Articol scris de Andrei Nicolae
Ramos a început anul 2021 cu asigurarea unui nou contract din partea conducerii grupării blanco, unde a făcut istorie și a devenit o adevărată legendă. Jucătorul era aproape de a deveni cel mai titrat galactic din istoria clubului, iar pentru Spania, Ramos se îndrepta spre recordul de cele mai multe meciuri jucate la o echipă națională.
În prezent, Sergio Ramos nu mai este jucătorul lui Real Madrid, nu a fost chemat la naționala Spaniei pentru Campionatul European și trăiește în Paris. Accidentările l-au măcinat atât de mult pe fundaș încât a jucat 4 meciuri pentru gruparea blanco, 2 pentru echipa națională și 2 pentru parizieni în acest an. În 2021, un imperiu ce părea indestructibil s-a prăbușit în doar câteva luni.
Fotbal
Nicolae Stanciu îl vede pe un român peste Messi: "Clar pe primul loc!"
30/12/2021 LA 15:55
Sergio Ramos, dezastru după dezastru în 2021
Ianuarie, prima accidentare
Anul a început cu un semn rău pentru colosul care juca pentru galactici la acea vreme. Pe un teren aproape înghețat, echipa antrenată de Zidane atunci făcea un egal fără goluri cu Osasuna. Ramos, care nu a putut să joace într-o partidă precedentă cu Celta din cauza unor probleme la stomac, a fost integralist în partida din Pamplona.
Pe 14 ianuarie, cinci zile mai târziu, a fost dat primul semnal de alarmă în Supercupa Spaniei. Ramos a părut să aibă probleme la genunchiul stâng, însă nu a fost schimbat, deși Militao se încălzise la margine.
Februarie, în sala de operație
Situația genunchiului stâng a fundașului madrilean a început să ridice semne de întrebare, însă nu a fost văzută însă drept o problemă mare. Ramos a început să ia în considerare selecția pentru Spania, știind că întârzierea unei operații l-ar fi putut face să piardă această oportunitate. Pe 6 februarie, a fost anunțat că zidul apărării madrilene se operează și că se va putea întoarce în decurs de 6-8 săptămâni.
Martie, adio de la selecție
Spania se pregătea să înceapă campania pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2022, iar Ramos voia să facă parte din lot cât mai repede. Deși nu a ajuns la Vigo după ce selecționerul Luis Enrique a anunțat lista de jucători chemați la națională, căpitanul echipei a asigurat fanii Furiei Roja că va fi titular în meciul cu Grecia.
La pauza meciului cu elenii, Ramos nu s-a simțit bine, iar Enrique a fost nevoit să îl schimbe. În următoarele două partide, s-a întâmplat ceva surprinzător. Ramos nu a fost folosit deloc în meciul următor cu Georgia, iar în fața celor din Kosovo a intrat în ultimele minute ale jocului."Este o decizie tehnică. Este bine, vine după o accidentare. Am decis ca alții să joace, nimic mai mult. Intenția mea de a-l folosi este evidentă. Este un lider din toate punctele de vedere. Merită să doboare toate recordurile.", declara Luis Enrique după cele 3 partide ale naționalei sale.
Problema nu s-a oprit aici însă. După meci, Ramos mai stat pe stadion cu restul rezervelor pentru a mai alerga. În cele din urmă, mușchiul său de la picior a cedat, meciul cu cei din Kosovo fiind și ultima partidă în care Ramos a mai apucat să îmbrace tricoul trupei Roja.
Aprilie, o lună complet goală Situația la picior nu s-a ameliorat, ba din contră. Pe planul echipei de club, Real Madrid s-a descurcat și fără căpitanul de bază al echipei, fiind singura echipă care a reușit să ducă lupta la titlu până în ultima etapă în fața rivalilor din oraș de la Atletico. Ramos nu a jucat niciun minut în aprilie, fiind primul episod în care fundașul nu a jucat în niciun meci dintr-o lună întreagă încă din mai 2013.
Mai, ultimatum în Londra și lăsat acasă
Campionatul European se apropia și Ramos încă nu apucase să mai joace vreo partidă. Primul meci în care a reapărut după accidentare a fost returul din semifinalele Champions League în fața celor de la Chelsea, pe Stamford Bridge.
Real a pierdut calificarea în ultimul act, iar unul dintre principalii oameni vinovați pentru acest aspect a fost considerat Ramos. A fost ultimul meci în care Ramos îmbrăca tricoul echipei pentru care a scris istorie timp de 16 ani. A fost meciul cu numărul 671 pentru fundaș alături de echipa la care a câștigat 23 de trofee, doar cu unul mai puțin decât Paco Gento.
Pe 13 mai, cotidianul Marca a anunțat că Luis Enrique are dubii în legătura cu Ramos, dubii atât de mari încât pe 24 fundașul central nu este pe lista celor selecționați. Selecționerul Spaniei a afirmat că l-a sunat pe Ramos cu o seară înainte, pentru a-i comunica personal decizia luată.
Iunie, adio de la Real Madrid
17 iunie a fost o zi de tristă amintire pentru fanii madrileni, care și-au văzut una dintre cele mai mari legende ale clubului, părăsind echipa alături de care a cucerit tot ce s-a putut. "Nu am vrut niciodată să plec.", a spus Ramos, în discursul său de adio. De asemenea, fundașul a explicat că nu a știut niciodată că oferta sa de reînnoire a contractului a avut o dată de expirare. Lacrimile sale au spus mai mult decât ce ar fi putut spune Sergio folosind mii de cuvinte. Cu toate acestea, viitorul său era incert.
Citește și:

Coșmarul lui Ramos a continuat și la PSG

Iulie, destinația Paris
Pe 8 iulie, după câteva luni de incertitudine, Ramos semnează cu PSG, liber de contract, asemenea imensului său rival de la Barcelona, Leo Messi. La prima sa conferință de presă, fundașul a declarat:"Am venit să o iau de la capăt. Imi plac provocările și sper să fie un un bun. Madrid va fi întodeauna în inima mea. Mă gândesc doar la a da tot și la a ajuta cu experiența mea."
August, încă o lună fără vreun meci
Sezonul în Ligue 1 a început, meciurile au trecut și Ramos nu apucase încă să debuteze. La mijlocul lunii, echipa de pe Parc des Princes a anunțat că spaniolul a suferit o nouă accidentare la picior și că va trebui să aștepte.
Septembrie, așteptarea crește
Nu a fost emisă nicio știre cu privire la o posbilă revenire a lui Ramos pe teren. S-a anunțat că se simte mai bine și ar putea juca după pauza din Octombrie, însă nimic mai mult sau mai concret.
Octombrie, aceeași așteptare cruntă
Pauza din octombrie a trecut, Spania a pierdut finala Ligii Națiunilor în fața Franței, iar Ramos încă nu a revenit pe teren. De fiecare dată când a fost anunțat că Sergio se poate întoarce alături de grup, gruparea pariziană a amânat acest verdict.
Noiembrie, primul meci după 207 zile
Sergio Ramos s-a întors la antrenamente pe 9 noiembrie, însă nu a jucat până pe data de 28, în fața celor de la Saint-Etienne. Următorul lucru care s-a întâmplat a fost recidivarea accidentării sale la picior, care l-a ținut din nou pe bară câteva săptămâni.
Decembrie, sfârșitul unui an complet eșuat
La sfârșitul anului, Ramos a aflat că va fi nevoit să joace în fața echipei unde a devenit o legendă în optimile Champions League. Mai mult decât atât, Ramos a primit și primul său cartonaș roșu la Paris Saint-Germain, după doar 3 partide. În meciul de pe 22 decembrie, în fața lui Lorient, fundașul a obținut două galbene în decurs de 5 minute și a fost eliminat.
Sergio Ramos speră că poate să revitalizeze ultima parte din cariera sa și așteaptă anul 2022 ca nimeni altcineva din lumea fotbalului.
https://i.eurosport.com/2021/12/24/3276752.jpg
Fotbal
Transferurile stelare din 2021! Messi și Ronaldo au schimbat echipa, dar alții au stabilit recorduri
27/12/2021 LA 11:08
Ligue 1
De ce nu s-a adaptat Ramos la PSG? Un coleg are răspunsul: "E obișnuit să se simtă important!"
26/12/2021 LA 13:35