Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Un an de la cea mai spectaculoasă campanie de transferuri din istorie. Ce s-a întâmplat la PSG?

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 19/06/2022 la 10:06 GMT+3

Încă un an, încă o dezampăgire pentru PSG. În vara trecută, parizienii au făcut un adevărat Dream Team, dar câștigarea Champions League continue să fie doar un vis chiar și după aducerea lui Messi alături de Mbappe și Neymar.

Leo Messi (PSG)

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
În urmă cu un an, în pauza dintre sezoane, am avut parte de cea mai spectaculoasă perioadă de transferuri, oficializându-se o mulțime de mutări de răsunet. Principala vizată a fost PSG, care a adus pe Parc des Princes nu mai puțin de 7 nume mari și anume: Lionel Messi, Nuno Mendes (împrumut cu opțiune de cumpărare), Achraf Hakimi, Sergio Ramos, Gianluigi Donnarumma, Georginio Wijnaldum și Danilo Pereira. Totuși, câți dintre aceștia s-au ridicat la nivelul așteptărilor?
Atac visat de orice club din lume
Cu semnarea lui Lionel Messi, Parisul arăta excelent pe hârtie, anunțându-se un nou trio de excepție, alături de argentinian fiind și fostul său prieten și coleg de la Barcelona, Neymar și campionul mondial Kylian Mbappe. De asemenea, să nu-i uităm pe Angel Di Maria, Julian Draxler și Mauro Icardi, opțiuni extrem de interesante ce puteau veni de pe banca de rezerve.
Plecând către noul sezon cu o astfel de trupă, probabil și cei mai înrăiți rivali îi vedeau pe parizieni favoriți la toate trofeele puse în joc, inclusiv cel al UEFA Champions League, competiție pe care patronii șeici doresc cu ardoare să o câștige și au fost foarte aproape în sezonul 2019/20, când au ajuns până în finală.
Lionel Messi
Totuși, cum s-a adaptat Messi în Franța? Foarte greu. N-a arătat deloc ca acel Messi care a tras Barcelona după el, deși a început să joace într-un campionat, teoretic, mai slab. În Ligue 1, sud-americanul a bifat 26 de apariții, izbutind să marcheze 6 goluri și să ofere 11 pase decisive, alături de alte 5 goluri înscrise împotriva adversarelor din Liga Campionilor. Suficient pentru o nouă achiziție, însă prea puțin dacă e să ne gândim la ce a reprezentat ex-decarul catalanilor în ultimii ani.
Nu a reușit să își păstreze statutul de lider și la noul său club, iar fanii l-au și taxat în anumite momente, fiind fluierat de către susținătorii propriei echipe, pentru prima dată în cariera sa. Pentru Messi, 2022 este un an extrem de important, în care va încerca să readucă titlul mondial la Buenos Aires. Ultima dată s-a întâmplat în 1986, cu Maradona pe teren!
Poate Messi să conducă Argentina către titlul mondial în acest an?
Nuno Mendes și Hakimi, achizițiile care au dat satisfacție
Fundași laterali de meserie, cei doi au fost utilizați deseori în flancurile apărării de către Mauricio Pochettino, dând un randament bun și, cu siguranță, fanii echipei sunt mulțumiți de aceste două achiziții.
Nuno Mendes a venit în schimbul a 7 milioane de euro, sub formă de împrumut de la Sporting Lisabona, fiind utilizat de antrenor în 37 de meciuri (27 în Ligue 1, 8 în Champions League și 2 în Cupe ale France), având o medie de 62 de minute pe meci. Încă nu a marcat pentru PSG, dar a oferit 2 pase decisive, iar clubul din capitala Franței a luat decizia de a-i activa clauza de transfer în această vară, în schimbul sumei de 38 de milioane de euro. Are doar 19 ani și deja a bifat 15 prezențe în naționala de seniori a Portugaliei, astfel că va fi, cel mai probabil, prima soluție pe postul de fundaș stânga, în sezonul următor.
Nuno Mendes
În cazul lui Achraf Hakimi, acesta este cel mai scump fotbalist sosit în schimbul unei sume de transfer, în vara anului trecut, fiind achiziționat de la Inter în schimbul a 66.5 milioane de euro, o sumă foarte mare pentru un fotbalist din compartimentul defensiv. Dintre noii sosiți, a fost utilizat în cele mai multe partide din campionatul intern, în 32 de etape din totalul celor 38 și a și marcat de 4 ori pentru Paris Saint-Germain, alături de 6 assist-uri. De cele mai multe ori, a fost titular și aproape de fiecare dată integralist, având o medie de 80 de minute jucate per partidă. S-a remarcat și într-un mod negativ, primind cartonaș roșu direct, într-un derby cu Marseille, în octombrie 2021, în minutul 57.
Totodată, de la Danilo Pereira n-au fost așteptările foarte mari, chiar dacă s-au plătit pentru el 16 milioane de euro către FC Porto, însă și-a câștigat respectul, având evoluții bune în momentele în care a fost utilizat. A prins o medie de 70 de minute în cele 36 de meciuri în care a fost utilizat, dar asta doar datorită faptului că s-a adaptat bine în noul mediu și a reușit și să înscrie de 5 ori.
Veniți în urale, uitați mai mult pe bancă
Sosit la Paris din postura de jucător liber de contract, după despărțirea de AC Milan, Gigio Donnarumma a avut concurență mare pe post cu Keylor Navas, a fost utilizat în 16 partide din campionatul intern, dar a izbutit doar 5 meciuri în care a păstrat poarta intactă, iar în celelalte 12 a încasat un total de 17 goluri. A apărat și în 5 partide din Champions League, unde a primit 6 goluri, dar și în două partide de Cupa Franței, în care n-a avut probleme.
Un alt nume greu care a venit la Paris a fost Sergio Ramos, care era văzut drept titular incontestabil alături de Marquinhos, în centrul defensivei, însă lucrurile n-au stat deloc așa. Doar 13 prezențe a prins spaniolul în tricoul lui PSG, una în Cupa Franței și celelalte în Ligue 1, însă rar ca titular și foarte rar ca integralist, având o medie de doar 65 de minute pe meci. A marcat două goluri și, bineînțeles, a bifat și o eliminare, în stilul său caracteristic. Și-a lăsat echipa în inferioritate numerică, într-un duel încheiat 1-1, în deplasare la Lorient, când a primit două cartonașe galbene în decursul a 5 minute, cu toate că fusese introdus la pauză.
Sergio Ramos
Completând lista, Georginio Wijnaldum era văzut drept un titular incontestabil la mijlocul terenului, venind liber de contract de la Liverpool, însă a avut o medie de doar 53 de minute în cele 31 de apariții în Ligue 1, unde a marcat un gol și a oferit 3 pase decisive. Aproximativ aceeași medie de minute jucate a avut și în cea mai importantă competiție inter cluburi, a înscris de două ori, însă n-a reușit să-l impresioneze pe Pochettino, pentru a fi utilizat mai des.
Performanțele Parisului în 2021/22
Singurul trofeu de care s-au putut bucura jucătorii celui mai bogat club din Franța a fost cel al campionatului intern, după ce, cu un sezon în urmă, pierduseră titlul în fața celor de la Lille. Din Champions League au fost eliminați în faza optimilor de finală chiar de formația ce a urmat să câștige competiția, Real Madrid, deși a condus la un moment dat cu 2-0 la general, iar din Cupa Franței tot în optimi au “plecat acasă“ , fiind învinși de Nice, în urma loviturilor de departajare, unde au ratat Paredes și Xavi Simons.
Chiar dacă a luat titlul, un aspect interesant este că nu PSG a dat cel mai bun stranier din Ligue 1, ci Olympique Lyon, care a terminat abia pe locul 8 în clasament și n-a prins o viitoare participare într-o competiție europeană. Lucas Paqueta este fotbalistul care a primit această distincție, chiar dacă favoriți erau Messi sau Neymar.
Rămâne de văzut cum se va mișca Paris Saint-Germain și în această vară pe piața transferurilor. Prima mare reușită este păstrarea, cu ajutorul premierului francez Macron, a lui Kylian Mbappe. În jurul său va fi desenată o nouă echipă în care Messi nu mai are prea mult timp la dispoziție, iar Neymar trebuie să livreze evoluții din ce în ce mai bune.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo