Având o populație de cinci milioane de persoane, finlandezii n-au cum să nu fie dezamăgiți de faptul că ei doar au visat la performanțe precum cele ale islandezilor de la Euro 2016. Dar cu antrenorul Markku Kanevra la conducerea echipei, finlandezii mai au nevoie doar de o victorie cu Liechtenstein astăzi pentru a-și asigura prezența la Euro 2020.
Totul a început la Liga Națiunilor, unde Finlanda și-a câștigat grupa și a promovat astfel în Liga B. Astfel, finlandezii au posibilitatea de a ajunge la baraj pentru Euro 2020, dacă nu reușesc să se califice din grupa lor din preliminarii. Pentru o echipă care nu a mai reușit niciodată o astfel de calificare, progresul a fost semnificativ și rapid.
Finlandezii nu au dus lipsă de mari jucătiri în trecut. Jari Litmanen a fost unul dintre cei mai talentați atacanți din Europa în anii ’90 și începutul anilor 2000. Generația din care a făcut parte și Litmanen spre finalul carierei avea jucători precum Sami Hyypia, Antti Niemi, Teemu Tainio și Mikael Forsell și a fost probabil cea mai bună avută vreodată de Finlanda însă degeaba – calificarea tot departe a fost.
Liga
Real Madrid a uitat de Mbappe! Oferă de 120 de milioane de € pentru un jucător de același profil
ACUM O ORĂ
https://i.eurosport.com/2019/11/15/2717398.jpg

Atât de aproape, dar atât de departe

Federația finlandeză a fost formată în 1907, când Finlanda încă era parte din Imperiul Rus și este membră FIFA din 1908. Să spunem că începutul a fost greu pentru finlandezi ar fi mult prea politicos – Finlanda a obținut prima sa victorie într-un meci de calificare în septembrie 1965, când s-au impus cu 2-0 în fața Poloniei. Prima victorie într-un meci de calificare la Euro a venit chiar și mai târziu, abia în campania pentru Euro 1980. Atunci a fost primul succes pentru finlandezi – au fost la un punct de calificare, în spatele Greciei.
Finlanda a mai fost aproape de calificare și pentru Mondialul din 1986, de data aceasta terminând la două puncte distanță. Clișeul atât de aproape dar atât de departe părea construit pentru finlandezi.
Perioada de glorie a lui Litmanen de la finalul anilor 90 a coincis cu o nouă ratare la limită a calificării la Campionatul Mondial din 1998. Finlandezii mai aveau nevoie de o victorie în ultima etapă acasă cu Ungaria. Nici acum nu a fost să fie. Finlandezii conduceau cu 1-0 în prelungiri dar pentru a păstra tradiția, au reușit să înscrie un autogol pentru a ruina orice speranță la calificare.
Următoarea campanie în care finlandezii și-au pus toate speranțele a fost cea pentru Euro 2008, cu Roy Hodgson la conducerea echipei. Din nou, la fel ca de atâtea ori, mai era nevoie de o singură victorie acasă la Portugalia le-ar fi adus calificarea. Meciul s-a încheiat fără gol, cu un Litmanen la 38 de ani pe teren și portughezii calificați alături de Polonia.

Tim Sparv, despre rețeta succesului

În Finlanda, alte sporturi au prioritate. Finlandezii sunt campioni mondiali la hochei iar sporturi precum Formula 1, cursele de raliuri sau ski-ul sunt mult mai populare. Însă odată cu această (nouă) campanie de succes, finlandezii încep să își îndrepte atenția și către fotbal.
Vineri seara, temperatura va fi scăzută la Helsinki, dar atmosfera nu are cum să nu fie încinsă. Ocazia este una mare, presiunea la fel. Chiar dacă adversarul este modest, posibilitatea unei calificări istorice aduce o responsabilitate imensă pe umerii jucătorilor.
Căpitanul echipei este Tim Sparv, un fost mijlocaș la Southampton care a fost pregătit de actualul antrenor, Markku Kanevra acum 10 ani și la echipa U21 a Finlandei care s-a calificat la Campionatul European.
Sparv a vorbit pentru The Guardian despre Kanevra, un nume necunoscut în afara Finlandei: ”Este un fost profesor, așa că se concentrează pe teorie dar este și foarte calm. Este foarte deschis și oferă multă responsabilitate jucătorilor, ceea ce ne convine. Mereu ne ascultă părerea și ne întreabă ce am vrea să schimbăm. Se află în anturajul naționalei de 15 ani, așa că știe jucătorii foarte bine”.
Respectul reciproc între manager și jucători a construit o legătură puternică și o unitate într-un lot din care lipsesc marile vedete. Cinci dintre jucători au făcut parte din echipa care s-a calificat la Euro 2009 U21 în Suedia iar acum sunt încrezători că pot obține o performanță istorică. ”Uneori, cei mai buni jucători nu fac neapărat cea mai bună echipă”, consideră Sparv.
https://i.eurosport.com/2019/09/05/2670902.png
Atacantul lui Norwich, Teemu Pukki, a înscris șapte din cele 12 goluri ale finlandezilor din aceste preliminarii. Reușitele sale au adus cinci victorii pentru Finlanda. S-au combinat jucători experimentați cu tineri pentru a crea o echipă disciplinată care a primit doar opt goluri în opt meciuri. Cinci partide au fost fără gol primit.
”De obicei avem un plan tactic destul de simplu: este un 4-4-2 în care toată lumea își știe rolul, avem omul decisiv în Pukki în față, care a înscris mereu în ultimii ani. Apoi este un mix de energie a tinerilor dar și de jocul bun făcut de jucătorii mai experimentați”, consideră Sparv.

Clasamentul grupei

1. Italia 24p
2. Finlanda 15p
3. Armenia 10p
4. Bosnia și Herțegovina 1op
5. Grecia 8p
6. Liechtenstein 1p
Romanian Liga I
Noul acționar de la Rapid: "Modelul de business de la CFR Cluj îl înţeleg foarte greu"
ACUM O ORĂ
Liga Campionilor UEFA
Jurgen Klopp a detectat principalul avantaj al lui Liverpool înainte de finala Champions League
ACUM 2 ORE