Sebastian Colțescu a intrat în atenția publicului larg pe 8 decembrie, la meciul de Champions League dintre PSG – Istanbul Bașakșehir, atunci când a fost acuzat de rasism. Ancheta a fost deja demarată de UEFA în acest caz, dar momentan nu s-a ajuns la un verdict.
La ultima etapă din grupele Champions League, Pierre Webo, antrenorul secund al lui Bașakșehir, a răbufnit în minutul 14 al meciului de la Paris, atunci când Colțescu i-a spus lui Hațegan, centralul partidei, să-l avertizeze pe "acel negru" atunci când s-a referit la camerunez. Webo i-a cerut socoteală lui Colțescu, apoi jucătorii celor două echipe au ieșit de pe teren și meciul a fost amânat. În cele din urmă partida s-a reluat după 24 de ore, cu altă brigadă de arbitri, iar Colțescu a fost pus la zid.

Micah Richards, înfierat pentru că nu l-a criticat pe Colțescu

Premier League
Diego Costa, chemat în Premier League să ia campionatul: "Cu el ar lua titlul, nu am vreun dubiu"
26/01/2021 LA 12:48
Nu și de Micah Richards, care, prezent într-un studiou din Anglia, a îndemnat la calm. Nu existau suficiente dovezi de rasism, iar fostul mare fundaș dreapta, care a jucat un deceniu pentru City, a explicat că lucrurile pot fi interpretabile. La o lună și jumătate distanță, fostul internațional englez, care s-a retras din fotbal în 2019, a dezvăluit că a primit o serie de mesaje acide și toxice din partea populației de culoare pentru că nu a avut un discurs categoric în privința lui Colțescu.
"Am fost insultat pentru că nu l-am acuzat imediat de rasism pe arbitru în direct, la CBS. Am fost insultat de negri, de propria mea comunitate, și a fost dificil de suportat. Toată viața m-am luptat împotriva discriminării rasiale. Pot accepta jignirile, pentru că m-am confruntat cu ele de când mă știu, dar cei care spun asemenea lucruri nu înțeleg cât de mult sunt afectați copiii. Imaginați-vă că propriul copil e insultat!", a spus Micah Richards la CBS Sports.
Micah Richards s-a informat și a înțeles că "negru" în limba română nu are o conotație rasistă și a lăsat de înțeles că Sebastian Colțescu a fost, cel mai probabil, neinspirat în alegerea cuvintelor. Dar de aici și până la a fi acuzat de rasism e o cale destul de lungă.
"Mi-e greu să fiu avocatul diavolului, dar dacă suntem toți într-o cameră și cineva spune "cel negru", eu nu mă simt ofensat. În România, cuvântul "black" se traduce "negru". Nu putem presupune că a fost rasism doar pentru că ceea ce a zis e considerat rasist. A fost ignorant? Probabil. Rasist? Nu sunt sigur", a mai spus fostul fundaș stânga.
Micah Richards a adunat 179 de meciuri pentru City, de-a lungul timpului, câștigând trei trofee alături de "cetățeni": titlul în Premier League, FA Cup și Cupa Ligii. El a fost declarat în august 2007 jucătorul lunii în Premier League.
Cu 13 selecții în naționala Angliei, fundașul de bandă a reușit și un gol pentru "Three Lions": chiar pe Wembley, în victoria cu Israel, contând pentru calificarea la Euro 2008.
Fotbal
Va lupta pentru Gheata de Aur! Pariul unui fost jucător la City pentru noul sezon de Premier League
11/09/2020 LA 08:45
Premier League
Richards a creionat clasamentul noului sezon de Premier League. Liverpool nu își va apăra titlul
08/09/2020 LA 17:24