Sebastian Colțescu a intrat în atenția publicului larg pe 8 decembrie, la meciul de Champions League dintre PSG – Istanbul Bașakșehir, atunci când a fost acuzat de rasism. Ancheta a fost deja demarată de UEFA în acest caz, dar momentan nu s-a ajuns la un verdict.
La ultima etapă din grupele Champions League, Pierre Webo, antrenorul secund al lui Bașakșehir, a răbufnit în minutul 14 al meciului de la Paris, atunci când Colțescu i-a spus lui Hațegan, centralul partidei, să-l avertizeze pe "acel negru" atunci când s-a referit la camerunez. Webo i-a cerut socoteală lui Colțescu, apoi jucătorii celor două echipe au ieșit de pe teren și meciul a fost amânat. În cele din urmă partida s-a reluat după 24 de ore, cu altă brigadă de arbitri, iar Colțescu a fost pus la zid.

Micah Richards, înfierat pentru că nu l-a criticat pe Colțescu

Premier League
Un fost star al lui City îl pune la zid pe Abramovich: "Parcă a scris codat acel mesaj!"
27/02/2022 LA 16:26
Nu și de Micah Richards, care, prezent într-un studiou din Anglia, a îndemnat la calm. Nu existau suficiente dovezi de rasism, iar fostul mare fundaș dreapta, care a jucat un deceniu pentru City, a explicat că lucrurile pot fi interpretabile. La o lună și jumătate distanță, fostul internațional englez, care s-a retras din fotbal în 2019, a dezvăluit că a primit o serie de mesaje acide și toxice din partea populației de culoare pentru că nu a avut un discurs categoric în privința lui Colțescu.
"Am fost insultat pentru că nu l-am acuzat imediat de rasism pe arbitru în direct, la CBS. Am fost insultat de negri, de propria mea comunitate, și a fost dificil de suportat. Toată viața m-am luptat împotriva discriminării rasiale. Pot accepta jignirile, pentru că m-am confruntat cu ele de când mă știu, dar cei care spun asemenea lucruri nu înțeleg cât de mult sunt afectați copiii. Imaginați-vă că propriul copil e insultat!", a spus Micah Richards la CBS Sports.
Micah Richards s-a informat și a înțeles că "negru" în limba română nu are o conotație rasistă și a lăsat de înțeles că Sebastian Colțescu a fost, cel mai probabil, neinspirat în alegerea cuvintelor. Dar de aici și până la a fi acuzat de rasism e o cale destul de lungă.
"Mi-e greu să fiu avocatul diavolului, dar dacă suntem toți într-o cameră și cineva spune "cel negru", eu nu mă simt ofensat. În România, cuvântul "black" se traduce "negru". Nu putem presupune că a fost rasism doar pentru că ceea ce a zis e considerat rasist. A fost ignorant? Probabil. Rasist? Nu sunt sigur", a mai spus fostul fundaș stânga.
Micah Richards a adunat 179 de meciuri pentru City, de-a lungul timpului, câștigând trei trofee alături de "cetățeni": titlul în Premier League, FA Cup și Cupa Ligii. El a fost declarat în august 2007 jucătorul lunii în Premier League.
Cu 13 selecții în naționala Angliei, fundașul de bandă a reușit și un gol pentru "Three Lions": chiar pe Wembley, în victoria cu Israel, contând pentru calificarea la Euro 2008.
Premier League
"City nu mai e favorită la titlu!" Verdict dur pentru echipa lui Guardiola după înfrângerea cu Spurs
20/02/2022 LA 06:27
Premier League
Cine deține cei doi granzi din Manchester și cum au fluctuat cotele de piață ale cluburilor
05/11/2021 LA 12:00