Conducerea lui Nice a luat ieri o decizie neaşteptată. Nu prin demiterea fostului mare internaţional francez Patrick Vieira, pentru că situaţia la club e una disperată, ci prin alegerea succesorului acestuia.
Cu un singur meci rămas din faza grupelor Europa League, francezii nu mai au vreo șansă de calificare în "16-imi". Nice nu stă deloc bine nici în campionat. Echipa pregătită până acum de Vieira se află pe locul 11 în Ligue 1, la 8 puncte în spatele liderului PSG. Ultima lună a fost una de coşmar, echipa care impresiona în ultimul sezon din Franţa "bifând" 5 înfrângeri în ultimele 5 meciuri în toate competiţiile.
Ca atare, conducerea a considerat că singura variantă e înlocuirea fostului campion mondial Patrick Vieira. Alegerea? Una neaşteptată: românul Adrian Ursea, secundul său, despre care puţini români pasionaţi de fotbal au multe informaţii.
Fotbal
Avem antrenor la echipa națională! Federația Română de Fotbal s-a decis asupra noului selecționer
ACUM O ORĂ

Povestea lui Adrian Ursa, noul antrenor al lui Nice

Fost jucător la Petrolul şi Victoria Bucureşti, în anii '80, Ursea şi-a continuat cariera de fotbalist în străinătate, după Revoluţie, cu precădere în Elveția. Pentru un sezon, s-a întors în România, la mijlocul anilor '90, pentru a evolua la Rapid, dar apoi s-a stabilit în Ţara Cantoanelor.
Şi-a început cariera de antrenor la modesta Vevey, în 2000, pentru ca după doar un an să devină secund la Servette Geneva. A avut chiar şansa să fie promovat principal la echipa care are 17 titluri în Elveţia, la 38 de ani fiind cel mai tânăr antrenor din campionat. Apoi, a revenit la juniori, pentru că, la acel moment, a considerat că nu trebuie să ardă etapele. Ceva lipsea în formarea lui şi a înţeles că are multe de învățat despre meseria de antrenor. Deşi avea calităţi incontestabile, nu avea încă pedigree de principal şi simţea că îi lipsesc lucruri importante din comunicarea cu jucătorii.
Locul unde s-a desăvârşit în această meserie a fost Neuchatel Xamax, unde a fost timp de 9 ani (2007-2016) director sportiv. Dincolo de fişa postului, Ursea a devenit un excelent analist video, toţi antrenorii care au trecut pe la Neuchatel asclutându-i analizele legate de adversari şi pregătind meciurile în consecinţă.
Ursea a fost adus în staff-ul tehnic al lui Nice în 2016, îndeplinind mai întâi rolul de secund al lui Lucien Favre, actualul tehnician al Borussiei Dortmund. În 2019, Ursea a avut o scurtă aventură, de 4 luni, la Servette U21, apoi a revenit la Nice pentru a-l ajuta pe Vieira. Conducerea francezilor a apreciat în mod deosebit munca depusă de român, iar acum i-a oferit o şansă nesperată, la 53 de ani.

Cine e Adrian Ursea, în viziunea L'Equipe

"Cine este Adrian Ursea, succesorul lui Patrick Vieira ca antrenor al lui Nice?", a titrat L'Equipe ieri, dorind să îşi informeze cititorii în legătură cu alegerea neaşteptată a clubului din Hexagon.
Jurnaliștii francezi l-au analizat pe antrenorul român şi şi-au adus aminte cât de mult îl apreciau cei din conducerea clubului încă de acum doi ani.
"Românul Adrian Ursea, fostul asistent al lui Lucien Favre, a revenit la Nice în urmă cu un an, iar de atunci a devenit un membru important în staff-ul lui Patrick Vieira. Joi seară, la o oră după finalul meciului Nice - Leverkusen 2-3, Ursea și Nicolas Dehon, antrenorul cu portarii, au fost văzuți ieșind din vestiarul echipei. Cei doi au venit la Nice în cursul sezonului trecut pentru a întări staff-ul lui Vieira. Acum, românul îl va urma pe campionul mondial din 1998 pe postul de antrenor principal. El va fi ajutat de Frederic Gioria, deja prezent în staff și extrem de apreciat de suporteri.
În 2018, când Ursea a plecat de la Nice ca să antreneze în Elveția, țara unde a petrecut o mare parte a carierei de jucător, președintele clubului, Jean-Pierre Rivere, i-a spus românului: 'Nice va fi întotdeauna casa ta!'. Rolul său, sub comanda lui Vieira, a fost să analizeze jocul adversarilor pentru a-i putea pregăti pe jucătorii lui Nice în mod individual pentru meciurile care urmau.
În același timp, Ursea se ocupa și de departamentul video al clubului (n.r. - analiza video a meciurilor). Începând din vară, el nu a mai stat în tribune, ci a coborât pe bancă, lângă Vieira. De acum înainte, Ursea va sta chiar la marginea terenului", a scris L'Equipe.

Ursea, pregătit să facă faţă la Nice

Adrian Ursea e pregătit să devină un nume important în rândul tehnicienilor din Ligue 1 şi nu pare sub nicio formă apăsat de responsabilitatea enormă pe care o are. Antrenorul român are încredere totală în calităţile sale şi, deşi admite că provocarea e mare, susţine că e pregătit.
"Mi-am dorit oameni capabili lângă mine, care să mă ajute imediat. Am transmis conducerii că mi-l doresc pe Frederic Gioria (n.r - antrenor secund) și ne-am gândit și la Didier Digard, un fost membru al clubului. Avem și un nou preparator fizic, pe care îl cunosc din Elveția, Nicolas Dyon.
Nu mă gândeam că voi fi principal. Conducerea a venit și m-a întrebat. Mă simt capabil să fac asta, dar nu am cerut eu nimic. Este o provocare imensă, însă sunt conștient de ceea ce pot face. De la venirea mea aici, în 2016, am spus că acest club mi se potrivește foarte bine. Da, provocarea este una mare, dar sunt pregătit.
Este important să mergem împreună spre direcția dorită de club. Vom avea meciuri și perioade de recuperare. Știu ce înseamnă să joci atât în Europa, cât și în campionat, mai ales în această perioadă a anului. Trebuie să rămânem constanți și să le redăm încrederea jucătorilor care poate au fost afectați de această situație", a declarat el la conferința de presă la care a fost prezentat.
Primul meci al lui Nice cu antrenorul român în funcția de "principal" va fi duminică, împotriva lui Reims. De notat că la Nice se află și un jucător austriac cu origine română: Flavius Daniluc (19 ani).
https://i.eurosport.com/2020/12/02/2947972.jpg
Romanian Liga I
Dinamo a transferat un portar de la CFR Cluj! Durata contractului și numărul pe care îl va avea
ACUM 2 ORE
Romanian Liga I
Top 10 transferuri efectuate de cluburile din Liga 1 în această perioadă de transferuri
ACUM 3 ORE