Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Messi, mină de aur pentru PSG! Cum au făcut parizienii 700 de milioane de € pe spatele starului

Nicu Savin

Publicat 24/06/2022 la 15:30 GMT+3

Lionel Messi nu a avut un prim sezon strălucit la PSG, dar din punct de vedere financiar parizienii au ieșit excelent. Conform estimărilor spaniolilor de la Marca, clubul de pe Parc de Princes a încasat aproximativ 700 de milioane de € datorită achiziționării starului argentinian, în vara anului trecut.

Lionel Messi

Credit imagine: Getty Images

Lionel Messi a ajuns în vara trecută la PSG, ceea ce a reprezentat mutarea anului în fotbalul mondial. Parizienii au dat marea lovitură, luându-l gratis pe argentinian, care nu a mai putut continua la Barcelona din cauza problemelor financiare ale catalanilor.
Din punct de vedere sportiv, Messi nu a avut un sezon strălucit, reușind doar 11 goluri în toate competițiile, dar PSG a câștigat enorm la capitolul imagine prin achiziționarea sa. Implicit, acest lucru a dus la câștiguri financiare imense pentru campioana Franței. Presa franceză anunța că decarul lui PSG are un salariu stagional de aproximativ 40 de milioane de €, dar suma e infimă în comparație cu banii făcuți de club pe spatele său.
În primul rând, sponsorii s-au închesuit la PSG după ce Messi a ajuns acolo, iar sumele aruncate în joc au fost mult mai mari față de ceea ce se întâmpla înainte. Marc Armstrong, directorul de marketing al lui PSG, a recunoscut acest lucru, spunând că valoarea contractelor de sponsorizare chiar s-a dublat în unele cazuri.
"Avem cu siguranță o creștere importantă. De la înțelegeri între trei și cinci milioane de € am ajuns la unele între cinci și opt milioane. Deci, impactul este major", a spus Armstrong, citat de Marca.
Citește și:

Messi a produs în jur de 700 de milioane de € pentru PSG

De asemenea, șeful departamentului de marketing a menționat că PSG a înregistrat creșteri uriașe pe piața criptomonedelor: "Am încheiat un acord cu criptomonede înainte de a semna Messi și în săptămânile următoare prețul a crescut vertiginos pentru că oamenii au arătat mai mult interes". În total, doar din aceste tranzacții PSG ar fi câștigat peste 300 de milioane de € în sezonul trecut.
În plus, PSG a avut venituri substanțiale din vânzarea de tricouri cu numele argentinianului. Parizieniii au vândut în sezonul trecut peste un milion de tricouri, dintre care 60% au fost cu Messi. În numai 3 ore de când s-au pus în vânzare tricouri cu Messi, PSG a încasat aproape un milion de €. Odată cu venirea lui Messi, clubul și-a mutat magazinul oficial pe Champs-Élysées, dublându-și suprafața și implicit veniturile.
Armstrong a explicat că cererea este uriașă în continuare, dar nu se pot produce atât de multe tricouri pe cât se cer. Acesta a subliniat totuși că niciun alt club nu vinde mai multe tricouri cu un jucător decât o face PSG cu cele cu Messi: "Când se face un asemenea transfer, se crede că jucătorul poate fi plătit numai din vânzarea de tricouri, dar nu este așa. Nu se pot produce o mulțime de tricouri în plus. Noi am atins plafonul. Nimeni nu poate satisface cererea. Vindem deja foarte multe tricouri, poate mai multe decât orice altă echipă din lume pentru un jucător, iar asta ne pune la următorul nivel".
Nu în ultimul rând, interesul global asupra a tot ceea ce însemană PSG a crescut enorm odată cu venirea lui Messi. Numărul de fani pe rețelele sociale a explodat, iar PSG joacă mai mereu cu stadionul plin, ceea ce generează venituri importante.
În total, se estimează că PSG a avut venituri de aproximativ 700 de milioane de € numai datorită lui Messi. Chiar și așa, parizienii au încheiat pe minus sezonul trecut, deoarece salariile majorității jucătorilor sunt uriașe. În plus, s-au adăugat pierderi masive din cauza pandemiei de Covid-19.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo