Articol scris de Tibi Munteanu

Selecționer nou – arie de selecție "veche"

Odată cu instalarea lui Edward Iordănescu pe banca tehnică, ca la oricare nou început, speranțele legate de un viitor mai bun sunt mari, dar optimismul trebuie să fie limitat. Edi nu poate face minuni, pentru că în teren vor fi, în mare parte, aceleași nume ca în campania de calificare pentru Campionatul Mondial din Qatar.
Romanian Liga I
Balaj a explicat scandările oribile de la petrecerea de titlu a CFR-ului! Cum l-a apărat pe Petrescu
ACUM 8 ORE
Singurul post unde, la prima vedere, nu suferim, este cel de portar. În evoluții, Florin Niță seamănă tot mai mult cu Lobonț în zilele sale glorioase și este, cu siguranță, punctul de plecare pentru următoarea listă de convocări, însă din spate vin și alte nume care dovedesc tot mai mult că merită să prindă minute la prima reprezentativă, cum ar fi Horațiu Moldovan (24 ani, Rapid București), Florin Iacob (28 ani, UTA Arad) și chiar tinerii Mihai Aioani (22 ani, Farul Constanța) și Otto Hindrich (19 ani, CFR Cluj).

Care sunt opțiunile în defensivă pentru România?

Plecând de la cei ce au fost incluși în lotul naționalei în partidele de pregătire din luna martie și, dacă nu vor exista accidentări, probabil îi vom vedea din nou pe:
 • Vlad Chiricheș (32 ani, Sassuolo, 27 de apariții în sezonul actual);
 • Ionuț Nedelcearu (26 ani, Crotone, 34 de apariții în sezonul actual);
 • Andrei Burcă (29 ani, CFR Cluj, 33 de apariții în sezonul actual);
 • Adrian Rus (26 ani, MOL Fehervar, 24 de apariții în sezonul actual);
 • Andrei Rațiu (23 ani, SD Huesca, 30 de apariții în sezonul actual);
 • Radu Drăgușin (20 ani, Salernitana, 21 de apariții în sezonul actual);
 • Cristian Manea (24 ani, CFR Cluj, 37 de apariții în sezonul actual);
Totodată, printre alții, Iordănescu Jr. îi are, cu siguranță, în vizor și pe Iulian Cristea (27 ani, FCSB), Virgil Ghiță (23 ani, MKS Cracovia), Alexandru Pașcanu (23 ani, SD Ponferradina) sau un mijlocaș de bandă ce e obișnuit și cu postul de fundaș dreapta, Deian Sorescu (24 ani, KS Rakow).
Va lipsi Alin Toșca, care și-a anunțat retragerea din cadrul echipei naționale, fotbalist care era util, în principal, datorită faptului că putea evolua pe două poziții, atât cea de fundaș central, cât și cea de fundaș stânga, poziție la care suferim, pentru că variantele care sunt în momentul de față "pe masă", Nicușor Bancu (29 ani, Universitatea Craiova) sau Mario Camora (35 ani, CFR Cluj), și-au dovedit limitele. Totodată, pe acest post, putem vedea "sânge proaspăt", pe Radu Boboc (23 ani, Farul Constanța), sau, de ce nu, pe Florin Ștefan (25 ani), chiar dacă prinde rar minute la CFR.
https://i.eurosport.com/2022/03/29/3346572.jpg

Mijlocașii – cheia unei noi strategii de joc

Fostul antrenor, Mirel Rădoi, a încercat să impună un stil de joc ofensiv, cu tranziție rapidă și cu pase scurte, pe jos, dar știm bine că Edward Iordănescu e "făcut din alt aluat", cu un profil mai defensiv, bazându-se mai degrabă pe eficiență decât pe spectaculozitate. Principalii pioni într-o astfel de strategie sunt, desigur, cei care sprijină ambele compartimente și care, în funcție de profilul lor, pot crea o densitate superioară în anumite zone ale terenului. Cel mai probabil, vizații în compartimentul median ar fi:
 • Alexandru Cicâldău (24 ani, Galatasaray, 41 de prezențe în sezonul actual, 5 goluri și 4 pase decisive);
 • Răzvan Marin (25 ani, Cagliari, 33 de prezențe în sezonul actual, 1 gol și 6 pase decisive);
 • Alexandru Maxim (31 ani, Gaziantep, 30 de prezențe în sezonul actual, 12 goluri și 6 pase decisive);
 • Marius Marin (23 ani, Pisa, 34 de prezențe în sezonul actual)
 • Florin Tănase (27 ani, FCSB, 32 de prezențe în sezonul actual, 18 goluri și 6 pase decisive);
 • Valentin Mihăilă (22 ani, Atalanta, 19 prezențe în sezonul actual, 2 goluri și 1 pasă decisivă);
 • Darius Olaru (24 ani, FCSB, 33 de prezențe în sezonul actual, 4 goluri și 11 pase decisive);
 • Dennis Man (23 ani, Parma, 27 de prezențe în sezonul actual, 3 goluri și 2 pase decisive);
 • Alexandru Mitriță (27 ani, PAOK Salonic, 30 de prezențe în sezonul actual, 3 goluri și 3 pase decisive);
 • Olimpiu Moruțan (23 ani, Galatasaray, 39 de prezențe în sezonul actual, 4 goluri și 5 pase decisive).
Desigur, sunt mult mai mulți în atenta urmărire a staff-ului echipei naționale, însă, de obicei, pe lista finală a convocărilor se regăsesc în jur de 10 jucători din linia mediană.
https://i.eurosport.com/2021/03/29/3019787.jpg

Avem nevoie de goluri, dar cine le poate marca?

România a tot suferit în compartimentul ofensiv, atacanții români marcând parcă tot mai rar, atât în campionatul intern, cât și în străinătate; însă, cum forma unui jucător se poate schimba de la un meci la altul, cel puțin pe foaie, am avea opțiuni viabile, printre care:
 • George Pușcaș (26 ani, Pisa, 43 de prezențe în sezonul actual, 9 goluri și 2 pase decisive);
 • Andrei Ivan (25 ani, Universitatea Craiova, 33 de prezențe în sezonul actual, 14 goluri și 11 pase decisive);
 • Jovan Marković (21 ani, Universitatea Craiova, 38 de prezențe în sezonul actual, 13 goluri și 2 pase decisive);
 • Denis Alibec (31 ani, Atromitos, 32 de prezențe în sezonul actual, 4 goluri și 2 pase decisive).
Nu sunt multe opțiuni, însă probabil că nici nu e nevoie de mai multe, tricolorii obișnuindu-se în ultimii ani cu un joc ce se bazează mai mult pe fotbaliștii din flancuri, decât pe un autentic număr 9.

De unde pot apărea surprizele lui Edi Iordănescu?

Avem, atât în campionatul intern, cât și în afara granițelor, jucători care sunt în formă, care se pot impune la lotul național și care au dovedit că sunt capabili de a face diferența în momentele importante, o “resursă” tot mai greu de găsit în fotbalul românesc.
Ne gândim, în primul rând, la două extreme care se remarcă în Liga 1 aproape meci de meci la echipele de club, Octavian Popescu (19 ani, FCSB) și Rareș Ilie (19 ani, Rapid București). Cei doi pot fi variante importante în ofensiva tricolorilor, obișnuindu-ne în ultima vreme cu prestații solide și execuții spectaculoase, aducând victorii importante pentru echipele lor de club.
O altă potențială surpriză ar putea fi convocarea, în premieră, a lui Alexandru Dobre, fotbalistul de 23 de ani având 7 reușite și 4 pase decisive pentru Dijon în acest sezon și este și o opțiune polivalentă, putând evolua în ambele benzi, dar și în spatele vârfului.
De asemenea, unul dintre cei mai aclamați români, Ianis Hagi, probabil va reveni alături de lotul național, asta dacă recuperarea sa de după accidentare va merge cum trebuie. Iordănescu sigur nu îl va forța în Nations League, în jocurile din iunie, însă poate fi, cu siguranță, un om de bază pentru jocurile din toamnă.

Avem parte și de surprize neplăcute

Nicolae Stanciu ar putea fi unul din numele cu care ne-am obișnuit la echipa națională în ultimii ani, însă odată cu transferul său în China, se pare că mijlocașul de 28 de ani nu mai intră în calculele selecționerului. Într-o situație similară, se regăsește și Ronaldo Deaconu, care, de asemenea, a semnat cu o echipă din China, chiar din liga secundă.
La același capitol, îl putem menționa și pe Florinel Coman (FCSB), jucător care impresiona la selecționata de tineret și părea să fie unul din viitoarele “vedete” ale naționalei mari, însă accidentările și neputința de a reintra în formă încă îl țin pe loc.
Programul României în Liga Națiunilor
 • 4 iunie: Muntenegru – ROMÂNIA
 • 7 iunie: Bosnia și Herțegovina – ROMÂNIA
 • 11 iunie: ROMÂNIA – Finlanda
 • 14 iunie: ROMÂNIA – Muntenegru
 • 23 septembrie: Finlanda – ROMÂNIA
 • 26 septembrie: ROMÂNIA – Bosnia și Herțegovina
Cele două partide din iunie, de pe teren propriu, au fost inițial programate a se disputa pe Stadionul Steaua, însă ulterior s-a trecut la varianta noului Rapid-Giulești.
Europa League
Ianis Hagi a recunoscut că e frustrat că nu poate juca în finala Europa League! Mesajul românului
ACUM 9 ORE
Ligue 1
Dovada clară că Mbappe va pleca de la PSG! Decizia de ultimă oră luată de conducerea parizienilor
ACUM 9 ORE