“Imaginați-vi-l pe Sir Alex Ferguson preluând-o pe Liverpool”, stă scris în deschiderea cuprinzătorului portret publicat de BBC. Jurnalistul britanic apreciază că numirea lui Mircea Lucescu la Dinamo Kiev, în vară, de pe 23 iulie, i-a revoltat în egală măsură pe fanii celor mai importante două cluburi de fotbal din Ucraina, Dinamo Kiev și Șahtior Donetsk, în condițiile în care românul este considerat un simbol al clubului deținut de Rinat Akhmetov. Chiar cel mai important simbol al lui Șahtior. Fanii pătimași ai "minerilor" s-au simțit trădați, iar ultrașii lui Dinamo Kiev au refuzat să accepte numirea românului, notează BBC.
Mesajul tranșant al peluzei de la Kiev - conducerea și-a pierdut orice urmă de bun-simț, onoare și demnitate, scuipă pe obrazul suporterilor și trebuie să accepte consecințele” - a fost provocat chiar de român, prin felul în care și-a gestionat cei 12 de mandat la conducerea Șahtiorului, până în 2016, notează BBC, având în vedere faptul că Mircea Lucescu și-a fixat ca obiectiv să o detroneze pe Dinamo Kiev și să o doboare de pe piedestal. Ceea ce a și reușit.

Doar Dinamo Kiev, până la ascensiunea lui Șahtior

Premier League
Pep Guardiola i-a mulțumit lui Liverpool pentru felul în care a jucat în acest sezon
22/05/2022 LA 06:42
Marea rivalitate dintre Dinamo Kiev și Șahtior s-a înfiripat încă din perioada sovietică, atunci când Kiev-ul era echipa autorităților, o veritabilă națională a țării, numărul unu autoritar în Ucraina, la fel ca Dinamo Tbilisi în Georgia, Ararat Yerevan în Armenia, Neftchi Baku în Azerbaijan, sau Dinamo Minsk în Belarus. Dominația sistematică a Kiev-ului a continuat și după anul 1990, între 1993 și 2004 clubul câștigând 11 titluri de campioană, având și prestații bune în Liga Campionilor.
Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina, și-a asumat misiunea de a o detrona pe Dinamo Kiev, devenind președinte al Șahtior-ului în 1996. “Minerii” nu au fost luați în serios de super-puterea Dinamo Kiev, însă momentul de cotitură, decisiv pentru ascensiunea Șahtiorului a fost numirea lui Mircea Lucescu la conducerea echipei, în 2004.
Lucescu, omul care s-a lăsat cu greu convins de Akhmetov
BBC notează faptul că Mircea Lucescu devenise o țintă pentru Rinat Akhmetov de mult timp înaintea numirii sale. Acesta s-a ciocnit însă de refuzul românului în repetate rânduri.
  • 1979 este anul în care Mircea Lucescu și-a început cariera de antrenor în România. Când a acceptat oferta de la Șahtior, își trecuse în CV echipe precum Inter Milano și Galatasaray.
Când a acceptat oferta lui Rinat Akhmetov, Lucescu a impus schimbări radicale la Șahtior, notează publicația britanică. Pentru a combate jocul rapid și fizic al lui Dinamo Kiev, Lucescu a mizat pe un joc cu pase scurte, reușind să înregimenteze și să scoată la rampă câțiva brazilieni cu certe calități. Sub comanda lui Mircea Lucescu, Șahtior a câștigat titlul încă din primul an de mandat. Iar în primii zece ani, Lucescu și-a condus echipa spre opt titluri de campioană și Cupa UEFA – în 2009.
Dominația lui Șahtior a fost greu de digerat pentru ultrașii lui Dinamo Kiev. Lucescu nu a fost deloc un câștigător diplomat sau blând. S-a luptat cu Dinamo nemilos și din toată inima, i-a criticat în presă cu orice ocazie și a părut că iubește interesul mass-media pe care îl producea astfel. Românul a susținut în mod constant că Kievul primește tratament preferențial și a încercat să zugrăvească imaginea lui Șahtior de manieră: tipii buni împotriva forțelor malefice. El și-a prezentat triumfurile ca fiind victorii împotriva tuturor.”
Factorul politic a intrat și el în ecuație, Șahtior fiind cel mai important club din estul Ucrainei, apropiat Rusiei. În 2014, tensiunile dintre regiuni au escaladat, până la cote insuportabile”, notează BBC. Șahtior a fost nevoită să își abandoneze stadionul ultra-modern din Donetsk și să se refugieze în orașul marii rivale, Kiev. Iar Lucescu a fost din nou o voce aprigă, necontenind să își facă auzite opiniile nici după despărțirea oficială de club, în 2016, punctează sursa citată.
Dinamo Kiev, în ascensiune la debarcarea lui Mircea Lucescu de la Șahtior
Când Mircea Lucescu a plecat de la echipa lui Rinat Akhmetov, către Zenit St Petersburg, Dinamo Kiev era în ascensiune, după ce câștigase ultimele două titluri în Ucraina.
Războiul Ucrainei cu Rusia devenise însă atât de acut, încât cel mai bun fundaș al său, Yaroslav Rakitsky, a fost interzis la echipa națională, după ce a plecat la Zenit, după Lucescu, la echipa sponsorizată de gigantul Gazprom, scrie BBC.
Iar românul a pus suplimentar paie pe foc, printr-o declarație ce a fost mai degrabă pe placul fanilor lui Șahtior, dar ca un ghimpe în urechile celor de la Kiev. "Nu mi-a fost greu să mă acomodez la Zenit. Rusia și Ucraina sunt una și aceeași țară pentru mine. Au fost separate accidental, dar pentru cei din generația mea, ambele sunt părți ale Uniunii Sovietice", a declarat "Il Luce", potrivit BBC.
Cursa de regăsire a lui Mircea Lucescu
Sursa citată notează că după despărțirea de Șahtior, Lucescu nu a reușit mandate de succes nici la Zenit – unde s-a aflat în război permanent cu jucătorii, conducerea echipei, arbitri și jurnaliști, nici în Turcia – unde în cele din urmă a fost numit selecționer, ratând însă atât calificările pentru Campionatul Mondial, cât și obiectivul din Liga Națiunilor, părăsind naționala în februarie 2019.
Deși lumea fotbalului îi întrevedea finalul de carieră lui Mircea Lucescu, la 73 de ani, secundul său Alexandru Spiridon a anunțat că "Il Luce" merge mai departe, anticipând o eventuală revenire în Ucraina. BBC notează că suporterii lui Șahtior l-ar fi primit cu brațele deschise pe Lucescu, însă acesta a retezat prompt speranțele acestora, declarând că "nu este lucrul corect de făcut, întrucât clubul are un antrenor de succes (n.r. – la ora respectivă Paulo Fonseca, plecat între timp la Roma). Am reușit lucruri mari la Donetsk, am construit un sistem care continuă să dea rezultate. Nu se pune problema să revin". La un an de la această declarație, Mircea Lucescu avea să semneze pentru marea rivală, Dinamo Kiev.
De ce? Pentru că Dinamo era disperată, în condițiile în care Șahtior redevenise numărul unu în Ucraina, cu patru titluri câștigate. Legendele clubului Alyaksandr Khatskevich și Oleksiy Mikhaylichenko au eșuat ca manageri, notează sursa citată, iar patronul Ihor Surkis a decis că are nevoie de o revoluție internă. Lucescu a fost identificat drept posibil salvator. Din nou – de ce? Un jurnalist din Ucraina, Ilya Novikov, de la Tribuna.com, a explicat pentru BBC: "Surkis nu cunoaște fotbalul european prea bine. A înțeles că antrenorii din sistemul lui Dinamo nu îi pot aduce succesul, dar nu și-ar lăsa clubul pe mâna unui antrenor precum Jindrich Trpisovsky, de la Slavia Praga, pentru că nu se simte confortabil cu astfel de opțiuni. Antrenorii ruși au ieșit din discuție din cauza contextului politic. Lucescu era o figură foarte familiară, cu un palmares foarte bun, de aceea a fost numit", a declarat Ilya Novikov.
Ultrașii lui Dinamo Kiev au fost însă de altă părere, transmițând printr-un comunicat la numirea lui Mircea Lucescu: "Să numești un antrenor de 74 de ani care a vorbit-o tot timpul de rău pe Dinamo este inacceptabil. Le cerem tuturor angajaților de la Dinamo are încă mai au puțin respect de sine să demisioneze imediat." BBC accentuează faptul că protestele fanilor au fost atât de vehemente, încât Mircea Lucescu la fost la un pas să renunțe la doar patru zile de la semnarea contractului cu Dinamo Kiev, înainte chiar să fi ajuns în Ucraina. Surkis nu i-a acceptat însă demisia, scriindu-i într-o scrisoare românului că "emoțiile unor fani nu pot deveni factorul decisiv în viitorul clubului".
“Așa a început călătoria de neconceput a lui Lucescu la Kiev”, notează BBC.
Lucescu a desființat o legendă a clubului înainte de a merge la Kiev
O personalitate extrem de puternică, Mircea Lucescu nu a ezitat să lovească în plin în Dinamo Kiev atunci când France Football a publicat topul celor mai buni antrenori de fotbal din istorie, legenda clubului din capitala Ucrainei, Lobanovsky, fiind clasat pe c, u 35 de poziții mai sus decât el. "Mă surprinde foarte mult poziția lui Lobanovsky, pentru că atunci când a ieșit din Ucraina a avut rezultate zero!", a declarat la momentul respectiv Lucescu, lovind în plin în inimile fanilor de la Kiev, care își pierduseră legenda în 2002.
Ajuns la Kiev pentru a o prelua pe Dinamo, Mircea Lucescu a încercat o împăcare cu fanii, mergând cu flori la mormântul lui Lobanovsky. "Îl respect enorm", a declarat Lucescu, însă BBC notează că până și clubul a încercat să treacă vizita românului la capitolul și altele, "anticipând că ultrașii nu vor accepta că gestul a fost unul sincer".
Mircea Lucescu a avut de înfruntat furia ultrașilor încă de la primul meci de campionat, contra lui Olimpik Donetsk. Victoria cu 4-1 a echipei sale a fost umbrită de faptul că, deși meciul s-a jucat cu porțile închise, ultrașii au reușit să năvălească pe gazon, înjurându-l atât pe antrenorul român, cât și pe artizanul numirii sale, Surkis. Nici măcar succesul cu 3-1 în fața lui Șahtior, din SuperCupă, nu a adus liniștea pentru român. Iar Mircea Lucescu a replicat, cumva, acid: "Nu mă interesează ultrașii, ci doar jucătorii mei și rezultatele. Ca profesionist, nu-mi arăt sentimentele". Însă chiar și antrenamentele au de suferit în acest context conflictual, Mircea Lucescu alegând să supravegheze via sesiuni live pe internet ședințele de pregătire, pentru a evita întâlnirea cu ultrașii.
La trei luni de la startul sezonului, Dinamo Kiev și Șahtior Donetsk se vor înfrunta din nou, duminică, în campionat, rezultatul putând fi decisiv pentru soarta campionatului. Iar Mircea Lucescu a luat cuvântul pentru Tuttosport: "Știu că relația mea cu fanii lui Șahtior s-a deteriorat mult acum, dar mi-am dorit să simt din nou că trăiesc. Fotbalul e viața mea și am stat acasă un an lung de tot. Nu puteam refuza o astfel de ofertă", a spus Lucescu.
  • Dinamo Kiev este neînvinsă în ultimele opt meciuri, având șase victorii sub comanda lui Mircea Lucescu și un avans de patru puncte în fața marii rivale și fostei echipe a românului. Nici Șahtior nu a pierdut încă vreun meci, însă a făcut patru egaluri în fața unor adversari mai slab cotați. Lucescu & Co. au șansa de a se detașa la șapte puncte în clasament, venind cu încredere după o înfrângere la limită contra Barcelonei (1-2) în Liga Campionilor. Pentru Lucescu însă, faptul că echipa sa are un singur punct în trei meciuri europene atârnă greu, chiar dacă în sine prezența în grupe este o performanță, având în vedere faptul că Dinamo Kiev a pornit cu șansa a doua în preliminarii și play-off, cu AZ Alkmaar și Gent.
  • De partea cealaltă, Șahtior Donetsk a început în forță în grupele Ligii Campionilor, în fața unor granzi: 3-2 în deplasare cu Real Madrid și remiză pe teren propriu cu Inter Milano. Marți însă, “minerii” au fost învinși la scor de tenis de Borussia Monchengladbach, 6-0. BBC remarcă însă diferența uriașă de atitudine a lui Mircea Lucescu atunci când este pus să discute despre fosta echipă, refuzând să spună vreun cuvânt de rău: "Nu vreau să comentez (n.r. – rezultatul cu Borussia), nu m-am uitat deloc la meci. Nu vorbesc despre alte echipe, întrebați-mă despre Dinamo".
Mircea Lucescu "face toate eforturile pentru a se distanța de trecutul său, dar este imposibil să reușească asta într-o țară care rămâne profund divizată. Rolul lui Lucescu în succesul marelui dușman încă persistă și mai este un drum lung până când va începe să recâștige inimi și minți. În octombrie, el a devenit cel mai vârstnic antrenor din istoria Ligii Campionilor, la 75 de ani. Este posibil să fie și cel mai urât dintre antrenori", concluzionează BBC.
Liga Campionilor UEFA
Rio Ferdinand distruge United: "Și dacă îi iei pe Mbappe și Haaland, nu câștigi"
16/03/2022 LA 07:42
Premier League
United a renunțat la Pochettino. Alex Ferguson insistă pentru un nume uriaș
03/03/2022 LA 06:11