În ultimii 10 ani, reprezentativa României nu a avut rezultate deosebite (o singură calificare la un turneu final-EURO 2016), dar la postul de portar am stat poate cel mai bine. Tătărușanu și Pantilomon au fost mereu într-o concurență pentru loculul de titular, ambii evoluând o bună perioadă la echipe din campionate puternice.
Evident, Tătărușanu a fost titularul de drept în marea majoritate a timpului, iar actualul portar al Milanului a avut mai mereu evoluții peste nota echipei, contribuind serios la victorii sau evitând prin intervențiile sale înfrângeri rușinoase. Toate astea, în condițiile în care "Tătă" a avut destule perioade în care nu apăra la echipele de club la care juca.
Fără exagerare, Tătărușanu a fost poate cel mai important jucător al naționalei în ultimii 10 ani. Constant în evoluții, "Tătă" a dat siguranță unei echipe aflate de cele mai multe ori în dificultate, fiind în același timp și o voce puternică în vestiar. Retragerea sa lasă cu siguranță un gol important la prima reprezentativă, dar nimeni nu este de neînlocuit, așa că selecționerul are misiunea de a găsi soluția ideală.
Romanian Liga I
Peluza Cătălin Hîldan a anunțat prima pentru Dinamo, la jocul de baraj cu U Cluj
ACUM 4 ORE
https://i.eurosport.com/2019/11/04/2710129.jpg
În plus, echipa națională l-a avut la dispoziție mult timp și pe Silviu Lung Jr., care deși a apărat doar de 3 ori poarta tricolorilor, a fost unul dintre cei mai constanți goalkeeperi români în ultima decadă, atât în Liga 1 cât și după plecarea în Turcia el apărând aproape permanent la echipa de club. Poate că Silviu Lung putea da mai mult echipei naționale, dar selecționerii l-au ignorat în multe momente în care ar fi fost probabil îndreptățit să fie titular, deoarece Pantilimon și Tătărușanu erau rezerve la echipele lor de club.
În fine, timpul a trecut și toți acești goakeeperi s-au retras oficial de la echipa națională, astfel că tinerii au drum liber pentru a-i demonstra lui Mirel Rădoi că merită să fie între buturile primei reprezentative.
https://i.eurosport.com/2020/10/09/2910661.jpg

Rădoi are de unde alege portari pentru națională

Oarecum surprinzător, retragerea celor 3 nu ar trebui să fie o preblemă pentru selecționer, deoarece acesta are de unde alege, în ultima vreme ieșind la rampă mai mulți portari tineri, cărora li se prevede un viitor mare.
La prima vedere, Ionuț Radu ar fi urmașul de drept al lui Tătărușanu. Portarul de 23 de ani a făcut meciuri mari la tineret, iar Rădoi îl cunoaște foarte bine, însă problema sa este una majoră: nu joacă deloc la Inter. Conte nu se bazează pe el nici măcar în meciurile din Cupa Italiei, iar asta poate fi un handicap serios pentru tânărul goalkeeper. Ideal pentru Radu ar fi fost să plece împrumut la o echipă mai mică, unde să evolueze constant, în speranța că după retragerea lui Handanovic ar putea ajunge varianta numărul 1 între buturile "nerazzurrilor".
Un alt portar român care evoluează în străinătate și care a cochetat cu naționala în ultimii ani este Florin Niță. El joacă în prezent la Sparta Praga, unde și-a recăpătat statutul de titular, dar are deja 33 de ani, astfel că nu poate fi o variantă pe termen lung.
În aceste condiții, Mirel Rădoi este nevoit să privească spre campionatul intern pentru a găsi soluția ideală pentru poarta primei reprezentative. Din fericire, selecționerul are ce vedea în fiecare etapă, cel puțin 4 portari având prestații care au impresionat în acest sezon.
Mihai Aioani-21 de ani-Chindia Târgoviște
Rămasă în Liga 1 doar datorită schimbării formatului competiției, Chindia este una dintre revelațiile acestui sezon, iar un mare merit îl are și Mihai Aioani.
Acesta a început ca rezervă campionatul , dar din etapa a 5-a a apărat meci de meci și a făcut-o foarte bine. În 13 partide a primit doar 9 goluri, iar în 7 dintre ele a ținut poarta intactă.
Aioani a fost mereu în lotul naționalei de tineret în ultima vreme și chiar dacă a jucat doar 2 meciuri el este un portar de mare viitor. Cel mai probabil va face parte din lotul micilor tricolori la europeanul din acest an, iar dacă va juca și o va face bine, cu siguranță Mirel Rădoi își va îndrepta atenția spre el pentru a-l convoca la prima reprezentativă.
https://i.eurosport.com/2020/09/17/2888433.jpg
Andrei Vlad-21 de ani-FCSB
După ce Ionuț Radu nu a mai fost eligibil pentru naționala de tineret, Andrei Vlad a devenit titular la a 2-a reprezentativă. În 9 meciuri apărate (8 oficiale și unul amical) a primit doar 4 goluri, demonstrând că poate fi o soluție viabilă pe viitor și la prima echipă.
În plus, Vlad a avut evoluții tot mai bune și la FCSB. Chiar dacă a mai și greșit, el este până la urmă titularul de drept al liderului din Liga 1. Vlad a primit doar 10 goluri în 12 partide de campionat, o performanță excelentă pentru un jucător de doar 21 de ani, mai ales dacă ținem cont că acesta a fost mereu sub o presiune imensă, gafele făcute în sezonul trecut făcându-i pe mulți să se îndoaiască de calitățile sale.
Octavian Vâlceanu-24 de ani-Academica Clinceni
Pe lângă Chindia, Academica Clinceni este cealaltă surpriză plăcută a acestei stagiuni din Liga 1, iar cele 2 echipe au ceva în comun: portari tineri foarte buni. Octavian Vâlceanu a impresionat încă din sezonul precedent, dar evoluțiile sale din acest sezon sunt cu adevărat extraordinare.
A primit doar 13 goluri în 16 etape până acum, terminând 11 partide fără gol primit, o performanță incredibilă ținând cont că joacă totuși la Academica Clinceni, nu la o forță care nu-și lasă adversarii să ajungă la poartă. Cota sa este în continuă creștere, iar dacă va continua pe această linie, o convocare la echipa națională nu ar fi deloc o surpriză în acest an.
Mihai Alexandru Eșanu-22 de ani-Dinamo București
Dinamo este într-o situație disperată, dar dacă problemele financiare vor fi rezolvate, viitorul echipei pare să fie asigurat, cel puțin la nivel de portar. Alexandru Eșanu a fost integralist în primele 2 partide din 2021 și a demonstrat că are valoare necesară de a juca în prima ligă.
Crescut la centrul de copii și juniori de la Dinamo, Eșanu a fost împrumutat pe la mai multe echipe din Liga a 2-a (Balotești, Daco-Getica sau Farul), dar înaintea acestui sezon a fost păstrat de Contra în lotul "câinilor". În tur a jucat doar 45 de minute (în meciul cu Chindia), dar și-a văzut de treabă, s-a antrenat bine și acum pare să fie soluția numărul unu la Dinamo și, de ce nu, ar putea deveni o soluție de viitor și pentru echipa națională.

Eurosport 2021 - Dezlănțuim puterea sportului

Evident, niciunul dintre acești tineri portari nu reprezintă deocamdată certitudini, iar evoluțiile lor pot să oscileze ținând cont de vârstele fragede. În plus, experiența este una dintre principalele caracteristici pe care le caută antrenorii la goalkeeperii lor, mai ales când vine vorba despre echipele naționale.
Cu toate astea, fotbalul românesc traversează o perioadă de tranziție, deci nu ar fi exclus ca Mirel Rădoi să aibă curajul de a risca dându-i credit unui portar tânăr, chiar dacă ar fi nevoit să facă acest lucru în meciurile extrem de importante, cum sunt cele din startul preliminariilor mondialului qatarez.
Nu știm planurile și strategia pe care se va baza selecționerul atunci când își va alege jucătorii pentru a porni la drum în noua campanie, dar este cert că Rădoi și-ar dori ca pentru fiecare post în parte să aibă la fel de multe variante cum se întâmplă la nivelul postului de portar.
Romanian Liga I
Universitatea Craiova – Farul 4-1. Antrenament reușit pentru olteni înainte de barajul pentru Europa
ACUM 4 ORE
Fotbal
Dybala, la mare căutare. Un club de top din Premier League s-a întâlnit cu agenții jucătorului
ACUM 7 ORE