Bacăul era un punct fix pe harta fotbalului românesc până în urmă cu 15 ani, când echipa locală își începea declinul. Odată retrogradată din prima ligă în 2006, FCM Bacău nu a mai revenit niciodată pe prima scenă, scufundându-se încet, dar sigur, în ligile inferioare. În prezent echipa tocmai a câștigat seria județeană și va juca în sezonul viitor în Liga a 3-a.

Stadionul este în paragină

Odată cu declinul echipei de fotbal s-a ales praful și de Stadionul Municipal, un loc plin de istorie, de unde au pornit în fotbalul mare jucători care au ajuns să îmbrace tricoul echipei naționale.
Premier League
Mikel Arteta se confruntă cu o criză la Arsenal! 8 jucători indisponibili pentru derby-ul cu Spurs
ACUM 12 ORE
Momentan, Stadionul Municipal Bacău arată execrabil. Gazonul practic nu mai există, pe aria fostei suprafețe de joc crescând copaci în adevăratul sens al cuvântului. Imaginea arenei este una dezolantă, tribunele sunt pline de vegetație, iar când plouă întreg stadionul este inundat.

Arsenal și Werder Bremen au jucat pe Stadionul Municipal Bacău

Construit în 1966, stadionul a fot tot timpul în proprietatea primăriei din oraș. La un moment dat, arena de 17.500 de locuri era una dintre cele mai cochete stadioane din fotbalul românesc, iar în urma renovării de la începutul anilor 2000 a primit chiar acceptul de a organiza meciuri din Cupa Uefa. Din păcate acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza decăderii totale a echipei.
Totuși, acest stadion a organizat meciuri din cupele europene, găzduind dueluri dintre echipa locală și adversari de renume din fotbalul european.
În sezonul 1969-1970 FCM Bacău ajungea până în sferturile de finală ale Cupei Orașelor Târguri, acolo unde avea să dea piept cu marele Arsenal. Turul acelei duble manșe s-a disputat chiar pe Stadionul Municpal din Bacău, meciul încheindu-se cu victoria "tunarilor" cu scorul de 2-0. Returul de pe Highbury a fost un coșmar pentu moldoveni care au încasat un 7-1 usturător.
În sezonul 1990-1991, echipa din Bacău ajungea din nou să reprezinte România în cupele europene. Atunci, FCM Bacău a ajuns până în finala Cupei României, pe care a pierdut-o însă în fața Universității Craiova cu 2-1. Cum oltenii au câștigat și campionatul în acel an, FCM Bacău s-a calificat în Cupa Cupelor din postura de finalistă a Cupei României.
Aventura europeană s-a consumat repede, dar a marcat venirea unei alte mari echipe în orașul moldav. Germanii de la Werder Bremen aveau să joace pe Stadionul Municipal în primul tur al acelei competiții care astăzi nu mai există.
Echipa germană era antrenată de marele Otto Rehhagel, tehnician care avea să cucerească titlul în Bundesliga peste ani, iar în 2004 să se încoroneze campion al Europei la cârma naționalei Greciei. Rezultatul meciului nu este demn de amintit, 6-0 pentru Werder arătând clar diferența de valoare. În retur a fost "doar" 5-0 pentru nemți, care au mers până la capăt în acea ediție a Cupei Cupelor, câștigând trofeul după 2-0 în finala cu AS Monaco.
https://i.eurosport.com/2013/04/18/992437.jpg

O nouă arenă la Bacău

În 2007, când echipa deja retrogradase în Liga a 2-a, municipalitatea a dorit dărâmarea stadionului pentru a se ridica în loc un complex comercial și hotelier, dar proiectul a fost abandonat. Mai târziu, primăria a demarat construcția unei arene noi în oraș, undeva la periferie, dar s-a realizat doar fundația, lucrările fiind abandonate de mai bine de 10 ani.
Situația în care a ajuns astăzi atât echipa locală cât și Stadionul Municipal din Bacău este una care pare fără ieșire. Există totuși o fărâmă de speranță, că oameni cu potențial financiar sprijiniți de autorități se vor implica și vor readuce orașul în prim planul fotbalului românesc.
În ultima vreme s-a scris că frații Pavăl, proprietarii grupului Dedeman, sunt interesați de preluarea echipei, iar proiectul cuprinde și construirea unei arene moderne în locul defunctului Stadion Municipal. Investiția ar urma să se ridice la suma de 25 de milioane de €, iar noua arenă va avea în jur de 25.000 de locuri.
În afara stadionului, proiectul cuprinde şi construcţia unei săli de sport, teren de antrenament, pistă de atletism şi un mic hotel. Vor exista şi două parcări: una supraterană, de cel puţin 2.000 de locuri, şi alta subterană.
Rămâne de văzut dacă se va pune în practică acest proiect îndrăzneț și dacă se va reuși până la urmă ca echipa pe la care au trecut Dorin Goian, Cătălin Cursaru, Cristian Ciocoiu, Andrei Cristea, Ștefan Apostol sau Valeriu Bordeanu să fie readusă acolo unde îi este locul, pe prima scenă a fotbalului românesc.
Premier League
Luptă dură pentru noul star al Ucrainei! Șahtior începe licitația de la 50 de milioane de euro
IERI LA 14:41
Cupa Mondială FIFA
Ghana poate fi mare surpriză de la Mondial! Primul "11" impresionant pe care îl poate alinia
26/09/2022 LA 10:25