AS Roma a cucerit primul său trofeu continental, Europa Conference League, după ce a învins-o pe Feyenoord Rotterdam cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, în finala desfăşurată pe Arena Kombetare din Tirana. Finala a fost arbitrată de românul Istvan Kovacs, arbitri asistenţi fiind Vasile Florin Marinescu şi Ovidiu Artene. Brigada s-a achitat cu brio de sarcini, într-un meci destul de tensionat.
Românul s-a descurcat perfect la Tirana, bifând cu succes al 12 meci european avut în acest sezon. Sub privirile președintelui UEFA, Aleksander Ceferin, care l-a felicitat la final, arbitrul de 36 de ani a gestionat excelent presiunea și nu a luat vreo decizie greșită. Partida în sine nu a fost una complicată pentru brigada de arbitri, dar totuși au existat două faze în care a fost nevoia de intervenția VAR. Ambele au avut loc în startul celei de-a doua reprize și la ambele asistența video a confirmat că decizia luată de român pe teren a fost cea corectă.

Christina Unkel, uluită de Istvan Kovacs

Premier League
Mo Salah a devenit cel mai bine plătit jucător din Premier League, dar e abia al 4-lea în lume
ACUM 21 MINUTE
Centralul român a ajuns să fie printre cei mai buni arbitri din lume nu doar datorită calităților fantastice de a înțelege jocul, dar și ca urmare a faptului că are o condiție fizică de vis. Acest lucru îi permite să fie mereu aproape de fazele litigioase și să fluiere în deplină cunoștință de cauză.
Acest aspect a fost remarcat în timpul finalei și de Christina Unkel, una dintre marile arbitre din SUA, care a postat pe Twitter un mesaj sugestiv.
"Vreți să vedeți un #atlet? Mutați pe Roma - Feynoord, finala Conference League și îl veți vedea pe Istvan Kovacs. Nu doar că a ținut pasul cu Tammy Abraham, într-un sprint, dar i-a lăsat în urmă pe ceilalți jucători ofensivi ai Romei. Se antrenează mai tare decât jucătorii", a scris, uimită, Unkel.

Istvan Kovacs a impresionat și la City - Real cu a sa condiție fizică

Bogdan Stelea, fostul mare goalkeeper al echipei naționale, a dezvăluit că Istvan Kovacs a alergat o distanță incredibilă în timpul partidei de acum aproape o lună, Manchester City - Real Madrid, 4-3. Acest lucru i-a permis să fie aproape de faze și să ia deciziile corecte.
"Am vorbit cu cineva azi, nu dau nume, un arbitru, mi-a spus că a alergat 13,4 kilometri, mai mult decât mulți fotbaliști. Sunt mijlocașii cei care aleargă, dar arbitrul trebuie să fie în permanență acolo, să fie aproape de orice.
Aveau atac pozițional când Real pleacă pe contraatac și iese faza golului 3. Cât a trebuit el să fugă după faza respectivă! Probabil era undeva aproape de careul lui Real Madrid", a spus Bogdan Stelea la Digi Sport.
Ca să ne facem o idee despre efortul depus de Istvan Kovacs pe Etihad, ar trebui să spunem că în Premier League, cel mai important campionat din lume, distanța medie străbătută de fotbaliști într-un meci e de 10,14 kilometri.
Fundașii laterali și mijlocașii centrali tind să alerge cel mai mult, având o medie de peste 11,2 kilometri, în timp ce fundașii centrali și atacanții se deplasează cel mai puțin (9,5 kilometri, în medie).
Recordul în campionatul Angliei e deținut de James Milner, care a alergat contra lui Stoke, pe vremea când juca la Manchester City, 13,56 kilometri. Adică distanța acoperită de Istvan Kovacs marți seară.
Fotbal
Mohamed Salah și-a prelungit contractul cu Liverpool! Egipteanul va avea un salariu uriaș
ACUM 4 ORE
Romanian Liga I
Rapid rămâne cu interdicție la transferuri! Giuleștenii, obligați să plătească o sumă imensă
ACUM 4 ORE