Papa Francisc a vorbit într-un interviu acordat pentru "Gazzetta dello Sport" despre fotbal și cel mai iubit fotbalist al planetei. Suveranul Pontif, în vârstă de 84 de ani, a jucat fotbal în copilărie, iar în prezent este unul dintre membrii cotizanți ai clubului San Lorenzo din Argentina.
"L-am cunoscut pe Diego în timpul unui <<Meci pentru Pace>>, în 2014. Îmi amintesc cu plăcere ce a făcut pentru fundaţia care are grijă de copiii nevoiaşi din întreaga lume, Scholas Occurrentes. Pe teren, Maradona a fost un poet. Un mare campion, care a bucurat milioane de oameni, atât din Argentina, cât şi de la Napoli. Era şi un om foarte fragil. Când mi s-a spus despre moartea lui Diego Armando Maradona, m-am rugat pentru el și am trimis familiei un rozariu cu câteva cuvinte personale de confort", a declarat Papa Francis, pe numele din buletin Jorge Mario Bergoglio.

Nächstes Stadion nach Maradona benannt

Credit imagine: SID

Fotbal
Adriano "s-a născut" din nou! "Ajunsesem la peste 100 kilograme". Ce l-a salvat și cum arată acum
21/12/2021 LA 06:04

Papa Francisc, amintire de suflet după titlul mondial câștigat de Argentina

Suveranul Pontif a mai povestit în interviul citat și cum a trăit succesul istoric al Argentinei la Mondialul din 1986. "Am o amintire personală legată de Campionatul Mondial din 1986, cel pe care Argentina l-a câștigat datorită lui Maradona. Eram la Frankfurt, a fost un moment dificil pentru mine, studiam limba și colectam materiale pentru teza mea. Nu fusesem în stare să văd finala Cupei Mondiale și am aflat doar a doua zi de victoria Argentinei asupra Germaniei, când o fată japoneză a scris pe tablă <<Să trăiască Argentina>>, în timpul unei lecții de germană".
https://i.eurosport.com/2020/12/20/2958755.jpg
"Personal, mi-o amintesc ca pe victoria singurătății, pentru că nu am avut cu cine să împărtășesc bucuria acelei victorii sportive: singurătatea te face să te simți singur, în timp ce ceea ce face bucuria frumoasă este să o poți împărtăși", a transmis Papa Francisc.

Papa Francisc și filosofia sportului: "Asta ne autorizează să vorbim despre credința sportivă"

Papa Francisc a vorbit și despre momentele în care se afla pe teren: "Nu eram printre cei mai buni (n.r. - jucători de fotbal). Eram ceea ce în Argentina se cheamă 'pata dura', adică jucam dur. Aşa că m-au pus să stau în poartă. Dar am învăţat multe ca portar, a fost o şcoală bună pentru mine".
Suveranul Pontif a enumarat valorile generale ale sportului, un lucru atât de drag sufletului său. "Sportul este oboseală, motivație, dezvoltare a societății, asimilarea regulilor. Este distractiv - și mă gândesc aici la coregrafia de pe stadioanele de fotbal: bannere, trompete, rachete, tobe. De parcă totul ar dispărea. Sportul, când se trăiește bine, este o sărbătoare: ne întâlnim din nou, ne bucurăm, plângem, simțim că aparținem unei echipe. Singuri nu este atât de frumos să trăim, să sărbătorim."
"Sportul este experiența oamenilor și a pasiunilor lor, marchează memoria personală și colectivă. Poate tocmai aceste elemente ne autorizează să vorbim despre credința sportivă. Prin practica sportivă încurajăm un tânăr să ofere tot ce este mai bun din sine, să-și stabilească un obiectiv pe care să-l atingă, să nu fie descurajat, să colaboreze într-un grup. Este o ocazie minunată de a împărtăși plăcerea victoriei, amărăciunea unei înfrângeri, de a te uni și de a oferi tot ce e mai bun din tine", a mai afirmat Suveranul Pontif.
"A câștiga și a pierde sunt două verbe care par să se opună: tuturor le place să câștige și nimănui nu îi place să piardă. Victoria conține un fior care este chiar dificil de descris, dar chiar și înfrângerea are ceva minunat. Pentru cei obișnuiți să câștige, tentația de a te simți invincibil este puternică: victoria, uneori, te poate face arogant și te poate duce să crezi că ai ajuns. Înfrângerea, pe de altă parte, favorizează meditația: ne întrebăm motivul înfrângerii, facem o examinare a conștiinței, analizăm. De aceea, din anumite înfrângeri, se nasc victorii frumoase: pentru că, odată identificată greșeala, apare setea de răscumpărare. Știm că în fiecare colț al lumii, chiar și în cele mai ascunse și mai sărace, este suficientă o minge și totul începe să se populeze și să zâmbească. Poate de aceea fotbalul joacă un pic din partea leului", a declarat Papa Francisc pentru "Gazzetta dello Sport".

Papa Francisc condamnă dopajul

Suveranul Pontif nu s-a ferit să vorbească despre dopaj - o problemă acută a sportului modern. "Niciun campion nu este construit în laborator. Uneori s-a întâmplat și nu putem fi siguri că nu se va mai întâmpla, chiar dacă sperăm că nu! Dar timpul demască talentele în fața celor construite: un campion se naște și se întărește cu antrenamente. Dopajul în sport nu este doar o înșelătorie, este o scurtătură care anulează demnitatea. Talentul este un cadou primit, dar acest lucru nu este suficient: trebuie lucrat la el. Antrenamentul va avea atunci grijă de talent, încercând să-l maturizeze. Aici sportul merge mână în mână cu viața: frumusețea este întotdeauna rodul unei flăcări care trebuie menținută aprinsă zi de zi.”
Dorința mea pentru 2021 este foarte simplă, o spun cu cuvintele pe care le-au scris pe o cămașă care mi-a fost dată: <<Mai bine o înfrângere curată decât o victorie murdară>>. Este cel mai bun mod de a înfrunta viața, cu fruntea sus.
Serie A
Ibrahimovic și-a ales sportivii favoriți din toate timpurile! Pe cine preferă între Ronaldo și Messi
07/12/2021 LA 07:27
Fotbal
Maradona, comemorat pe 30 octombrie! Numele lui a răsunat în toată lumea
31/10/2021 LA 12:13