Sezonul precedent, Emery a fost la un pas să câștige din nou trofeul, alături de Arsenal, însă "tunarii" au pierdut în fața rivalei din Londra, Chelsea. Spaniolul a fost demis în luna noiembrie a anului trecut de pe Emirates, după un an și jumătate petrecut la cârma formației din Premier League.
Emery a fost omul care a preluat-o pe Arsenal în vara anului 2018, după despărțirea "tunarilor" de legendarul Arsene Wenger. Emery nu a reușit să se impună pe Emirates, încheiând sezonul trecut fără vreun trofeu și ratând calificarea în Champions League. Înainte să ajungă la Arsenal, Emery le-a mai pregătit pe Almeria (2006-2008), Valencia (2008-2012), Spartak Moscova (2012), Sevilla (2013-2016) și PSG (2016-2018).
În cele două sezoane petrecute la PSG, Emery a cucerit 7 trofee, toate pe plan intern: titlul în Ligue 1 (2018), Cupa Franței (2017, 2018), Cupa Ligii (2017, 2018) și Supercupa Franței (2016, 2017).
Liga Campionilor UEFA
Ancelotti a intrat în istoria Champions League! Ce a realizat italianul după finala de la Paris
ACUM 2 ORE
Aflat în izolare la domiciliu, Unai Emery a oferit un interviu pentru Eurosport Spain (emisiunea Confinados), în care a vorbit despre perioada sa petrecută în fotbal, situația actuală din lumea sportului și planurile sale de viitor. De asemenea, tehnicianul spanol a realizat și o asociere între starurile din fotbal și cele din tenis.
Îți este dor de fotbal?
Bineînțeles, ca oricărui fan al fotbalului. Tuturor ne este dor de meciuri și competiții. În aceste momente așteptăm vești pozitive și sperăm să revenim treptat la normalitate. Până când se va întâmpla asta, trebuie să fim pregătiți și să așteptăm.
Chiar dacă nu antrenezi în prezent, urmărești în continuare meciuri, îți iei notițe și te pregătești pentru meseria ta?
Am antrenat cluburi nonstop timp de 16 ani. Da, muncesc în continuare și încerc să fiu cât mai pregătit, urmărind meciuri din campionate precum Italia, Franța și Anglia. În această perioadă de izolare, urmăresc multe partide și analizez dinamica din teren a mai multor echipe. Sunt atent, în mod particular, la fotbalul din Spania pentru a mă putea dezvolta în continuare ca antrenor.
Crezi că această pauză, în care fotbaliștii nu ating mingea, va avea un efect mare asupra jocului lor?
Într-adevăr, a trecut deja o lună și jumătate de când ne aflăm în izolare, iar jucătorii vor avea nevoie de un timp de acomodare la condițiile normale, atunci când vor reveni la antrenamente. Echipele vor fi nevoite să-și redescopere dinamica și jocul colectiv, în spații deschise. Jucătorii vor trebui să se pregătească pentru reluarea campionatelor, iar pentru asta au nevoie de o anumită perioadă de timp. Va fi dificil să evolueze fără fani în tribune, însă chiar și în aceste condiții, oamenii au nevoie să urmărească sport live.

Unai Emery: "Mă văd antrenând în Spania"

Când și unde vei antrena din nou?
În prezent sunt deschis oricărei oferte: să antrenez în Spania, să mă întorc în Anglia sau să merg în alte campionate, cum ar fi cele din Italia și Franța. Dacă mă întrebați unde m-aș vedea în viitorul apropiat, aș spune Spania. Îmi place mult fotbalul de acolo.
Care crezi că este asemănarea dintre tenis și fotbal, din punct de vedere psihologic?
În ambele sporturi ai nevoie de o pregătire mentală brutală. Trebuie să înveți cum să alegi momentul potrivit de atac și să fii conștient de șansele tale împotriva adversarului. Atât în tenis, cât și în fotbal, există momente în care domini jocul și momente în care poți pierde controlul. În funcție de aceste elemente, rezultatul meciului se poate schimba radical.

Emery: "Leo Messi este Roger Federer al fotbalului"

Printr-o paralelă între fotbal și tenis, dacă Cristiano Ronaldo ar fi Rafael Nadal, cu cine l-ai asocia pe Leo Messi?
Cristiano și Messi sunt doi dintre cei mai buni jucători din lume. Pe Messi l-aș asocia cu Roger Federer.
Cum a fost să-l antrenezi pe Neymar?
Neymar are o inimă uriașă. Este foarte important să știi cum să comunici cu jucătorii, din punct de vedere uman. Fiecare are un stil diferit, pe care trebuie să-l înțelegi. De-a lungul carierei, un fotbalist trece prin diferite momente, motiv pentru care este extrem de important să rămână concentrat și să dea 100% pentru a-și atinge obiectivele. Dacă va profita de oportunitatea primită, Neymar va putea deveni cel mai bun jucător din lume. Dispune de foarte multe calități prin care poate ajunge în top. Este minunat să lucrezi alături de el, urmărindu-l la antrenamente și în timpul meciurilor.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Liga Campionilor UEFA
Thibaut Courtois, reacție genială după ce a închis poarta lui Real Madrid în finala Champions League
ACUM 2 ORE
Liga Campionilor UEFA
Reacții în lanț în lumea fotbalului, după anularea golului marcat de Benzema în finala UCL
ACUM 3 ORE