Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Mănușile lui Duckadam din finala Cupei Campionilor din 1986 revin în țară! Unde pot fi văzute

Tibi Munteanu

Publicat 20/04/2023 la 15:51 GMT+3

Unul dintre obiectele sacre pentru fotbalul românesc, care reprezintă cea mai mare performanță a unei echipe din România la nivel european și, totodată, un record care încă stă în picioare, mănușile lui Helmut Duckadam vor putea fi văzute din nou la noi în țară.

duckadam

Credit imagine: From Official Website

Poreclit "eroul de la Sevilla", Helmut Duckadam a recurs la un gest surprinzător în 2002 și și-a vândut mănușile cu care a semnat istorie în 1986 când a apărat în premieră mondială 4 penalty-uri consecutive și a adus trofeul Cupei Campionilor Europeni la București. A fost și este cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc, însă fostul portar a decis să vândă un obiect simbolic în schimbul a 3 mii de dolarii, după cum anunța presa de la acea vreme, aflându-se într-un moment de impas.
Mănușile sale au fost achiziționate de un suporter român stabilit în Canada, care le-a menținut în starea originală, iar acum, după mai bine de două decenii, acestea se vor afla din nou pe pământ românesc.

Mănușile lui Duckadam din finala CCE '86 au fost repatriate

De-a lungul vremurilor s-a tot încercat răscumpărarea mănușilor cu care fostul internațional român a reușit să stabilească un record care dăinuiește și în zilele noastre, de 4 parade la rând la loviturile de la 11 metri, însă fără succes. Totuși, în cele din urmă, proprietarul simbolului celei mai mari performanțe a fotbalului românesc a fost convins să cedeze mănușile pe care le-a cumpărat de la Duckadam în 2002, cel puțin pentru o perioadă.
Noul beneficiar temporar este Muzeul Fotbalului din București, astfel că suporterii din țară și nu numai își vor putea încânta privirea cu perechea de mănuși care au scris istorie, un obiect care are o deosebită valoare atât pentru Helmut Duckadam, cât și pentru Steaua București.
FC Barcelona a fost victima românilor în acea finală senzațională jucată chiar în Spania, la Sevilla, după un meci terminat 0-0 în timpul regulamentar. De la 11 metri pentru roș-albaștri au punctat Marius Lăcătuș și Gabi Balint, în timp ce Majearu și Boloni au ratat, iar Duckadam i-a blocat pe Jose Ramon Alexanko, Angel Pedraza, Pichi Alonso și Marcos Alonso, cel din urmă fiind chiar tatăl actualului fundaș stânga de la Barcelona.
Anunțul a fost făcut chiar de directorul executiv al Muzeului, Romeo Bănică, care a precizat că începând cu data de 28 aprilie acestea pot fi văzute în cadrul Muzeului Fotbalului timp de câteva luni.
"Suntem onorați și bucuroși pentru că am putut oferi această șansă extraordinară pentru mai multe generații de români!
Începând din 28 aprilie, mănușile de poveste ale lui Helmut Duckadam sunt readuse în țară de Muzeul Fotbalului pentru mai multe luni. Sperăm ca proiectul nostru să inspire și să aducă modelele fotbalului aproape de suporteri prin simboluri excepționale precum acesta.
După mai bine de două decenii mănușile lui Duckadam, aflate în proprietatea unui român stabilit în Canada, reintră în viața românilor", a anunțat Bănică, citat de Prosport.
Citește și:

Helmut Duckadam, dornic să-și revadă mănușile cu care a scris istorie

În urmă cu 6 ani, în 2017, Helmut Duckadam a aflat din nou de existența mănușilor cu care a scris istorie, aflând că cel căruia i le-a vândut la începutul acestui secol le-a păstrat în siguranță. Dorința fostului câștigător al Cupei Campionilor Europeni a fost ca acestea să intre într-un circuit muzeal, pentru ca super performanța reușită pe 7 mai 1986 să rămână vie în amintirea microbiștilor români.
Emoționat de anunțul făcut, fostul portar al Stelei a spus că se va bucura să vadă din nou un obiect atât de important pentru el și întreg fotbalul românesc în Muzeul Fotbalului, considerând că este locul perfect unde ar fi putut fi expuse mănușile sale.
"Cu siguranță mă voi emoționa să revăd mănușile după mai bine de 20 de ani. Mă bucur că suporterii vor avea ocazia să le vadă aici, în cel mai potrivit loc pentru celebrarea performanțelor fotbalului, Muzeul Fotbalului", a declarat Helmut Duckadam.
Muzeul Fotbalului se află în București, pe strada Gabroveni Nr. 24, iar prețul unui bilet de vizitare este de 49 de lei pentru adulți și 33 lei pentru copii între 6 și 14 ani, iar cei sub 6 ani au parte de intrare gratuită.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo