Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Patronul unui club de top din Europa, declarații fără precedent:"Meciurile trucate sunt o realitate"

Nicu Savin

Publicat 23/04/2024 la 11:32 GMT+3

Omul de afaceri american John Textor, proprietarul cluburilor Botafogo și Olympique Lyon, a denunţat o "manipulare a rezultatelor" în fotbalul brazilian, luni, la Brasilia, în cadrul audierii sale de către o comisie senatorială responsabilă cu anchetarea eventualelor meciuri trucate, informează AFP.

John Textor

Credit imagine: Imago

"Ceea ce noi am descoperit în Brazilia nu este diferit de restul lumii, în Belgia, Franţa sau în toată Europa. Manipularea rezultatelor în fotbal este o realitate", a declarat omul de afaceri, care este şi proprietarul cluburilor Olympique Lyon (Franţa) şi Molenbeek (Belgia).
Audiat timp de trei ore de către această comisie prezidată de fostul jucător şi actual senator Romario, patronul Eagle Foot a denunţat maniera în care Federaţia braziliană de fotbal (CBF) selecţionează arbitrii, dând asigurări că va prezenta dovezi la viitoarea audiere, ce va avea loc lunea viitoare cu uşile închise.
În acest sens, el a reiterat necesitatea folosirii inteligenţei artificiale (IA) care, în opinia sa, "permite analizarea imaginilor cu mai multă precizie decât fiinţa umană".
"Vom demonstra fără echivoc că Palmeiras a beneficiat de această manipulare a rezultatelor", a mai spus Textor luni.
Magnatul american a afirmat, recent, că ultima ediţie a campionatului Braziliei a fost marcată de corupţie şi va fi judecat de o comisie disciplinară a Tribunalului superior de justiţie sportivă (STJD), la Rio de Janeiro.
Textor riscă o amendă de până la 200.000 de reali (37.000 de euro) şi o suspendare de un an din activităţile sale din sportul brazilian, conform unui comunicat al tribunalului.
Clubul brazilian de fotbal Palmeiras a sesizat justiţia sportivă după ce a fost ţinta unor noi acuzaţii din partea lui John Textor, care a afirmat că ultima ediţie a campionatului Braziliei a fost marcată de corupţie.

John Textor, patronul lui Botafogo și Lyon, discurs manifest în fața parlamentului din Brazilia


Campioana Braziliei în ultimele două sezoane a indicat, într-un comunicat, că a cerut Tribunalului superior de justiţie sportivă (STJD) să decidă ca Textor "să se abţină de la orice fel de menţiune sau referinţă la Palmeiras în presă, riscând în caz contrar o amendă sau o suspendare".
În sezonul trecut, Botafogo a realizat o contraperformanţă istorică. Lider al campionatului brazilian timp de 31 de etape din 38, clubul din Rio de Janeiro avea un avans de 13 puncte, dar a terminat în final pe locul 5, permiţându-i lui Palmeiras să câştige titlul pentru al doilea an consecutiv.
Dar John Textor, care a cumpărat clubul în martie 2022, a afirmat în mai multe rânduri că această competiţie a fost trucată.
Într-un interviu postat pe un canal YouTube, iar apoi publicat pe site-ul său, el a asigurat că dispune "de probe solide" că Palmeiras a beneficiat de trucarea meciurilor timp de două sezoane.
Omul de afaceri, care deţine în coproprietate şi clubul englez Crystal Palace, a afirmat că dispune de probe "confirmate la sută la sută" de experţi şi după analizarea a două victorii obţinute de campioana Braziliei, cu Fortaleza (4-0 în noiembrie 2022) şi cu Sao Paulo FC (5-0 în octombrie 2023).
El a menţionat "diferenţe enorme" de comportament ale unor jucători ai celor două echipe, care ar fi complotat voluntar pentru a permite lui Palmeiras să câştige cele două meciuri.
Cluburile Fortaleza şi Sao Paulo FC au respins acuzaţiile, precizând că vor cere măsuri judiciare împotriva acestuia.
Ca urmare a acestor acuzaţii, Senatul brazilian a aprobat crearea unei comisii care va investiga scandalul declanşat de presupusa manipulare a rezultatelor din fotbalul naţional, pentru a favoriza mafiile care operează în domeniul pariurilor sportive.
Sursa: Agerpres
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo