Făcându-se un calcul între sumele încasate și cele cheltuite pe jucători în ultimele 5 sezoane, echipele care au cel mai mare deficit în acest sens sunt: Manchester City (-669 M), Manchester United (-539 M), PSG (-410 M), Milan (-404 M) și Barcelona (-368 M). Dacă ne raportăm la cele mai puternice 5 campionate din lume, atunci Premier League conduce detașat în acest clasament, urmată de Serie A și La Liga, în timp ce Bundesliga și Ligue 1 sunt ceva mai echilibrate în această privință.
https://i.eurosport.com/2015/09/01/1680428.jpg

Premier League, aproape 1 miliard deficit

Premier League
Fotbalistul pentru care Manchester City plătea 32 de milioane de € și-a găsit echipă după 505 zile
ACUM 6 ORE
Este evident că Premier League este cel mai bogat campionat din lume. Atunci când un jucător este de vânzare, iar un club englezesc este interessat de el, prețul acestuia crește considerabil. Diferența dintre sumele plătite și cele încasate de cluburile din Premier League în ultimele 5 sezoane este de 998 milioane de €. Cele două echipe din Manchester au contribuit subsanțial la această cifră, dar nici celelalte grupări nu s-au sfiit să plătească sume uriașe pentru fotbaliști.
Dar ultimii ani ne-au demostrat că sumele exorbitante plătite pentru jucători în fiecare perioadă de trasferuri nu înseamnă automat și obținerea de performanțe pe plan sportiv. Deși are un deficit de doar 120 de milioane de € privind trasferurile, Liverpool a reușit să câștige atât Champions League, cât și Premier League în doar 2 ani, lucru cu care niciuna dintre echipele din Manchester nu se poate lăuda, deși deficitul lor este de 4 ori mai mare.
https://i.eurosport.com/2020/07/19/2852194.jpg

Milan conduce autoritar în Serie A

Exemplul cu performanțele din fotbalul englezesc este și mai bine evidențiat în Italia. Pe plan sportiv, AC Milan a fost un dezastru în ultimii ani, deși a investit în jucători mult mai mult decât a făcut-o Juventus, echipă care a câștigat ultimele 8 ediții din Serie A și este foarte aproape să o câștige și pe cea de-a 9-a. 404 milioane de € este diferența dintre plăți și încasări în tabăra ”rossonerilor”, doar în sezonul 2017-2018 înregistrându-se un deficit de 160 de milione de €.
Pe locul doi în Italia este Inter cu un deficit de 315 milioane de €, iar Juventus este abia pe 3, cu -287 de milioane de €, trasferul lui Cristiano Ronaldo cântărind foarte mult pentru ”Bătrâna Doamnă”, care în rest păstrează un oarecare echilibru între ceea ce plătește și ceea ce încasează pe jucători.
La polul opus este Atalanta, echipă care în ultimii 5 ani a înregistrat un profit de 87 de milioane de € din vânzarea de jucători, iar dacă privim ceea ce întâmplă la echipa din Bergamo spre deosebire de echipele din Milano putem observa diferențe uriașe din punct de vedere managerial.

Real și Barcelona lideri în Spania

Dintre echipele iberice, Barcelona a înregistrat cel mai mare deficit, -368 de milioane de €, urmată, în mod normal, de Real Madrid, care totuși are un deficit mai mic, ”doar” 225 de milioane de €. Dacă privim doar la performanțele europene a celor 2 echipe, unde Real a câștigat de 3 ori Champions League în ultimii 5 ani, vedem că investițiile mai mari ale Barcelonei nu prea i-au ajutat pe catalani.
Pe locul 3 în Spania este Atletico Madrid, care totuși are un deficit decent, de -59 de milioane de €, în condițiile în care ”los cholchoneros” au plătit anul trecut cea mai mare sumă pentru un jucător din toată istoria lor (120 de milioane de € pentru Joao Felix).
https://i.eurosport.com/2017/09/01/2157804.jpg

În Germania și în Franța este cel mai mare echilibru

În Bundesliga, echipa cu cel mai mare deficit este Bayern Munchen, cu -175 de milioane de €, urmată de Leipzig cu -159 de milioane. Spre deosebire de Bayern și Leipzig, Borussia Dortmund a făcut un profit uriaș în această perioadă, 177 de milioane de €, fiind al doilea club din primele 5 ligi europene în această ierarhie, după AS Monaco. Monegascii au un profit de 194 de milioane de € în ultimii 5 ani, vânzările lui Mbappe, Lemar, Bernardo Silva și Martial fiind principalele surse de venit.
Evident, în Hexagon, PSG are cel mai mare deficit, -410 milioane de € în ultimii 5 ani, în condițiile în care în acest sezon parizienii au înregistrat un profit de 10 milioane de €.
În rest, francezii se pot lăuda cu cele mai multe echipe care sunt pe plus în urma trasferurilor de jucători. Nu mai puțin de 10 echipe au scos profit în ultimele 5 sezoane. Lille și Lyon au încasat cei mai mulți bani după AS Monaco. Lille are +124 de milioane de €, iar Lyon +122 de milioane de €
Premier League
Cristiano Ronaldo, "război" total cu Transfermarkt.com! De ce a blocat lusitanul prestigiosul site
ACUM 8 ORE
Liga
Real dă asaltul pentru un fotbalist din Ligue 1! Pentru cine și-au trimis reprezentantul în Franța
ACUM 11 ORE