Articol scris de Alex Ivan
Plough Lane va deveni noua casă pentru clubul din Wimbledon, la 18 ani de la reînființarea acestuia în rândul ligilor pentru amatori. Suporterii echipei așteptau să vadă un stadion în culorile favorite din 1991. Începând cu această stagiune, noua arena va găzdui meciuri de League One.
Fanii nu vor putea totuși să fie alături de echipă la primul meci pe noul stadion din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, asistăm la finalul fericit al unei povești unice in istoria fotbalului.
Liga
Agentul lui Dembele, sunat de reprezentantul unui club uriaș! Ziariștii au surprins momentul
ACUM 8 ORE

Renașterea clubului

AFC Wimbledon a fost fondată în 2002 de către suporterii lui Wimbledon FC care s-au împotrivit deciziei Federației Engleze de a muta vechiul club în Milton Keynes. Acesta și-a schimbat ulterior și numele în anul 2003, devenind Milton Keynes Dons (MK Dons).
Scopul inițiativei suporterilor a fost să ducă noua echipă în rândul cluburilor profesioniste (Enghlish Football League), dar mai ales, ca aceasta să-și dispute meciurile inapoi în Merton, casa lor spirituală.
AFC Wimbledon și-a îndeplinit destul de ușor primul obiectiv, a reușit 5 promovări în 9 ani, performanță ce i-a asigurat prezența în liga a 4-a (Football League Two). Divizia a 4-a este prima care este considerată drept competiție de profesionisți în Anglia.
“Am fost cotați cu șansa a doua încă de la început. Am realizat ceva uimitor. Am avut de luptat. Uneori, ne dăm seama cu greu că acest lucru chiar s-a întâmplat", au povestit suporterii lui Wimbledon, în cadrul podcastului 9yrspodcast.
Dacă pe teren lucrurile s-au mișcat așa cum au fost planificate, revenirea pe propriul stadion s-a dovedit mult mai dificilă.

Niciun meci în calitate de gazđă

Vechiul club din Wimbledon a părăsit Plough Lane în 1991 pentru a juca pe Selhurst Park. Mutarea pe stadionul lui Crystal Palace a venit după ce mai multe arene din Anglia au fost scoase din uz în urma dezastrului de la Hillsborough din 1989. AFC Wimbledon și-a început existența disputându-și meciurile pe Kingsmeadow, in zona Kingston upon Thames, arena clubului amator Kingstonian FC.
"Am fi putut înființa clubul oriunde, dar noi reprezentăm orașul Wimbledon. Disputarea meciurilor acolo este crucială. Pasiunea pentru a aduce echipa înapoi în Merton nu are limite."
Construirea unui stadion poate fi foarte complicată, în special pentru un club care nu dispune de multe posibilități financiare și este deținut de către suporteri. Aceștia au făcut o cerere de a reveni pe Plough Lane în august 2012, dar stadionul a fost demolat. Fanii au început inițiativa pentru a construi o nouă arenă, ale cărei lucrări au început în martie 2018.
Anul trecut, în luna noiembrie, clubul a anunțat că a rămas fără resurse financiare și că avea nevoie de 11 milioane de lire sterline pentru a finaliza construcțiile.

Suporterii, din nou salvatori

Fanii lui Wimbledon s-au unit și de această dată și au fondat organizația “Plough Lane” prin care au reușit să strângă ulterior peste 5.4 milioane de lire pentru a continua lucrările la noul stadion. Ultimul contract pentru finalizarea construcțiilor a fost semnat în luna mai a acestui an și a adus o mică infuzie de capital din partea unui antreprenor local, care a devenit ulterior un acționar minoritar.
În vreme ce echipa debuta în stagiunea 2020-21 pe arena lui Queens Park Rangers, suporterii lui AFC Wimbledon și-au văzut visul realizat după ce lucrările la noul Plough Lane au fost încheiate. Din păcate, restricțiile de distanțare socială interzic ca vreun suporter să fie prezent la meciul cu Doncaster Rovers, primul disputat pe noul stadion.
Directorul general al asociației ce deține clubul a făcut și el apel la fani să nu sa se adune în fața noii arene.
"Este păcat ca avem în sfârșit un stadion al nostru și nu putem să fim acolo alături de echipă. Acest lucru va face însă și mai special momentul în care ne va fi permis să umplem toate scaunele. Povestea nu poate fi încheiată până ce nu reușim să pășim pe noul stadion."

MK Dons, principalii rivali

Mulți dintre suporterii lui AFC Wimbledon râmân ostili față de rivalii de la MK Dons, un club care și-a început existența prin anihilarea identitații vechii lor echipe. Decizia comisiei independente a Federației Engleze de a-i muta pe cei de la Wimbledon FC în Milton Keynes rămâne una dintre cele mai controversate din istoria fotbalului englez.
https://i.eurosport.com/2020/11/03/2927919.jpg
Africa Cup of Nations
Cupa Africii | Egipt și Guineea Ecuatorială, victorii la penalty-uri! Cum arată tabloul sferturilor
ACUM 9 ORE
Scottish Premiership
Rangers îi caută un înlocuitor lui Ianis Hagi! Ce român este pe lista scoțienilor
ACUM 10 ORE