Potrivit cotidianului britanic Daily Mail, cea mai titrată echipă din istoria primului eșalon englez îl vede pe actualul antrenor al celor de la RasenBallsport Leipzig ca fiind principala țintă pentru viitorul băncii tehnice, având în vedere faptul că recentele rezultate de Ole Gunnar Solskjaer în Premier League nu sunt în conformitate cu așteptările impuse de conducere la startul actualului sezon, astfel că Ed Woodward exploarea o posibilitate a aducerii antrenorului german.

Cine este Julian Nagelsmann, unul dintre antrenorii de perspectivă ai fotbalului european

În vârstă de 32 de ani, Julian Nagelsmann nu a avut un drum tocmai ușor în drumul spre recunoașterea pe plan tehnic, într-o lume a antrenoratului înconjurată de nume importante aflate la cel mai înalt nivel atât la nivelul celor mai importante campionate de pe ”bătrânul continent”, cât și la nivel continental.
Fotbal
Leeds United s-a îndepărtat de zona fierbinte în Premier League cu un succes uriaș la West Ham
ACUM 8 ORE
Produs al lui Augsburg, respectiv 1860 Munchen, Nagelsmann a făcut pasul la nivel de seniori pentru echipa secundă a celor două cluburi, suferind o accidentare gravă la genunchi la vârsta de 21 de ani ce i-a pus capăt, în mod prematur, carierei de jucător. Odată cu retragerea din activitate, Nagelsmann a urmat cursurile profilului de administrație a business-ului în facultate, înainte de a urma studiile universitare de master pe știința sportului.
Pregătindu-și terenul pentru cariera ca antrenor la nivel profesionist, Julian Nagelsmann a fost cooptat în staff-ul tehnic al lui Augsburg, condus la acea perioadă de Thomas Tuchel. Sub tutela sa, Nagelsmann a primit o educație fotbalistică adecvată, trecând prin structura juvenilă la diferite grupe de copii și juniori, înainte să fie împuternicit în funcția de antrenor secund al lui Augsburg. Nu puține au fost rândurile în care tânărul tehnician german a elogiat filosofia celor de la FC Barcelona în ceea ce privește sportul cu balon rotund, dar și stilul ofensiv impus de aceștia încă din academia clubului, La Masia și până la nivelul primei echipe.
În luna ianuarie a anului 2013, Hoffenheim, aflată în lupta pentru evitarea retrogradării în Bundesliga, îl instalează în funcția de antrenor principal pe Frank Kramer, actualul selecționer al reprezentativei U20 a Germaniei, iar în staff-ul său îl aduce pe tânărul Julian Nagelsmann, în vârstă de 25 de ani la acel moment, în rolul de antrenor asistent. O victorie extrem de importantă, împotriva Borussiei Dortmund, pregătită de Jurgen Klopp, scor 1-2, în ultima etapă a sezonului, avea să se salveze de la retrogradare, însă aceasta avea să fie și ultima experiență petrecută de Kramer pe banca lui Hoffenheim în calitate de interimar, Markus Gisdol preluând, oficial, frâiele echipei odată cu startul sezonului 2013-14.
Într-un interviu acordat în 2013, Julian Nagelsmann a detaliat modul în care a făcut tranziția din cariera petrecută pe ”dreptunghiul verde” către cea ca tehnician.
Antrenatul este mai plăcut decât jucatul. În calitate de jucător, doar te antrenezi, în timp ce ca antrenor te gândești ce poți face ca să îmbunătățești echipa sau anumite secvențe ale jocului. Vei face asta pe teren iar, după antrenament, vei spune ceea ce a fost corect sau greșit.
După alte trei sezoane petrecute ca antrenor asistent pentru Markus Gisdol, respectiv Huub Stevens, ultimul lăsând-o pe Hoffenheim pe loc retrogradabil în sezonul 2015-16, Julian Nagelsmann a fost promovat în calitate de principal al clubului din micuțul oraș cu puțin peste 3,000 de locuitori, iar misiunea sa era foarte dificilă, în raport cu ceea ce Hoffenheim oferise după mai bine de jumătate de sezon parcurs. La momentul numirii lui Nagelsmann, Hoffenheim se afla pe locul 17 al clasamentului din 18 echipe, la șapte puncte distanță de locul 15, ce asigura menținerea în Bundesliga, însă în cele 14 partide disputate în campionat pentru restul sezonului 2015-16, Hoffenheim a obținut șapte victorii și astfel și-a asigurat salvarea în Bundesliga, la doar un punct peste echipa clasată pe locul de play-off al retrogradării, Eintracht Frankfurt.
Locul patru obținut în următoarea stagiune din Bundesliga i-a asigurat lui Julian Nagelsmann o prelungire de contract până în vara anului 2021, iar colectivul construit pe durata mandatului său a făcut din Hoffeheim o participantă în grupele celei mai importante competiții intercluburi din lume, UEFA Champions League, fiind una dintre surprizele plăcute ale fotbalului german în ultimul an, alături de RasenBallsport Leipzig.
În luna iunie a anului trecut, conducerea lui Hoffenheim a confirmat faptul că sezonul precedent va fi ultimul pe banca echipei pentru Julian Nagelsmann, Leipzig profitând de acest moment și anunțând faptul că tehnicianul german va prelua banca tehnică odată cu startul sezonului 2019-20. O mutare cel puțin controversată, dat fiind faptul că Nagelsmann încă se afla sub contract alături de Hoffenheim, dar și prin prisma faptului că numirea sa a avut loc chiar înainte de startul de sezon. Astfel, Nagelsmann o lăsa pe Hoffenheim pe locul al nouălea al clasamentului din Bundesliga și se pregătea de o nouă provocare ambițioasă a carierei, la cârma celor de la RB Leipzig.
Sub comanda acestuia, Leipzig se află în lupta pentru clasarea pe locurile de UEFA Champions League, staționând la momentul actual pe locul patru cu 14 puncte dintr-un total de 21, având de asemenea și trei puncte după primele două partide din faza grupelor UEFA Champions League, repartizată într-o grupă cu Zenit Saint Petersburg, Olympique Lyonnais și Benfica Lisabona.
Spanish Supercopa
Real Madrid a câștigat Supercupa Spaniei, după finala cu Athletic Bilbao. Courtois, paradă uriașă
ACUM 8 ORE
Fotbal
Premier League | Gol fantastic reușit de Ward-Prowse în Wolves - Southampton 3-1
ACUM 10 ORE