Începând cu cele mai tari campionate din Europa (Premier League, Serie A, La Liga, Bundesliga și Ligue 1) și continuând cu țări din Europa de Est sau America de Sud, jucătorii și fanii echipelor au fost nevoiți să ia o pauză nedefinită, care le provoacă o stare continuă de confuzie.
În prezent, golurile minunate și atmosfera fantastică de pe stadioanele lumii au fost înlocuite cu monotonia auto-izolării, a carantinei și a știrilor triste de la TV. Cei mai mulți oameni stau în aceste momente la domiciliu, petrecând timpul alături de cei dragi. Unii încearcă lucruri noi și se bucură de o pauză de la cotidianul din urmă cu câteva săptămâni. Alții se simt stresați și nu își găsesc locul între pereți, așteptând cu nerăbdare să iasă afară. În cea de-a doua categorie se încadrează și persoanele implicate în lumea fotbalului. Pentru jucători și suporteri, absența obișnuitelor etape reprezintă o adevărată pierdere la nivelul stimulilor.
Despre tot ce înseamnă lipsa fotbalului la nivelul psigologic al indivizilor a povestit Kevin George, într-un interviu oferit pentru SkySports. Expert în sănătate mentală în rândul fotbaliștilor, Kevin consideră că următoarele săptămâni petrecute în carantină vor fi asociate cu lipsa stimulilor din partea jucătorilor și a fanilor. El susține că această scădere a entuziasmului este determinată de reducerea cantității de dopamină din creier. Așadar, vorbim despre un proces chimic.
Cupa Mondială FIFA
Selecționerul Tite a oferit ultimele detalii despre starea lui Neymar și Danilo, ambii accidentați
ACUM 9 MINUTE

"Poți da peste cea mai neagră parte a minții"

În momentul în care nivelul de dopamină din creier scade, se va estompa și plăcerea resimțită de indivizi. Această plăcere este determinată de diverși stimuli: mâncare, socializare, iar pentru unii, fotbal. Fără acești stimuli, indivizii vor fi lipsiți de motivație și, de multe ori, se vor simți chiar obosiți. Chiar dacă o persoană doarme destule ore pe noapte, absența acitivității emoționale și cognitive poate determina o stare de oboseală. La fel, în fotbal, atunci când jucătorii și suporterii nu găsesc stimulii necesari, își vor pierde treptat motivația.
"Este vorba despre angajament. Există o parte a creierului uman care, atunci când nu este pusă în mișcare, intră într-o stare de somnolență. În fotbal, atunci când jucătorii nu găsesc stimuli, își pierd motivația. Mulți vor spune că este o problemă la nivelul atitudinii, dar este vorba despre un proces chimic. Ceierul nostru secretă dopamină, iar fără ea devenim frustrați și plictisiți. Așadar, vorbim despre două lucruri: lipsa dopaminei și faptul că fotbalul reprezintă un mod prin care oamenii se eliberează de stres.
Într-adevăr, fotbalul te poate teleporta undeva departe de realitate. Dacă dai la o parte acest impuls de adrenalină, ai putea da peste cea mai neagră parte a minții tale. Există șanse ca unii oameni să nu facă față situației respective. Unii dintre ei se vor chinui cu adevărat. Mulți fotbaliști sunt singuri și nu au familia alături, sau provin din locuri triste. Fără doza de dopamină luată din fotbal, aceștia vor merge în altă parte ca s-o găsească.", explică Kevin George.
https://i.eurosport.com/2020/03/23/2797580.jpg

Fotbaliștii primesc ajutor psihologic în timpul pandemiei

Conștientizarea problemelor la nivel psihologic se află la ordinul zilei în fotbalul modern. De când a fost anunțată pandemia de coronavirus, au fost create platforme și campanii de susținere a jucătorilor și fanilor, unde aceștia pot discuta despre momentele dificile prin care trec. În același timp, cluburile sunt încurajate să ofere sprijin psihologic jucătorilor în această perioadă.
De curând, Liverpool a anunțat că specialiștii le oferă sfaturi jucătorilor și îi încurajează să facă exerciții pe bază de respirație. De asemenea, Tony Adams se luptă și el cu perioada delicată pe care o traversează jucătorii. Fostul fundaș al lui Arsenal a înființat clinica Sporting Chance, unde atât fotbaliștii în activitate, cât și cei retrași primesc tratament psihologic și emoțional, prin care își controlează comportamentul și reacțiile.
"Sunt vremuri grele, viața aruncă lucruri spre noi. Dacă nu vom primi ajutor, ne vom chinui teribil. În prezent, mulți fotbaliști discută despre carierele lor, într-o stare de stres și anxietate. Unii dintre ei se află în ultimul an de contract, alții se află abia la început. În același timp, unii dintre ei n-au parte de sprijinul familiei, din punct de vedere emoțional.", a spus Tony Adams, pentru Sky Sports.
https://i.eurosport.com/2020/03/22/2797068.jpg

"Jucătorii iubesc fotbalul, nu jogging-ul"

În prezent, fotbaliștii se antrenează acasă, în mod individual. Pe rețelele de socializare circulă nonstop videoclipuri cu exercițiile pe care le urmează jucătorii de top din Europa. În același timp, mediul online a fost "bombardat" cu celebra provocare cu sulul de hârtie, în care jucătorii jonglează în propria sufragerie. Totul pare în regulă momentan, însă specialistul Kevin George știe că lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat.
"Jucătorii se antrenează din greu în această perioadă. Romelu Lukaku a dezvăluit săptămâna trecută că toți jucătorii lui Inter au primit biciclete și se pregătesc intens acasă. Totuși, astfel de antrenamente nu se compară cu jocul de fotbal propriu-zis. Mulți practică exerciții fizice, dar la un moment se vor plictisi. Jucătorii iubesc fotbalul, nu jogging-ul sau exercițiile pe bicicletă. Practică astfel de exerciții doar ca să rămână conectați la acel lucru pe care-l iubesc și pentru că așa pot rămâne în formă.
Dar, atunci când de afli în carantină timp de o lună, ai nevoie de un alt mod de gândire. Stilurile managerilor s-ar putea schimba în următoarele săptămâni. Cluburile vor fi nevoite să stabilească videoconferințe de 2 ori pe zi, pentru ca jucătorii să rămână conectați la atrenamente: o dată la 10 dimineața, apoi la prânz la ora 13.", spune Kevin George.
Kevin a analizat mulți ani comportamentul fotbaliștilor și a ajuns la concluzia că există foarte multe motive pentru care lipsa meciurilor îi va afecta din puncte de vedere mental.
"Unii jucători se bucură de un talent aparte, care le va permite să joace la același nivel atunci când se va relua campionatul. Pe de altă parte, există alți jucători care vor fi nevoiți să muncească din greu pentru a se menține la forma actuală. La fel, există unii jucători care au nevoie de aprecierea oamenilor din jurul lor pentru ceea ce fac, în timp ce alții sunt mai siguri pe ei și nu au nevoie de acest lucru. Aceste situații sunt strict legate de comportamentul fiecărui individ și de modul în care acesta a crescut. Reacțiile lor varia, în funcție de povestea fiecăruia.", a explicat George.

Cum pot fi influențați negativ fotbaliștii

Kevin George se gândește și la căile greșite pe care ar putea merge unii fotbaliști în această perioadă, din cauza perioadei de pauză. Aici se referă în mod expres la jocuri de noroc și alcool.
"Nu avem sport în această perioadă, dar există infinite moduri de a paria. Îmi e teamă că unii jucători s-ar putea pierde în jocurile de noroc, care au devenit o problemă uriașă în societate. În același timp, prietenii jucătorilor i-ar putea influența în alt fel: 'Nu ai niciun meci programat în următoarele zile. Până acum ai avut scuza asta, dar acum putem să mergem să bem ceva'. Cu timpul, această activitate ar putea deveni un obicei, în absența altui stimul mai puternic, cum este fotbalul.", povestește expertul britanic.
https://i.eurosport.com/2020/02/24/2783249.jpg

"Pandemia schimbă total rutina"

În aceeași măsură, Kevin este conștient și de problema actuală cu care se luptă oamenii din tribune. Pentru unii, fotbalul este un hobby, în timp ce pentru alții a devenit deja un stil de viață. Mulți dintre ei se află în fiecare weekend în peluză, în pub-uri sau în fața TV-ului, alături de prietenii care împart aceeași pasiune.
"Coronavirusul a scos oamenii din rutina zilnică, iar acest lucru poate crea probleme. Aceștia se pot simți pierduți fără acel comfort generat de programul lor bine stabilit. Rutina respectivă îi proteja pe mulți de lucruri extrem de sensibile, precum înfruntarea propriilor gânduri. Rutinele noastre sunt construite în foarte multe feluri. Pentru a vă oferi o imagine clară, rutina arată ca una din camerele de acasă. Tu ai aranjat-o, așa că ai o conexiune cu obiectele și știi tot ce se petrece acolo.
Pandemia schimbă total rutina: acum, este ca și când mergi printr-o cameră în care n-ai mai intrat vreodată și unde este complet întuneric. Formarea unei rutine noi aprinde din nou lumina și te ajută să te obișnuiești cu împrejurimile. Sfatul meu este să explorați lucrurile, să scăpați de unele și aduceți altele în locul lor, pentru ca la finalul zilei să fii sigur că aceea este camera ta.
Creează-ți un program distractiv, motivațional, care include multe activități de care ești pasionat. Fără să vrei, ai căzut într-o altă rutină, așa că este timpul să ieși ușor de acolo. Programul ne permite să aflăm ce se întâmplă cu noi, nu înseamnă că suntem pierduți. Așa vom avea parte de confort și vom trece cu bine peste pandemie."

Cine este Kevin George

Kevin George a gustat din plăcerea fotbalului când era tănăr. A jucat la West Ham și la Charlton Athletic, până când și-a descoperit o pasiune mult mai intensă: studierea comportamentului uman. A urmat cursurile de psihologie, a muncit din greu pentru visul său, iar acum este membru în Professional Footballer’s Association (PFA), British Association for Counselling & Psychotherapy (BCAP), the Association of Neuro-Linguistic Programming (ANLP) și Association of Corporate Governors Pratitioners (ACGP).
Pentru a îmbina cele două pasiuni ale sale, fotbalul și psihologia, Kevin a scris cartea "Soccology", în care a studiat comportamentul mai multor fotbaliști, printre care Fabian Delph, Gael Clichy și Quinton Fortune.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Cupa Mondială FIFA
Belgia ratează șansa de a se califica în optimi încă din etapa a 2-a. Maroc a câștigat cu 2-0
ACUM 18 MINUTE
Cupa Mondială FIFA
Mbappe va fi amendat de FIFA, pentru un gest neașteptat de la finalul meciului cu Danemarca
ACUM 37 MINUTE