Se spune că jucătorii joacă atât de bine sau atât de rău pe cât antrenorul reușește să-i motiveze, iar acest lucru, chiar dacă este departe de a fi în totalitate adevărat, este argumentat de nenumărate exemple. În orice caz, este destul de clar că, fără un antrenor genial precum Zinedine Zidane, Jurgen Klopp, Pep Guardiola sau, întorcându-ne puțin în timp, Rinus Michels, Alex Ferguson, Arrigo Sacchi, Johan Cruyff și mulți alții, este aproape imposibil să faci performanță sau să te menții în top. Totuși, deși e greu de crezut, chiar în acest moment există câțiva mari antrenori fără contract, cei mai cunoscuți dintre ei fiind următorii:

Jose Mourinho (56 de ani)

Poreclit chiar de către el însuși ,,The Special One’’, portughezul Jose Mourinho este unul dintre cei mai controversați antrenori ai acestui secol, însă are în palmares 25 de trofee majore, performanță cu care nu mulți manageri din fotbal se pot mândri. În 2004, după ce câștiga Liga Campionilor cu FC Porto, Mourinho venea la Chelsea Londra, pentru 4.2 milioane de lire pe an-cel mai mare salariu al unui manager de club la acea vreme. După 3 ani la Chelsea, perioadă în care a câștigat 6 trofee, ,,The Special One’’ părăsea gruparea londoneză din cauza unor diferende cu patronul echipei. A urmat apoi aventura de la Inter Milano, formație cu care a cucerit Supercupa Italiei în 2008, campionatul în 2009, eventul în 2010 și, mai presus de toate, Liga Campionilor ediția 2009/2010 (2-0 în finală cu Bayern Munchen). Din Italia, Mourinho ajungea în mai 2010 la Real Madrid, echipă cu care a câștigat La Liga și Supercupa Spaniei în 2012, dar și Cupa Regelui în 2011. În 2013, Mourinho a revenit la Chelsea, reușind să câștige Premier League și Football League Cup în sezonul 2014/2015. Pe 27 mai 2016, portughezul ajungea în cele din urmă la Manchester United, formație cu care a câștigat FA Community Shield în 2016 și Europa League plus EFL Cup în 2017. În prezent, zvonurile din presa internațională de specialitate îl plasează pe Mourinho la Real Madrid sau la Tottenham și, mai nou, chiar la Arsenal.
Premier League
Blestemul numărului "9", la Chelsea. Lukaku, ultimul de pe o listă lungă de eșecuri
30/06/2022 LA 09:21

Massimiliano Allegri (52 de ani)

Venit la Juventus Torino în 2014, după 4 ani petrecuți tot în Serie A, la rivala AC Milan, Massiliamo Allegri a petrecut 5 ani pe banca torinezilor, câștigând eventul în fiecare dintre primii 4 ani, performanță cu care a intrat în istorie drept singurul antrenor cu 4 eventuri consecutive în primele 5 campionate din Europa (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A și Ligue 1). Tot cu el la comandă, Juventus a ajuns la 8 titluri consecutive în Serie A și de două ori în finala Champions League, în 2015 și 2017, după o pauză de 11 ani. Din păcate, nu a reușit să pună mâna pe mult râvnitul trofeu. Mai mult, Juventus a părăsit precedenta ediție a Ligii Campionilor în sferturi, fiind eliminată de Ajax, după 1-1 în Olanda și 1-2 la Torino. În urma acestui eșec, Allegri și-a anunțat plecarea la finalul sezonului, lucru care de altfel s-a și întâmplat. Cu un nou antrenor pe bancă, în persoana lui Maurizio Sarri, Juventus este pe primul loc în Serie A și speră din nou la Liga Campionilor, competiție în care este creditată cu șansa a 5-a pe site-ul agenției de pariuri sportive Unibet, la o cotă de 10.00. În topul favoritelor la titlul de Campioană a Europei, Manchester City este prima, cu o cotă de 4.25, urmată de Barcelona - cota 6.25, Liverpool - cota 7.50 și PSG - cota 9.50.

Arsene Wenger (70 de ani)

Dacă cei mai tineri și-l pot aminti încercând să ,,resusciteze’’ formația Arsenal până în anul 2018, atunci când a ales să pună stop unei colaborări de 24 (douăzeci și patru!) de ani, cei trecuți bine de perioada adolescenței știu că francezul este o legendă vie în materie de management în fotbal, fiind ,,curtat’’ de echipe precum Real Madrid în repetate rând. Puțini își mai aduc aminte că, în vara anului 1996, când Wenger a fost numit manager la Arsenal, acesta nu avea niciun fel de reputație, astfel că mai toți se întrebau cine este Arsene Charles Ernest Wenger și ce poate face el pentru echipa din nordul Londrei. Ce a urmat, se știe. Datorită tacticilor de joc implementate, precum și atenției permanente asupra alimentației și stării psihice ale ,,Tunarilor’’, Arsenal a devenit în scurt timp una din cele mai bune echipe din Anglia, câștigând, sub comanda sa, Premier League în 1998, 2002 și 2004, dar și câte 5 trofee FA Cup și FA Community Shield. În plus, în 1994 Arsenal a câștigat Cupa Cupelor UEFA, iar în 2006 a fost finalistă în Champions League. Deși s-a menținut multă vreme la nivelul altor echipe britanice cu un uriaș potențial financiar, precum Manchester United, Arsenal nu a reușit să mai facă performanță în ultimii ani, astfel că Wenger a părăsit clubul în 2018. Plecarea sa a fost de bun augur pentru Arsenal, care a ajuns, cu noul sau tehnician Unai Emery, până în finala Europa League, acolo unde a fost învinsă de Chelsea. În actualul sezon, Arsenal este pe 5 în Premier League, după primele 10 etape.
Premier League
Sadio Mane vs Darwin Nunez. Iese pe plus Liverpool? Plusuri și minusuri pentru cei doi
29/06/2022 LA 11:51
Premier League
Chelsea încearcă să dea o dublă lovitură: negociază pentru doi jucători de la City
28/06/2022 LA 06:52