Tatăl său, fierar fiind, a decis să se mute în capitala Austriei, Viena, în căutarea unui loc de muncă pe vremea când Matthias era doar un copil. În districtul orașului Favoriten, unde clasa muncitoare era în floare, micul Matthias învățase să practice fotbalul pe străzi, fără ca măcar să aibă o minge de fotbal la îndemână. Își confencționa, cu mânuțele lui, propria minge din vechiturile găsite la marginea străzii. Neavând posibilitățile necesare pentru a practica fotbalul la nivel de performanță, Matthias Sindelar a fost nevoit să rămână pe străzi și să bată mingea până la vârsta de 15 ani, atunci când clubul local din Viena, Hertha Viena, asigurase serviciile tânărului austriac.
Mama sa, Marie, era singura dornică să își ajute fiul pentru a deveni fotbalist profesionist. Și asta pentru că familia Sindelar avusese parte de un moment tragic. Tatăl, Jan Sindelar, murise cu un an înainte ca fiul să ajungă la Hertha Viena, fiind ucis în lupta împotriva Italiei din Primul Război Mondial. Și totuși, acest moment l-a îmbărbătat prematur pe Matthias, care era decis să ia viața în propriile mâini încă de la o vârstă fragedă. La Hertha Viena a petrecut timp de șase sezoane, înainte să facă primul pas ca jucător profesionist.

Un ”poștaș” ce livrează fotbal maiestuos

Fotbal
Gică Hagi a vorbit despre accidentarea gravă a lui Ianis Hagi
ACUM 8 ORE
În 1924, la vârsta de 21 de ani, Matthias Sindelar semnează primul contract ca profesionist cu Austria Viena, ce urma să devină cea mai titrată echipă din istoria fotbalului austriac. Adaptarea la nivel înalt a fost una lentă și dificilă, și asta pentru că Matthias se accidentase grav la genunchi. Durerile erau persistente, însă odată cu refacerea genunchiului, ascensiunea către performanță era iminentă. Conform fanilor Austriei Viena de la acea vreme, stilul său de joc era unul inimitabil. În cafenelele din capitală, Matthias era de fiecare dată centrul discuției teoriștilor intelectuali din Austria în timpul anilor 1920. Astfel, fanii echipei blazon din Viena începuseră să se îndrăgosteasca de ”poștaș”, poreclit datorită staturii slabe, cu doar 1,75 înălțime, însă cu un dar primit pe dreptunghiul verde. Oamenii admirau modul cu totul eteric în care Matthias se mișca pe teren, inteligența în joc și abilitățile foarte bune de dribling.
Jurnalistul austriac Alfred Polgar, de altfel unul dintre teoriștii intelectuali din Austria, provenit dintr-o familie de evrei, a spus despre Matthias Sindelar că ”juca fotbal așa cum un mare maestru juca șah”. Dintr-o perspectivă, el părea că are creiere în picioarele sale, iar momente remarcabile proveneau pe teren din picioarele ”poștașului”. Șutul său lovea plasa dintre buturile porților cu o forță incredibilă. Toate acestea păreau că fac parte dintr-o poveste. Acestea au fost cuvintele celui ce a fost Alfred Polgar despre Matthias Sindelar, ce urma să ajungă idolul austriecilor, poate pe vecie.
În primele trei sezoane ale lui Matthias în tricoul Austriei Viena, echipa câștigase trei cupe ale Austriei și un titlu de campioană. Evident, forma foarte bună prin care trecuseră Matthias nu putea fi neobservată de marele Hugo Meisl, ce avea să îl cheme la prima reprezentativă a Austriei, intitulată Wunderteam, una dintre cele mai bune echipe din întreaga lume în timpul anilor 1930. De altfel, Austria avusese o serie de 14 victorii consecutive între aprilie 1931 și decembrie 1932, iar Matthias Sindelar, cu timpul, avea să devină starul echipei. Matthias a debutat pentru reprezentativa Austriei într-o victorie împotriva Cehoslovaciei, scor 2-1, în 1926. În meciul următor, Matthias Sindelar marcase o dublă în victoria cu 7-1 administrată Elveției.
Acesta a fost momentul în care Austria, sau Das Wunderteam, începea să devină o forță. În Viena, Matthias avea o notorietate atât de mare, încât apărea în dese rânduri în reclamele pentru produsele lactate și ceasuri scumpe. Prima ofertă pentru el a venit din partea unor străini, și anume Manchester United. Alături de alte cluburi din Europa, United era dispusă să ofere o sumă uriașă de bani pentru semnătura ”poștașului”, dar de fiecare dată, Matthias a dat un răspuns ferm. Nu. El dorea să rămână acasă, în Austria. Deși se bucura de un succes incomensurabil în Austria, Matthias trăia într-un apartament cu două camere alături de mama sa, Marie, și nu tânjea după sumele uriașe de bani din acea perioadă. Reușea să își pastreze o formă constantă la Austria Viena, câștigând alte două cupe ale Austriei, în 1935 și 1936.
La sfârșitul anilor 1930, fotbalul în Europa era întrerupt prin manevrele puterii naziste, iar al Doilea Război Mondial bătea la ușă. Când tancurile începuseră să pătrundă pe teritoriul Austriei, iar Adolf Hitler era la conducerea Germaniei naziste, Sindelar nu ceda. Era un socialist convins, iar mulți dintre prietenii din echipa celor de la Austria Viena erau evrei. Imediat, naziștii au interzis toți evreii din fotbal, ceea ce lăsa Austria Viena fără jumătate din efectiv. Președintele clubului, Michael Schwarz era de asemenea evreu. Într-o scrisoare trimisă lui Schwarz, Matthias Sindelar i s-a adresat:
Am fost interziși să mai vorbim cu dumneavoastră, dar întotdeauna vă voi respecta.

Act de eroism, dovedit o patimă

În 1938, Germania și Austria urmau să dispute un meci amical. Amical doar cu numele, pentru că ceea ce urma să se întâmple a fost pur și simplu tragic. Fiind implicată influența naziștilor, aceștia au solicitat ca meciul să se termine 0-0, altfel vor suporta consecințe grave. Și așa s-a și întâmplat. Toți jucătorii austrieci fuseseră avertizați să facă tot posibilul să nu marcheze în poarta Germaniei, însă unul singur a încălcat această regulă nescrisă. Matthias Sindelar. În minutul 70, după mai multe ratări monumentale în fața germanilor, Sindelar decide să șuteze cu putere, în stilul său caracteristic, de la 20 de metri și astfel marchează pentru Austria unul din golurile victoriei contra Germaniei, scor 2-0. Și pentru a aprinde și mai mult jarul, Matthias, cu un rânjet pe față, s-a îndreptat către demnitarii naziști și s-a bucurat în fața acestora, în semn de solidaritate față de poporul austriac.
După acel meci, Germania a anexat jucătorii austrieci pe propriul teritoriu, iar naziștii au comandat dizolvarea întregii prime reprezentative a Austriei ca urmare a acelei întâmplări. Astfel, toți jucătorii austrieci aveau drept de joc doar pentru echipa Germaniei. Tot naziștii încercase să îi schimbe cetățenia lui Matthias Sindelar, știind ce fel de jucător era acesta. În cazul în care ar fi acceptat să joace pentru Germania, Matthias ar fi fost iertat de oficialii naziști pentru gestul din acel meci amical. Dar de fiecare dată a refuzat, evocând problemele cu accidentările. Era doar începutul sfârșitului pentru Matthias Sindelar.
În dimineața zilei de 23 ianuarie 1939, prietenul său bun, Gustav Hartmann, un birjar ce obișnuia să facă mai multe curse din Berlin spre Paris, a intrat cu forța în apartamentul de deasupra unei cafenele din Viena, cumpărat de Matthias cu un an înainte alături de iubita sa. Atât Matthias, cât și prietena sa au fost găsiți zăcând în dormitor. Matthias murise la venirea lui Gustav, în timp ce prietena sa a decedat la spital. Poliția vieneză a stabilit cauza morții celor doi ca fiind o intoxicare cu monoxid de carbon, însă mai multe suspiciuni au apărut în privința acestui lucru. Presa din Austria a invocat o nouă teorie, aceea cum că ambii au fost uciși de demnitari naziști trimiși după urmele lui Matthias Sindelar. Când procurorul de caz se afla în plină cercetare a anchetei, naziștii au închis cazul cu șase luni mai devreme înainte de termen.
În ciuda acestor teorii privind moartea suspectă a lui Matthias, el este amintit ca fiind omul ce a înfruntat regimul nazist, ce a refuzat să se supună regulilor impuse. Astfel, el rămâne, și astăzi, în inimile microbiștilor austrieci ca fiind primul romantic al fotbalului austriac în timpul perioadei interbelice, dar mai presus de toate, un idol al unei întregi națiuni.
Africa Cup of Nations
Senegalul e în sferturi. Sadio Mane a înscris, dar a ieșit accidentat!
ACUM 9 ORE
Fotbal
Motivele pentru care negocierile dintre Ladislau Boloni și FRF nu s-au mai concretizat
ACUM 9 ORE