În SuperLiga Serbiei, primul eșalon fotbalistic al vecinilor noștri, echipele blazon ale capitalei Belgrad, reprezentate la nivel european de Steaua Roșie, respectiv Partizan, au ținut să domine categoric întreaga competiție internă, FK Obilic fiind ultima echipă ce a pus capăt hegemoniei. Cu toate acestea, în competiția internă există o echipă ce nu doar că se anunță drept revelația actualului sezon, însă pare că și-a propus a se angaja într-o luptă cot la cot alături de cele două echipe blazon ale fotbalului sârb.
În acest sezon din prima ligă sârbă, FK Backa Topola, echipă nou-promovată din postura de campioană a diviziei secunde în stagiunea precedentă, se află pe primul loc al clasamentului cu șapte victorii și trei rezultate de egalitate în cele zece etape deja disputate, acesta fiind cel de-al 34-lea club participant la nivelul principalei competiții din Serbia.
Fondată în anul 1913, Backa Topola se află la prima sa participare în primul eșalon, fie că vorbim despre cel ungar, iugoslav sau sârb. Sub denumirea inițială de Topolyai Sport Club, orașul Backa Topola, aflat în acel moment sub stăpânire austro-ungară, a trebuit să aibă o echipă în divizia secundă maghiară, aceștia terminând sezonul 1941-42 pe locul al doilea. După cel de-al Doilea Război Mondial, orașul i-a revenit Iugoslaviei, la începutul anilor 1950 evoluând în campionatele regionale din Subotica, oraș situat în provincia Vojvodina. Ulterior, aceștia aveau să promoveze în liga a treia sârbă, oscilând între al treilea și al doilea eșalon atât al Iugoslaviei, cât și al Serbiei, până în sezonul trecut, când FK Backa Topola a obținut promovarea în SuperLiga Serbiei.
Europa League
CFR a pierdut și returul cu Steaua Roșie Belgrad! Ardelenii s-au întrecut în erori
26/08/2021 LA 17:52
Atestat documentar în anul 1462, orașul Backa Topola are o importantă comunitate importantă de cetățeni maghiari, cu un număr de peste 19,000 de locuitori dintr-un total de 33,321 de locuitori, conform ultimului recensământ întocmit în 2011.

Va avea o academie de top

În martie 2017, portalul de afaceri sârb eKapija a anunțat demararea unui nou proiect în orașul Backa Topola, ce constă în construirea unei academii de fotbal, în valoare totală de 9,5 milioane de euro, finanțare efectuată de către Federația Maghiară de Fotbal, aceasta fiind o răsplată adusă comunității largi de maghiari din zonă. Într-un comunicat oficial întocmit pentru eKapija, FK Backa Topola a confirmat parteneriatul semnat alături de forul din Ungaria.
Ne asumăm această donație primită din partea Federației Maghiare de Fotbal, iar, în cazul în care proiectul nu va decurge așa cum ne-am propus, putem beneficia de ajutorul sponsorului nostru principal, SAT-TRAKT.
Astfel, academia de fotbal urma să fie localizată în orașul Subotica, la ieșirea din orașul Backa Topola, iar achiziționarea coletelor planificate pentru construirea academiei este în curs.
Ideea construirii unei astfel de academii a fost prezentată într-o ședință din cadrul Comitetului Executiv al clubului FK Backa Topola, totodată fiind prezentate și mai multe detalii cu privire la facilitățile acestui centru de excelență. Cu o suprafață de 2500 de metri pătrați, academia va conține camere de dormit pentru tinerii jucători legitimați la grupele de copii și juniori, o sală de mese, o bucătărie și toate noutățile necesare unui astfel de proiect, cum ar fi birouri, o sală de întâlniri și o sală de recreere.
De asemenea, centrul va conține și un vestiar, un cabinet medical, o cameră pentru monitorizarea antrenamentelor fizice, un cabinet psihologic, o sală de forță, o saună și un bazin pentru tratamente criogenice.
Terenul central al academiei va fi construit în locul actualului stadion, TSC, și va avea o capacitate de 4,500 de locuri, ce întocmește actualele standarde UEFA. Arhitectul construcției este Beck Zoltan, responsabil pentru construirea mai multor academii de fotbal în Ungaria, Slovacia și chiar România, în ultimele două țări existând o importantă comunitate de maghiari.
Pentru clubul FK Backa Topola evoluează și un jucător român. În vârstă de 19 ani, Barna Antal, jucător născut la Miercurea Ciuc, este internațional de tineret U18 al României, având patru meciuri jucate și trei goluri marcate. Venit în această vară de la FK Csikszereda, Barna Antal a evoluat nouăzeci de minute în campania precedentă din Cupa României, echipa din Miercurea Ciuc fiind învinsă categoric de CS Universitatea Craiova, scor 0-3, ajunsă în faza sferturilor de finală ca urmare a eliminării celor de la Dinamo București în urma loviturilor de departajare.
Europa League
CFR Cluj, îngenuncheată de Steaua Roșie Belgrad! Ardelenii, evoluție catastrofală în Serbia
17/08/2021 LA 11:15
Europa League
Șumudică, înainte de partida cu Steaua Roșie Belgrad: "Va fi un război format din două bătălii"
16/08/2021 LA 19:17