Adrian Iencsi a ajuns la Rapid la începutul anului 1997, iar după doar 6 luni Mircea Lucescu era adus cu surle și trâmbițe în Giulești de către George Copos, pentru a trasforma Rapidul într-una din forțele fotbalului românesc. În scurt timp Lucescu a reușit acest lucru, câștigându-și astfel dragostea și respectul întregii suflări rapidisite.
https://i.eurosport.com/2019/12/02/2728782.jpg

Iencsi: "Lucescu m-a format ca om și ca fotbalist"

Premier League
Klopp le cere fanilor lui Liverpool să îi facă o primire specială legendei Origi la ultimul său meci
ACUM O ORĂ
Adrian Iencsi rememorează prima întâlnire cu Mircea Lucescu: "Primul contact cu nea Mircea l-am avut chiar pe teren. În vara lui 1997 m-am prezentat direct la reunirea echipei la Câmpulung și atunci am avut ocazia să îl cunosc, chiar la primul antrenament. Auzisem numai vorbe bune despre dânsul, îmi povestise și tata multe lucruri și din prima clipă mi-am dat seama că am de a face cu un om mare".
"Nea Mircea nu a fost doar un antrenor pentru noi, ci și un părinte, mai ales pentru cei mai tineri. Ne dădea mereu sfaturi. Era atent la tot, de la felul în care ne îmbrăcam, până la fetele cu care ieșim. Ne sfătuia să ne alegem jumătatea dintre fetele care învață bine la școală", a adăugat Iencsi.
Vorbind despre antrenorul Mircea Lucescu, Iencsi a mărturisit că deși nu vorbea prea mult se făcea foarte ușor înțeles, iar uneori din deciziile pe care le lua jucătorii își dădeau seama imediat ce vrea de la ei: "Era un pedagog desăvârșit. Știa să ne motiveze, să ne dea încredere, iar când vedea că "ne luăm lumea în cap" știa cum să ne readucă cu picioarele pe pământ. Deși m-am impus repede ca titular, nea Mircea mă ținea pe bancă uneori. Asta mă făcea să muncesc și mai mult la antrenamente pentru a demonstra că îmi merit locul în prima echipă".
"Mircea Lucescu a avut o influență deosebită asupra carierei și a vieții mele. Dânsul m-a format ca om și ca fotbalist. Multe dintre realizările mele i se datorează lui nea Mircea", a mai spus fundașul în interviul acordat.
https://i.eurosport.com/2007/10/24/394225.jpg

Iencsi: "Am suferit enorm când a plecat la Inter"

În primul sezon cu Lucescu pe bancă Rapid a pierdut campionatul în ultima etapă, când avea nevoie de o victorie în deplasarea de la Craiova, dar a scos doar un 2-2, care a trimis titlul în Ghencea. Adi Iencsi și-a adus aminte cu tristețe de acel moment, dar a spus că Mircea Lucescu și-a arătat clasa și în acele clipe: "A fost foarte greu. Eram cu toții devastați, dar nea Mircea a știut cum să ne îmbărbăteze, iar peste câteva zile am ieșit pe teren și am câștigat Cupa României, primul trofeu important din cariera mea".
În anul următor, sub comanda lui Mircea Lucescu, Rapid avea să se încoroneze campioană pentru a 2-a oară în istorie, dar acel sezon a fost marcat de o întrerupere a mandatului său pentru câteva luni, perioadă în care a plecat s-o antreneze pe Internazionale Milano. Din fericire pentru rapidiști, acea experiență nu a fost una foarte reușită și Lucescu s-a întors să aducă titlul în Giulești.
"Am suferit foarte mult atunci. Eram tânăr, poate puțin cam orgolios și încăpățânat. Abia când a plecat la Inter mi-am dat seama pe cine am pierdut. Îmi părea rău că nu am stat mai mult în preajma lui, că nu am ascultat tot ce mi-a cerut. Mi-a fost foarte greu. Dar Dumnezeu ni l-a adus înapoi, iar după ce a revenit am fost "ochi și urechi" la tot ceea ce spunea.", a spus fostul jucător al Rapidului.
"Nea Mircea a fost omul care a trasformat complet Rapidul. S-a zbătut mult pentru ca noi să avem cele mai bune condiții pentru a face performanță. A insistat să se construiască baza Pro Rapid. Și-a lăsat puternic amprenta asupra clubului."
https://i.eurosport.com/2019/10/03/2688895.jpg

Iencsi: "Fanii l-au primit cu brațele deschise"

Adrian Iencsi nu a dorit să comenteze situația creată de fanii lui Dinamo Kiev în aceste zile, dar a spus că în momentul în care Lucescu a venit la Rapid nu a existat nici un fel de problemă cu fanii "alb-vișiniilor", deși avea un trecut dinamovist: "Nici vorbă de așa ceva. Suporterii l-au adoptat din primul moment. Iar noi jucătorii am făcut la fel cu noii colegi, chiar dacă jucaseră în trecut la marile rivale. E o chestie de caracter. În febra meciurilor suporterii adverși îi mai aruncau câte o vorbă urâtă, dar după meciuri exista un mare respect. Nea Mircea este iubit și apreciat de toți suporterii din România".
Mircea Lucescu a plecat de la Rapid în vara lui 2000, iar de atunci Adrian Iencsi nu a mai avut ocazia să lucreze cu antrenorul, deși a spus că și-ar fi dorit foarte mult acest lucru: "Am lucrat cu Mircea Lucescu doar la Rapid. Mi-ar fi plăcut să mai lucrez cu el, dar nu am mai avut acest noroc. S-a vorbit la un moment dat despre un eventual trasfer al meu la Galatasaray, dar au fost doar speculații de presă, căci dacă ar fi existat o ofertă m-aș fi dus cu drag".
În final, Adrian Iencsi i-a făcut o urare lui Mircea Lucescu cu ocazia aniversării a 75 de ani: "Îi trimit o îmbrațișare profundă lui Nea Mircea. Multă sănătate și putere de muncă. Îi voi purta toată viața un respect deosebit, atât eu cât și familia mea. Îi mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine!"
Adrian Iencsi a jucat la Rapid între 1997 și 2004, câștigând 2 titluri și 2 cupe în tricoul "alb-vișiniu", devenind unul dintre idolii tribunei din Giulești.
Între timp, Iencsi și-a început cariera de antrenor, iar momentan este liber de contract, după ce și-a încheiat colaborarea cu Universitatea Craiova, acolo unde a antrenat echipa secundă și speră să își găsească un angajament la o echipă cu aspirații mai importante.
Romanian Liga I
Dan Petrescu a explicat de ce trimite rezervele la meciul cu FCSB: "E normal!" Ce jucători pleacă
ACUM 2 ORE
Liga
Real Madrid a dat o lovitură de proporții! "Galacticii" au încheiat un contract de 360 de milioane
ACUM 3 ORE