Întrebare: Aveți senzația că Bayern traversează o perioadă de mai mare stabilitate și mai liniștită sub conducerea lui Ancelotti, după cei trei ani ai lui Pep Guardiola? Ancelotti gestionează clubul mai bine?

Matthias Sammer: Am avut șansa să-l aducem pe Pep, jucătorilor să le fie prezentate noi idei de joc, exact ce le trebuia. Pep a fost extrem de important la acel moment, el a inspirat și a ajutat echipa să progreseze, chiar și pe jucătorii cei mai experimentați, a dat un nou impuls și a „injectat” creativitate – asta i-a adus mult respect din partea jucătorilor. Sigur că după un timp au început discuțiile (unii spunând) „Jocul ăsta e interesant… dar și epuizant!” „El cere atât de mult, la fiecare antrenament”, „Dacă cineva nu e complet concentrat asupra antrenamentului, el înebunește imediat.”
A fost intens, asta e clar, dar a fost educativ. A fost minunat și a fost necesar. Nici nu pot să spun când ar fi fost timpul potrivit pentru o schimbare. Fără niciun dubiu, decizia strategică de a trece de la Pep la Carlo Ancelotti a fost logică, corectă și importantă. Totuși, să nu uităm că Ancelotti s-a întâmplat să fie liber la momentul respectiv. Tu poți să-ți creezi în minte un tablou frumos, dar ce faci dacă nu ți-l poți permite? De aceea, a fost clar că intensitatea care a adus atâtea beneficii echipei va fi bine completată de experiența lui Ancelotti și de ocazia unui timp de respiro. Dificultăîile de adaptare de la începutul sezonului erau de așteptat, dar ele nu i se datorează lui Pep și nici lui Ancelotti. Asta e situația. Amândoi sunt niște genii ale fotbalului.

Întrebare: Dortmund ar trebui să-și reproșeze că nu a fost capabilă să profite de dificultățile perioadei de tranziție a lui Bayern, în acest sezon? Ar fi trebuit să fie mai aproape în clasament?

Matthias Sammer: Nu, deloc. După părerea mea e complet greșit. Dortmund a trecut printr-o tranziție mult mai dificilă. Pentru mine, trecând peste pierderea calităților sportive ale unor jucători ca Hummels, Mkhitaryan și Gündogan, cel mai important lucru pentru o echipă, dincolo de abilitatea de joc în teren, este să existe o axă de conducere, ca structură, ca mentalitate, cu personalitate. Asta a pierdut Dortmund prin plecarea celor trei.

Dacă analizăm situația, putem spune că Gündogan a fost des accidentat, Hummels și Mkhitaryan au fost pe val. Mult mai importantă a fost aura lor, personalitatea lor, abilitatea lor de a conduce echipa. Dortmund a pierdut mult mai mult decât calitatea sportivă a celor trei. Să compensezi toate astea, să fii în sferturile de finală ale Champions League împotriva lui Monaco, să ai asigurată prezența în Champions League și în sezonul viitor sunt reușite senzaționale ale șefilor clubului și ale antrenorului Thomas Tuchel. Cred că ei nu au primit aprecierile cuvenite pentru toate astea. E păcat și nu pot să înțeleg așa ceva. Eu am un uriaș respect pentru reușita Ior în acest sezon.

Întrebare: Acest meci nu este chiar atât de important pentru situația din clasament. Cât de important este însă din punct de vedere simbolic, mai ales pentru Dortmund, ca o ocazie de a arăta că sunt capabili să provoace cu adevărat pe Bayern și să le creeze probleme în sezonul următor?

Matthias Sammer: Sunt cu totul de acord. Nu are rost să pretindem că e un meci important pentru clasament. Nimeni nu ne-ar crede. Cred însă că acest meci are multe de spus, mult mai mult decât cele trei puncte. Bayern e în control, vor fi relaxați, dacă nu vor fi provocați, ceea ce nu cred. Bineînțeles, vor dori să-și păstreze ritmul gândindu-se la meciul care urmează împotriva lui Real Madrid și la programul lor aglomerat și dificil din aprilie. Dortmund nu cred că va fi un oponent extrem, în sens uzual.
Totuși, Dortmund, dincolo de rezultat, ar putea să ne arate parcurgerea încă a unei etape în procesul lor de maturizare – asta dacă nu preferă să se concentreze deja asupra meciului lor din Champions League. Nu cred în acest scenariu, pentru că un rezultat slab în meciul de sâmbătă va avea un efect negativ asupra procesului lor de maturizare. Cu alte cuvinte, pentru dezvoltarea personalității Borussiei, va fi un meci foarte important.
Fotbal
Leeds United s-a îndepărtat de zona fierbinte în Premier League cu un succes uriaș la West Ham
ACUM 4 ORE
Întrebare: Dortmund a arătat, în unele meciuri, că deja au progresat mult, de exemplu contra lui Real Madrid. Poate că ar fi trebuit să câștige meciurile tur-retur din grupele Champions League. După aceea, se duc și pierd la Darmstadt, jucând oribil. Asta vine din relativa lipsă de experiență? Nu au doar jucători tineri pe teren.

Matthias Sammer: Nu. Asta mă interesează atât de mult. Când se schimbă structura, pentru că au plecat cei trei jucători de top, despre care vorbeam, se formează o nouă ierarhie. Rezultatul natural este chiar această variație a performanțelor. Cei care doresc să conducă și cei mai degrabă individualiști se bazează pe fundația stabilă a structurii existente, dar această fundație stabilă s-a dizolvat în vară. Acum, ea este încet reclădită. Știu că marile succese vin ca urmare a călității din teren în conjuncție cu o structură ierarhică funcțională de personalități. Dortmund se îndreaptă către așa ceva.

Bayern este deja acolo. Nu au victoria garantată în Champions League. Orice se poate întâmpla. Dar la ei situația e clară. Ei au această structură, ei își cunosc liderii: Manuel Neuer, Thomas Müller, Philipp Lahm. Cu Vidal, ei au un jucător complet irațional, dar unul care se înhamă la greu. Xabi Alonso nu e german, dar prezența lui pe teren este impunătoare. Thiago evoluează continu. Au tot ce le trebuie, din punct de vedere a calității sportive și a structurii echipei sunt la cel mai înalt nivel posibil. Eu sunt mai interesat de procesul de dezvoltare, de aceea, o urmăresc mai mult pe Dortmund, acum.
Spanish Supercopa
Real Madrid a câștigat Supercupa Spaniei, după finala cu Athletic Bilbao. Courtois, paradă uriașă
ACUM 5 ORE
Fotbal
Premier League | Gol fantastic reușit de Ward-Prowse în Wolves - Southampton 3-1
ACUM 7 ORE