Mino Raiola s-a stins din viață la vârsta de 54 de ani. Cu câteva zile în urmă, presa italiană a indus în eroare toate publicațiile din lume anunțând moartea sa, dezmințită ulterior, dar de această dată familia italianului a confirmat vestea tristă.
Născut la Nocera, în Sudul Italiei, Mino Raiola a reușit să construiască din nimic un adevărat imperiu, devenind cel mai cunoscut impresar de fotbaliști din întreaga lume. Departe de eleganța și grandoarea specifice meseriei sale, Raiola a întrecut orice limită cu scopul de a-și proteja fotbaliștii pe care îi reprezenta. Deși "a călcat pe cadavre" pentru a-și atinge scopurile, italianul a fost apreciat la extrem de majoritatea jucătorilor cărora le apăra interesele. Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Gianluigi Donnarumma sau Erling Haaland sunt doar câțiva fotbaliști de clasă care au urmat cu "sfințenie" sfaturile agentului și au avut de câștigat, cel puțin din punct de vedere financiar.
Iubit de jucătorii cu care a lucrat, Mino Raiola a fost hulit de majoritatea cluburilor europene. Toți președinții se temeau în oarecare mărură de orice negociere cu el pentru că știau ce pretenții uriașe are de fiecare dată. Comisionale imense pe care le solicita la fiecare transfer le-a dat mari bătăi de cap șefilor de cluburi, dar în mai toate cazurile celebrul agent a avut câștig de cauză.
Liga
Real Madrid, aproape de a realiza un transfer neașteptat! Ancelotti garantează pentru jucător
ACUM 31 MINUTE
Nonconformist, lipsit de interes față de aspectul său fizic și modul în care se îmbrăca, Raiola a reușit să-i joace pe degete pe cei mai pricepuți oameni din fotbal. Chiar dacă modul său de lucru era mai puțin "ortodox", acesta nu s-a abătut de la principiile sale și a avut curajul să înfrunte chiar regulile FIFA atunci când acestea i s-au părut împotriva intereselor lui.

Mino Raiola, de la munca în pizzeria familiei, la comisioane de zeci de milioane de €

Mino Raiola a avut o viață care poate fi ecranizată. Pe când avea doar un an, familia sa s-a mutat în Olanda, în Harleem, unde și-a deschis o pizzerie. Încă din vremea adolescenței, Mino a lucrat la pizzeria respectivă, iar la 17 ani era contabilul firmei. A cochetat și cu fotbalul, la nivel juvenil, dar nu a avut mare talent și și-a dat seama repede că nu are rost să continue.
A trecut în scurt timp la partea de administrație, ocupând o funcție în conducerea clubului FC Harleem. Între timp s-a angajat și la o firmă de impresariat din oraș, care avea sub contract mai mulți fotbaliști olandezi. Dar primii bani grei nu i-a făcut din fotbal. La 19 ani a cumpărat un restaurant McDonalds (franciză), pe care l-a dezvoltat și ulterior l-a vândut pe câteva milioane de dolari. De acolo până la imperiul pe care l-a lăsat în urmă după moarte a mai fost doar un pas.
Vorbind 7 limbi de circulație internațională, Raiola a intrat în scurt timp în lumea impresariatului și și-a făcut propria afacere din asta. Prima lovitură a dat-o cu transferul lui Pavel Nedved, de la Sparta Praga la Lazio, în 1996. Au urmat zeci și zeci de transferuri de jucători, marea majoritate în Italia. Business-ul a înflorit de la an la an, iar notorietatea lui Raiola a crescut repede. Jucători de clasă mondială l-au ales ca impresar, iar Mino nu i-a dezamăgit.
"Vrei să fii cel mai bun din lume sau să fii cel mai bine plătit?", se spune că le transmitea Raiola starurilor cărora le reprezenta interesele. Cei care au ales varianta a 2-a cu siguranță au avut numai de câștigat.
Pe lângă ei, de câștigat a avut și agentul, care a acumulat o avere de zeci de milioane de € numai din comisioanele percepute la realizarea transferurilor. Cel mai cunoscut episod recent în acest sens este transferul lui Haaland de la Salzburg la Dortmund, când se pare că Raiola a încasat 20 de milioane de €.
Premier League
Cum arată cel mai bun "11" al sezonului în Premier League, în opinia experților
ACUM O ORĂ
Romanian Liga I
Steaua se revoltă după ce FRF a decis că "militarii" nu pot juca la baraj! Comunicatul clubului
ACUM O ORĂ