BBC a readus în prim-plan povestea acestui fotbalist unic, recompensat cu un premiu special pentru fair-play, în 2002, de către Fair Play Committee”, recunoscut de Comitetul Olimpic Internațional.
Abdelhamid Salhi va împlini 73 de ani pe 27 august. Și este o curiozitate pentru fotbalul zilelor noastre, din ce în ce mai agresiv.
A debutat pe când avea doar 16 ani, în tricoul echipei de juniori din Setif-ul natal, un oraș din estul Algeriei. Timp de 14 ani, din 1963 și până în 1977, cât a durat cariera sa de fotbalist, nu a evoluat decât pentru un singur club și pentru echipa națională.
Romanian Liga I
CFR, prima din Liga 1 care debutează în sezonul 2022/23 al cupelor europene! Programul românilor
ACUM O ORĂ

Abdelhamid Salhi își mărturisește secretul

Algerianul nu ezită când vine vorba să găsească explicația pentru faptul că în peste 1.000 de partide nu a fost avertizat de arbitri nici măcar o dată. “A fost vorba de respect. Ai respectul pentru tine însuți, respectul pentru adversar și respectul pentru arbitru”, declară Salhi pentru sursa citată. “Nu vei da niciodată de bucluc dacă pui pe primul loc respectul. Este regula de aur a fair-play-ului și a fotbalului curat”, susține septuagenarul.
“Nu am contestat niciodată o decizie a unui arbitru, nu m-am certat niciodată cu arbitrul, nici măcar atunci când tocmai fusesem victima unei intrări dure”, se laudă Salhi. Zâmbește când își amintește că, de câteva ori, colegii săi au protestat în numele lui, cerând să i se facă dreptate după câte o intrare aprigă a unui fundaș advers, iar ei au sfârșit prin a încasa cartonașe galbene.
Când a fost numit căpitan al echipei de club, și-a ținut în frâu coechipierii, interzicându-le să protesteze la deciziile arbitrilor.
Salhi mai atrage atenția că regulile erau ceva mai permisive pe când juca el fotbal: de exemplu, la henț arbitrul nu scotea niciodată cartonașul galben din buzunar, acordând doar fault.
Sistemul VAR ajută să se facă dreptate și duce la un fotbal mai corect. Este o tehnologie fantastică pentru acest sport.
Abdelhamid Salhi

Abdelhamid Salhi, un decar care făcea și alunecări

Salhi povestește că, deși a jucat cu numărul 10 pe tricou, nu a considerat niciodată că rolul său s-ar rezuma la faza ofensivă. Din contră. Eu trebuia să mă și apăr, iar ca să opresc un contraatac trebuia să fac și alunecări. Însă nu am trișat niciodată”, spune cu mândrie algerianul.
“Nu am încălcat niciodată regulile, la asta se rezumă totul.
Abdelhamid Salhi
Salhi a tras atenția oamenilor de fotbal din Algeria încă de pe vremea când juca fotbal în echipa școlii.
La doar 17 ani, Salhi a primit o licență specială pentru a fi acceptat în echipa de seniori a echipei din Setif, unul dintre dintre cele mai importante cluburi din Algeria, cu opt titluri de campioană și opt Cupe în vitrină. A primit tricoul cu numărul 10 încă de la meciul de debut, iar după ce a dat pasa de gol a victoriei în respectiva partidă, nimeni nu s-a mai îndoit de valoarea sa.
Salhi a fost în egală măsură un fotbalist cu gleznă fină și o tehnică de invidiat, dar și un fotbalist care, în ciuda staturii modeste, lovea fenomenal balonul cu capul.

Final prematur de carieră pentru "Mister Fair-Play" Salhi

Chiar înainte de a împlini 20 de ani, Salhi a fost convocat în premieră în naționala Algeriei, de către un selecționer francez, Lucien Leduc, făcându-și debutul internațional împotriva selecționatei Upper Volta, actuala Burkina Faso.În 1965, Salhi a fost pe teren la o victorie istorică a Algeriei în fața reprezentativei de tineret a Germaniei de Est. Apoi, în 1968, o accidentare i-a răpit șansa de a evolua la Cupa Africii pe Națiuni, în Etiopia, însă la echipa sa de club avea să înscrie golul decisiv în prelungiri, în finala Cupei Algeriei, fiind ulterior desemnat Fotbalistul Anului în țara sa.
Alături de conaționalul Taher Benferhat, portarul tunisian Sadok Saci Attouga, egipteanul Hasan Ali, ghanezul Edward Acquah și ivorianul Laurent Pokou, Salhi a făcut parte dintr-o echipă africană invitată să ia parte la un meci de gală cu Brazilia, la sărbătoarea de 150 de ani de la câștigarea independenței de către sud-americani.
Cariera de fotbalist a lui Abdelhamid Salhi s-a încheiat prematur, când algerianul era încă în putere, din cauza numeroaselor accidentări. El a continuat să rămână însă alături de clubul său de suflet, în staff, fiind și un ambasador veritabil și un militant pentru fotbalul curat.
Liga
Primul pas pe care Real Madrid o să-l facă după finala Champions League! Pentru cine începe asaltul
ACUM 3 ORE
Liga Campionilor UEFA
Liverpool - Real Madrid, LIVE TEXT de la 22:00 | E ziua finalei Champions League! Tot ce e de știut
ACUM 5 ORE