Conform celor de la These Football Times, toate speranțele insulei Sandoy stau în BN71 dar clubul, după ce a intrat în sfârșit în fotbalul profesionist din Feroe, a petrecut două decade nespectaculoase în liga a treia.
”Între 1970 și 1986, au fost 16 ani petrecuți fără nimic spectaculos. Nu am câștigat niciodată nimic. De fapt, în 1986 a fost prima oară când am câștigat ceva la nivel de seniori”, povestește Eli Hentzen, fost fotbalist la club.
A început apoi ascensiunea. Clubul excela la nivel de tineri iar când cei talentați de la echipele de tineret au ajuns la echipa mare în 1986, rezultatele au venit imediat. B71 a cucerit titlul în a treia divizie și au promovat, pentru prima oară în istorie, în liga a doua. Grupul de tineri talentați de la BN71 și-a continuat ascensiunea și a promovat din nou în 1988 iar clubul a ieșit din obscuritate. O echipa care exista de nici 20 de ani urma să joace cu cele mai mari echipe din Insulele Feroe, cluburi precum Boltfelag, Boltfelagio 1936 și Gi Gota.
Serie A
Propunerea revoluționară a antrenorului de la Milan care ar putea schimba radical fotbalul
ACUM O ORĂ
Totuși, odată cu succesul au venit și schimbările: ”După ce am câștigat a doua ligă în 1988, a venit un antrenor din Polonia și el a adus niște jucători cu el. Am avut doi jucători din Polonia în 1989, ceea ce era nemaiauzit în Insulele Feroe”.
Jan Kaczynski a fost numit antrenor principal la B71 și a adus o influență poloneză importantă atât prin stilul său de management cât și prin jucătorii veniți alături de el: mijlocașul Piotr Krakowski și portarul Waldemar Nowicki.
Hentzen consideră că axa poloneză a schimbat totul: ”Ei veneau din fotbalul de top din Polonia iar de acolo nu aveau voie să plece până nu împlineau 30 de ani, așa că aveau și experiență. Rămân și acum cei mai buni străini care au jucat vreodată în Insulele Feroe”.
A urmat apoi un sezon de vis. B71 a încheiat stagiunea neînvinsă și a fost desemnată campioană cu o etapă înainte de final. Un sezon plin de glorie, cu multe peste orice așteptări ale celor mai optimiști suporteri.
Ar fi fost un final perfect pentru o poveste ca a celor din Sandoy, însă nu a fost cazul. B71 reprezintă un caz rar în fotbalul mondial: un club care a câștigat campionatul fără înfrângere și a retrogradat în următorul sezon.
Nu a fost vorba de un sezon catastrofal pentru Sandoy. Ciudățeniile aduse de o ligă așa mică și insulară precum cea din Feroe au ieșit la suprafață în următoarea stagiune, după cum își amintește Hentze. ”A fost o mare dezamăgire, dar a fost foarte ciudat. Sezonul din 1990 a fost foarte strâns. În 1989 am câștigat titlul cu 9 puncte avans față de locul doi iar atunci primeam doar două puncte la victorie”.
”Dar în 1990, la sfârșitul sezonului, primul și ultimul loc erau separate de doar 10 puncte. Dacă am fi câștigat ultimul meci din acel sezon, ne-am fi clasat pe locul doi sau trei. Serios, a fost atât de strâns. Dacă am fi pierdut, retrogradam. Era atât de la limită. Din păcate, am pierdut”.
https://i.eurosport.com/2020/05/11/2817422.jpg
Credit foto: These Football Times
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Romanian Liga I
Trei antrenori pentru Rapid după a treia înfrângere consecutivă pe teren propriu a lui Mihai Iosif
ACUM 2 ORE
Premier League
Tottenham și Arsenal, gata să înceapă negocierile cu Barcelona pentru un star căzut în dizgrație
ACUM 3 ORE