”Football’s coming home” – fotbalul vine acasă. Acesta este refrenul care a răsunat puternic din vocile a zeci de mii de englezi în Rusia, în perioada Mondialului din 2018. Și nu doar în Rusia. Entuziasmul a domnit în vara lui 2018 în toată lumea – să fie oare acesta anul în care cei care ne-au dăruit cel mai frumos sport din lume pot recuceri trofeul care a stat departe de ei atât de mult timp?
După cum bine știm, n-a fost să fie. În semifinale, croații s-au dovedit a fi prea puternici pentru englezi și din nou visul a fost năruit. Atât de aproape, dar atât de departe. Cu toate acestea, dezamăgirea a fost amestecată cu un sentiment puternic de optimism printre englezi, așa cum se întâmplă de obicei. Anglia este o națională cu o istorie încărcată, plină de momente extraordinare dar și de dezamăgiri imense. În 1000 de meciuri jucate, englezii le-au văzut pe toate.

Începuturi

Liga
Primul pas pe care Real Madrid o să-l facă după finala Champions League! Pentru cine începe asaltul
ACUM 8 MINUTE
Naționala Angliei este cea mai veche din lume, alături de Scoția. Prima partidă oficială dintre cele două țări a fost organizată a avut loc pe 30 noiembrie 1872 și s-a jucat la Glasgow. Acest meci este considerat ca fiind prima partidă internațională oficială din istoria fotbalului. La meci au venit doar 4.000 de oameni, însă pentru acea vreme numărul era imens iar aceasta a fost prima partidă la care oamenii au fost taxați la intrare. Era pentru prima oară când oamenii erau dispuși să plătească pentru un meci de fotbal. În următorii 40 de ani, Anglia a jucat meciuri doar cu Scoția, Țara Galilor și Irlanda în Campionatul Marii Britanii.
https://i.eurosport.com/2018/08/01/2385289.jpg

Conflictul cu FIFA și gloria din 1966

Anglia aderat la FIFA în 1906 dar cum englezii au fost inventatorii acestui sport, nu au văzut niciun motiv pentru care ar trebui să accepte regulile unei federații internaționale așa că primul Mondial din Uruguay în 1930 a avut loc fără Anglia. Cum englezii și-au pus deoparte orgoliul abia în 1946, prima lor participare la un turneu final a fost cea din 1950 – un fiasco total în care au fost eliminați din faza grupelor după înfrângeri cu Spania și SUA.
Anglia aștepta cu sufletul la gură Mondialul din 1966. Primul organizat pe teren propriu. Englezii, după ce cea mai bună performanță a lor era calificarea în sferturi, erau încrezători că pot profita de avantajul terenului propriu și cuceri trofeul care, până la urmă, credeau că li se cuvinte. Sportul ăsta era al lor, dar lumea încă nu își dădea seama, spuneau englezii. Și așa a și fost.
După ce au eliminat Argentina și Portugalia, Anglia, cu legendarul Bobby Moore căpitan, urma să dea piept cu Germania de Vest în marea finală de pe Wembley. Cu scorul 2-2 după 90 de minute, meciul a ajuns în prelungiri iar Geoff Hurst, cu un gol fantomă, a adus Anglia în avantaj. Germanii s-au aruncat în totalitate în atac iar englezii nu aveau cum să nu profite – în minutul 120, după o pasă lungă extraordinară a lui Bobby Moore, Geoff Hurst a profitat și a înscris pentru a face 4-2. Visul englez devenise realitate.
https://i.eurosport.com/2019/11/14/2716563.jpg

România, unul dintre cei mai dificili adversari pentru englezi

Cel mai comun rezultat în istoria Angliei este 1-1 – au fost 102 astfel de rezultate, însă englezii au câștigat 568 dintre cele 999 de meciuri jucate până acum, împotriva a 91 de adversari diferiți.
Dintre aceste 91 de echipe, 54 nu au învins niciodată Anglia iar alte cinci nu au pierdut niciodată în fața englezilor – Arabia Saudită (două meciuri), Algeria, Ghana, Honduras și Coreea de Sud (un meci).
Echipa cu care au jucat cele mai multe meciuri fără să piardă este Bulgaria (opt victorii și patru egaluri). Cel mai slab procentaj al victoriilor vine împotriva Braziliei – englezii au câștigat doar 15% din meciurile cu țara sud-americană.
După Brazilia, cel mai dificil adversar pentru Anglia este România. Anglia nu a mai învins România în ultimele șapte meciuri, șase fiind oficiale. Englezii au doar două victorii cu țara noastră din 11 meciuri jucate. Ultima victorie a englezilor a fost în 1970.

Cine a jucat?

În total, 1244 de fotbaliști au jucat pentru naționala Angliei. Primul, conform federației engleze, este Robert Barker de la Hertfordshire Rangers, portar la primul meci din istoria Angliei. Numărul 1244 îi revine lui Tyrone Mings. Stuart Pearce a fost numărul 999, când a debutat în meciul cu Brazilia din 1987.
Jucătorul cu cele mai multe convocări este Peter Shilton, care a jucat 125 de meciuri între 1970 și 1990.
https://i.eurosport.com/2019/11/14/2716560.jpg
sursă foto: BBC

Cluburile care au dat cei mai mulți jucători

În total, 143 de cluburi din Anglia dar și străinătate au trimis jucători la naționala Angliei. Cele mai recente sunt Atletico Madrid (Kieran Trippier), DC United (Wayne Rooney) și Borussia Dortmund (Jadon Sancho). Bournemouth este cel mai recent club englez – în 2018 i-au trimis pe Lewis Cook și Callum Wilson).
Dintre cluburile engleze, Tottenham este echipa care a dat cei mai mulți fotbaliști, urmată de Liverpool și Aston Villa. Din străinătate, AC Milan și Real Madrid sunt primele două.
Anglia a înscris în 883 din cele 999 de meciuri jucate iar golgheterul all time este Wayne Rooney cu 53 de goluri.
Într-o istorie de 147 de ani cu 999 de meciuri în care s-au marcat 3.172 de goluri la ambele porți, Anglia și-a trecut suporterii prin toate stările – de la extaz, la dezamăgire, la culmile disperării, la mândrie – și a reușit, probabil, să unească o națiune cum puține lucruri o fac.
Liga Campionilor UEFA
Liverpool - Real Madrid, LIVE TEXT de la 22:00 | E ziua finalei Champions League! Tot ce e de știut
ACUM 2 ORE
Romanian Liga I
Universitatea Craiova s-a calificat în Conference League, după o victorie cu FC Botoșani, cu 2-0
ACUM 12 ORE