Articol scris de Valentin Nicola
Chelsea se afla în fața unui test extrem de important înaintea meciului de sâmbătă contra celor de la Crystal Palace. Frank Lampard cu transferuri de zeci de miloane de euro la dispoziție este așteptat să livreze rezultatele la care speră toți fanii de pe Stamford Bridge și nu numai. În campionat, situația nu este una tocmai bună, singurul test cu adevărat important de până în acest moment fiind picat după înfrângerea de pe teren propriu contra celor de Liverpool, acolo unde Chelsea nu a contat în terenul advers.
Exact aici au reușit baieții lui Lampard să se impună în meciul cu Palace. Pressingul agresiv în jumătatea adversă a funcționat, Kai Havertz a evoluat impecabil amintind de perioada sa la Leverkusen, iar Lampard a demonstrat că în acest moment, într-un duel 100% britanic, îi este net superior lui Roy Hodgson. Examen trecut cu brio de către fostul căpitan de legendă al lui Chelsea, cel care a inovat și a dezvoltat pe un sistem de joc, existent în fotbalul englez de peste 100 de ani, 2-3-5.
Premier League
Mane, spre Bayern, Liverpool i-a găsit deja super-înlocuitor! Planul genial al lui Klopp
IERI LA 11:31

Versatilitatea sistemului de joc

  • Chelsea / 4-2-3-1: Mendy - Azpilicueta, Thiago Silva, Zouma, Chilwell – Kante, Jorginho – Odoi, Havertz, Werner – Abraham
  • Crystal Palace / 4-4-2: Guaita – Ward, Kouyate, Sakho, Mitchell – Townsend, McArthur, McCarthy, Eze – Zaha, Ayew
Chelsea a început în forță partida cu un pressing avansat efectuat în jumătatea adversă, iar după numai 5 minute balanța se înclina net în favoarea lor cu o dominare teritorială de 100% și 24 de pase reușite în treimea adversă. Formația lui Lampard se instala comfortabil la cârmă jocului.
Ben Chilwell a avut un rol extrem de important, inserarea sa în zona mediană a avut rolul de a comprima liniile, s-a creat astfel un 3-3-4 pe faza de tranziție ofensivă care a asigurat o progresie bună a balonului fără a permite celor de la Palace să conteze în prima repriză.
Sistemul 4-2-3-1 în care Chelsea începuse partida se transforma în 3-2-3-2 pe fază de organizare ofensivă. Abraham și Havertz în rol de atacanți erau susținuți din spate de o linie formată din Chilwell, Werner și Odoi. Practic un bloc ofensiv format din 5 oameni în timp ce doi pivoți, Jorginho și Kante, fiecare cu atribuții diferite asigurau legătura dintre compartimente.
Crystal Palace nu a contat deloc în acest meci, cu o prestație timidă, bazată pe contraatacuri sporadice rămase fără sorți de izbândă, Thiago Silva acoperind de fiecare dată magistral spațiile din spatele lui Chilwell. Previzibil, Palace a încercat să aglomereze spațiile pentru a recupera balonul, reușind 11 deposedări în acest meci, singurul capitol unde a depășit-o pe Chelsea.
La finalul partidei, Chelsea a avut 629 de pase reușite fața de cele numai 203 ale lui Crystal Palace.
https://i.eurosport.com/2020/10/03/2901372.jpg
Credit foto: StatsZone

Efectul implicării lui Havertz și trio-ul median, avantajele lui Chelsea

Ce a funcționat impecabil la Chelsea a fost compartimentul median. Nucleul stabil al echipei a fost compus din Havertz în rol de mijlocaș ofensiv, Jorghinho pe post de “regista” și Kante care, deși nu a strălucit la numărul de intercepții sau tackling-uri, și-a hărțuit constant adversarii pentru a-i forța să comită erori.
Lampard a jucat ca la carte această partidă. A format blocul median din 3 jucători care dețin calități diferite. Havertz și Jorginho, inventivi și creativi, fiecare responsabil cu zona sa de teren, susținuți pentru mai multă siguranță defensivă de către Kante.
Havertz a fost implicat în jocul echipei, a coborât între linii pentru a crea superioritate numerică și a ajutat echipa în momentele de construcție. La final, atât Havertz cât și Jorginho au fost jucătorii cu cele mai multe pase reușite în treimea adversă.
https://i.eurosport.com/2020/10/03/2901373.jpg
Credit foto: StatsZone

Pressingul avansat a adus dominarea teritorială

Debutul reprizei secunde vine cu o mutare tactică din partea lui Lampard. Azpilicueta urcă în banda dreaptă, Jorginho acoperă zona lăsată liberă de urcarea ibericului, astfel Chelsea reușește să susțină pressingul constant asupra adversarului.
https://i.eurosport.com/2020/10/03/2901374.jpg
Credit foto: StatsZone
Fiind echipa care a impus ritmul partidei, Chelsea a interceptat mingea în zona de teren adversă, ceea ce a permis echipei să atace cu rapiditate poarta adversă. Cu 39 de recuperări și 13 șanse create în 90 de minute, echipa lui Lampard a surclasat adversarul, rezultatul final fiind unul meritat.
https://i.eurosport.com/2020/10/03/2901375.jpg
Credit foto: StatsZone
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Premier League
Sadio Mane, adio Liverpool! Lovitură de teatru: curtat de Real și PSG, senegalezul a ales alt gigant
IERI LA 04:47
Premier League
Nottingham Forest, super-campioana uitată care bate la porțile Premier League
25/05/2022 LA 10:38