În spatele primei ligi de fotbal din istorie stă un nume, cel al lui William McGregor. Implicat în fotbal începând cu 1877 ca membru al comitetului celor de la Aston Villa, club fondat cu 3 ani mai devreme. Scoțianul McGregor a fost interesat de club deoarece avea conexiuni cu țara sa de origine și și-a asumat rapid rolul de administrator. Cu McGregor la conducere, Villa a câștigat primul ei trofeu din istorie, Cupa Seniorilor din Birmingham în 1880.
Influența lui a crescut iar Aston Villa a devenit în 1887 primul club din Midlands care câștigă Cupa Angliei, chiar în fața rivalilor locali, West Bromwich Albion.

Cum a fost creată prima ligă din Anglia

Premier League
Aston Villa a mai pus ochii pe un star din Spania! Cine este fotbalistul pentru care insistă Gerrard
19/01/2022 LA 05:08
Totul a pornit de la o discuție amicală între un suporter, Joe Tillotson, cel care conducea o cafenea lângă magazinul lui William McGregor. Tillotson și-a exprimat plictiseala legată de lipsa de competiție pentru Aston Villa: clubul era prea puternic pentru celelalte echipe locale iar victoriile echipei păreau fără vreun scop anume. Astfel i-a venit ideea lui McGregor.
La începutul anului 1988, William McGregor a trimis o scrisoare către președinții a 4 cluburi: Preston North End, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers și West Bromwich Albion. El le-a explicat planul său de a aranja ca "10 sau 12 dintre cele mai importante cluburi din Anglia să joace partide tur-retur în fiecare sezon". Planul era să fie creată astfel The Association Football Union.
A urmat apoi invitații către alte cluburi: Accrington, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Stoke și Wolverhampton. Aceste 12 cluburi aveau să rămână în istorie ca "membrii fondatori" ai primei ligi engleze.
Ziua de 17 aprilie 1888 a fost cea în care la hotelul Royal din Manchester s-a decis fondarea primei ligi din istoria fotbalului. Iar la doar 5 luni distanță totul era deja stabilit pentru a începe sezonul.
Ideea genială a lui McGregor pare în prezent ceva firesc. Însă acum 132 de ani nu exista conceptul de meciuri tur - retur. În plus, au existat și cluburi revoltate că nu au fost invitate să participe în competiția propusă de McGregor.
La doar 10 zile distanță a avut loc o altă întâlnire cu reprezentanți ai unor cluburi precum Notts Rangers, Leek, Witton, Long Eaton Rangers și Bootle. Acestea au decis să lanseze o competiție alternativă, considerând că liga propusă de McGregor nu este reprezentativă pentru fotbalul englez.
Planul Football Combination, așa cum se numea, a fost un eșec major. Urmau să fie 20 de echipe implicate, cu fiecare club jucând 8 partide împotriva alteia din divizie. Planul a fost abandonat după ce liga a lăsat cluburile să-și facă propriile aranjamente pentru disputarea partidelor iar multe meciuri nu s-au mai disputat iar sezonul a rămas incomplet.
The Football League a continuat iar Preston North Engd a plecat din postura de favorită la câștigarea ediției inaugurale deoarece veneau după o serie de 42 de victorii consecutive, inclusiv o victorie cu 26-0 în Cupa Angliei care rămâne până în prezent cea mai drastică înfrângere suferită de un club în istoria fotbalului englez.
Pe 8 septembrie 1888 a avut loc prima etapă din istoria Football League. Au avut loc doar 5 partide deoarece cei de la Blackburn aveau organizat un meci amical cu Newton Heath astfel că partida lor cu Notts County s-a disputat în altă zi.
Rezultatele au fost:
  • Bolton Wanderers 3-6 Derby County
  • Everton 2-1 Accrington
  • Preston North End 5-2 Burnley
  • Stoke 0-2 West Bromwich Albion
  • Wolverhampton Wanderers 1-1 Aston Villa
Calculele de pe hârtie s-au confirmat iar Preston a câștigat primul sezon fără emoție, câștigând toate partidele mai puțin 4 partide care s-au încheiat la egalitate. Sistemul de punctaj cu 2 puncte pentru victorie și 1 punct pentru egal a fost definitivat abia în luna noiembrie iar Preston nu a avut un trofeu pe care să-l primească după victoria cu Derby County din luna ianuarie când sezonul s-a încheiat.
În sezonul 1891/1891 numărul echipelor din prima ligă engleză a fost crescut la 14 pentru ca anul următor să fie create și următoarele 2 divizii inferioare iar prima ligă să fie extinsă la 16 echipe. Din sezonul 1898/1899 s-a trecut la un campionat cu 18 echipe și retrogradare.
Totul a pornit însă după decizia luată într-un hotel în urmă cu 132 de ani.
Championship
Cum arată lupta pentru promovarea în Premier League! Fulham, cea mai ofensivă echipă din Anglia
17/01/2022 LA 09:59
Liga
Barcelona i-a găsit deja un înlocuitor lui Dembele! Cine e fotbalistul dorit de Xavi pe Camp Nou
17/01/2022 LA 08:33