Jucătorul Oscar Tabarez nu s-a bucurat de o carieră de succes precum cea petrecută pe banca tehnică, cea mai notabilă echipă din cartea sa de vizită fiind Puebla, pentru care a evoluat un singur sezon, însă asemenea jucătorilor ce doresc să facă pasul spre cariera de antrenor și, oarecum, să răzbune lipsurile avute în timpul carierei de jucător, Tabarez a reușit să folosească o parte din cunoștințele sale despre fotbal în primele sale experiențe ca tehnician. În 1980, la doar un an după ce a ales să își ”agațe” ghetele în cui, Oscar Tabarez a preluat frâiele echipei de la care a făcut tranziția de la jucător la antrenor, Bella Vista, echipă aflată în orașul natal al lui Tabarez, Montevideo. După trei sezoane petrecute la fosta sfert-finalistă a Copei Libertadores, Tabarez se oferă să pregătească reprezentativa U20 a Uruguayului pentru ediția din 1983 a Jocurilor Panamericane, de la Caracas, unde selecționata Celeste avea să obțină medalia de aur, în urma ultimului act disputat împotriva reprezentativei statului Guatemala.
Totuși, prima recunoaștere pe plan internațional pentru Oscar Washington Tabarez a avut loc la ediția din 1987 a Copei Libertadores, când echipa considerată ”clubul sud-american al secolului 20”, Penarol Montevideo, avându-l pe ”Profesorul” Tabarez pe banca tehnică, își adjudeca cel mai important trofeu de pe continent după confruntarea contra columbienilor de la America de Cali, scor 1-0, după reprizele de prelungiri.
https://i.eurosport.com/2019/10/18/2698168.jpg
Liga
Real Madrid va câștiga o sumă uriașă de bani din exploatarea noului stadion Santiago Bernabeu
ACUM 10 MINUTE
Acest succes continental i-a asigurat lui Oscar Tabarez poziția de selecționer al Uruguayului în vara anului 1988, având ca prim obiectiv impus de către Federația Uruguayană de Fotbal un parcurs onorabil la ediția de anul viitor a Copei America, competiție câștigată de Uruguay la edițiile din 1983, respectiv 1987. Trecând de grupa preliminară din care mai făceau parte națiuni precum Argentina, Chile, Ecuador sau Bolivia, Uruguay a trebuit să facă față testului sub presiune din grupa finală, în care se regăseau Brazilia, țara gazdă și eventuala câștigătoare a competiției, Argentina, adversar familiar Uruguayului la acea ediție a Copei America și Paraguay. Înaintea etapei cu numărul trei și ultima din această fază a competiției, situația era identică atât pentru Brazilia, cât și pentru Uruguay. Cu câte patru puncte fiecare obținute și fără niciun gol primit în fața Argentinei, respectiv Paraguayului, Brazilia și Uruguay urmau să dispute ceea ce avea să fie finala ediției din 1989 a Copei America, iar în jur de 148 de mii de suporteri așteptau, pe mărețul Maracana, fluierul de start ce consemna oportunitatea Selecao de a se răzbuna pentru finala pierdută la ediția din 1983, când Uruguay se impunea cu scorul de 3-1 la general. În cele din urmă, Brazilia a avut ultimul cuvânt de spus, grație golului marcat de Romario, în minutul 49. Astfel, brazilienii își treceau în cont primul din cele nouă trofee obținute în istoria Copei America.
Dublii câștigători ai Campionatului Mondial de fotbal, uruguayenii plecau cu mari speranțe în drumul către ediția din 1990 a turneului final găzduit de Italia, fiind extrași în grupa E alături de Spania, Belgia și Coreea de Sud. Având în vedere faptul că din această grupă se califică mai departe primele trei echipe clasate, pentru Uruguay, adevăratele aspirații trebuiau să tindă către cele mai avansate faze eliminatorii ale competiției însă, deși Uruguay a obținut biletele pentru faza optimilor de finală, sud-americanii au fost eliminați de Italia, ce avea să dea una dintre marile surprize plăcute din istoria turneului, Salvatore Schillaci.
Pentru o scurtă perioadă de timp, țara ”cizmei” devenise a doua casă pentru Oscar Tabarez, însă laurii la care ”Profesorul” aspira atât în cele două mandate la Cagliari, cât și în scurta peripeție petrecută la AC Milan nu au fost tocmai convingători. De fapt, primul mandat în calitate de tehnician al celor de la Cagliari a avut de oferit doar un loc nouă, o poziție oarecum obișnuită pentru fosta campioană a Italiei din sezonul 1969-70.
Cu toate acestea, despre anumiți oameni se poate spune faptul că îmbătrânesc precum vinul și devin mai inspirați pe măsură nisipul se scurge, și mai mult, dintr-o parte a clepsidrei în cealaltă. În momentul reîntoarcerii sale la reprezentativa Uruguayului, în martie 2006, Tabarez a prezentat un plan de dezvoltare a fotbalului în țara sa natală, plan ce urma să fie aplicat pentru toate grupele de tineret, plus echipa de seniori. Program intitulat ”Procesul de Instituționalizare și Dezvoltare a Jucătorilor Echipei Naționale”, acesta includea reintroducerea sistemului de joc 4-3-3 pentru toate grupele prezentate, Tabarez declarând, la conferința de prezentare oficială, faptul că ”Uruguay nu putea juca așa cum trebuie, juca foarte rar pe plan internațional, datorită ratării calificării la Campionatul Mondial, iar precedenta conducere nu a reușit să organizeze amicale împotriva altor selecționate internaționale”:
Dorința sa de a revitaliza lotul de jucători a readus principiul ”garra charrua”, adoptat de reprezentativele Uruguayiului ce au câștigat edițiile din 1930, respectiv 1950 ale Campionatului Mondial.
Cuvântul sacru pentru membrii staff-ului meu este respect. Primul lucru pe care-i învățăm pe copiii începând cu vârsta de 13 ani este să salute oamenii din jurul lor, ori de câte ori intră într-un loc în care se află oameni pe care poate că nu-i cunosc, apoi să mulțumească persoanei ce le spală rufele sau bucătarilor ce le pregătesc mâncarea. Am fost cunoscuți pentru jocul nostru violent, indiferent dacă era o acuză legitimă sau nu, și nu eram cunoscuți pentru jocul nostru tehnic. Am răspuns tuturor contestatarilor prin crearea unor fotbaliști de calitate. Aceasta este consecința muncii tuturor, în special a jucătorilor, care au trecut prin diverse etape ale acestui îndelung proces, oameni mari ce au reușit să interpreteze ceea ce am cerut și au putut să se adapteze foarte rapid. Știm unde se află puterea. Este indubitabil, însă ca antrenor și fost profesor, mă ghidez după concepțiile dobândite de-a lungul anilor. Oricine a citit despre psihologia de grup va știi acest aspect.
Uruguay nu se calificase pentru ediția din 2006 a Campionatului Mondial, găzduit de Germania, însă lucrurile aveau să prindă o cu totul altă întorsătură pentru fosta campioană mondială. La ediția din 2010 din Africa de Sud, Uruguay a obținut locul al patrulea, fiind eliminată în faza semifinalelor de Olanda, aceasta fiind cea mai bună clasare a ”celeștilor” după ediția Mexic 1970, când Uruguay obținea locul al patrulea. De altfel, la precedentele patru ediții, cea mai bună performanță a fost faza grupelor, în 2002, când Uruguay nu izbutise să câștige nici măcar un meci.
Situația a rămas pe o pantă ascendentă și la ediția din 2014, găzduită în Brazilia, după ce Uruguay a prins faza optimilor de finală, fiind eliminată de Columbia, iar la ediția de anul trecut, Uruguay, acompaniată pe banca tehnică de un Oscar Tavarez ce își foloselte cârjele, afectat de sindromul Gullain-Barre, obținea o calificare până în sferturile de finală ale competiției.
https://i.eurosport.com/2018/06/23/2360151.jpg
Reușind să revitalizeze fotbalului uruguayian, Oscar Tabarez a câștigat respectul tuturor oamenilor din țara sa natală și pare că ambiția sa, de proporții incomensurabile, îl va menține pe ”Profesor” la catedra fotbalului din Uruguay pentru anii ce vor urma.
Domnul profesor Tabarez a făcut schimbările de care fotbalul din Uruguay avea nevoie.
Acestea sunt cuvintele pe care fostul președinte al Federației Uruguayiene de Fotbal, Wilmar Valdez, le-a rostit despre munca depusă de domnul Oscar Valdez în mandatul său la reîntoarcerea în fotbalul uruguayian. Despre impactul avut de ”Profesor” asupra primei reprezentative, dar și a fotbalului intern din Uruguay, nimeni nu poate aduce un argument prin care să justifice că schimbările nu au fost de bun augur. Cât despre ambiția și iubirea sa pentru sportul cu balon rotund, jos pălăria, domnule profesor!
Romanian Liga I
Andrei Ivan poate ajunge într-un campionat de top! Unde este dorit atacantul Craiovei
ACUM O ORĂ
Premier League
Liverpool dă marea lovitură pe piaţa transferurilor! 58 de milioane € pentru un atacant fantastic
ACUM 3 ORE