui PSG?

În mod neașteptat, în toamna anului 2019, la doar câteva luni de la finala Ligii Campionilor, Mauricio Pochettino avea să fie dat afară de la Tottenham de către Daniel Levy. După o pauză de un an, în ianuarie 2021, Pochettino se reîntoarce în fotbal, semnând cu PSG.
Deși în primele luni la clubul din Paris reușește să câștige și primele sale trofee din cariera de antrenor, Cupa Ligii Franței și Supercupa Franței, sezonul are un deznodământ nefericit pentru antrenorul argentinian, PSG terminând pe locul 2 în campionat și fiind eliminată în Champions League de Manchester City, în ceea ce avea să fie o continuare a rivalității cu Pep Guardiola, rivalitate începută încă de pe vremea când Pochettino antrena în Anglia. După nici un an petrecut la clubul din Franța, antrenorul argentinian este din ce în ce mai contestat de fanii parizienilor și există zvonuri chiar cu privire la dorința fotbaliștilor lui PSG de a-l înlocui pe Pochettino.
Ar putea fi fostul antrenor al lui Tottenham un tehnician similar cu Jurgen Klopp, să fie un manager potrivit pentru echipe lipsite de staruri, echipe pe care poate să le formeze singur și la care poate să promoveze jucători tineri, așa cum a fost Tottenham? Parcursul pe care PSG îl va avea în acest sezon ne va răspunde cu siguranță la această întrebare, însă performanțele francezilor nu țin numai de antrenorul Pochettino, ci și de relațiile dintre starurile lui PSG și de adaptarea noilor-veniți.
Ligue 1
Cât trebuie să plătească PSG pentru a-și schimba antrenorul! Ce sumă trebuie să-i achite lui Nice
20/06/2022 LA 13:39
Ligue 1
Antrenorul care le-a refuzat pe Real Madrid și Inter i-a spus "NU" și lui PSG ! Oferta era uriașă
15/06/2022 LA 15:17