Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

4 ani de când Leicester a făcut "planeta să se oprească": cele 13 minute magice în istoria oraşului

Cristian Mihală

Actualizat 02/05/2020 la 19:58 GMT+3

Data de 2 mai 2016 va rămâne pentru totdeauna în istoria sportului prin Leicester, oraş care a reuşit să devină punctul de atracţie pe harta lumii. Micuţa localitate a bifat două victorii majore în lumea sportului: clubul de fotbal a câștigat în premieră titlul în Premier League, reuşind o surpriză istorică, în timp ce Mark Selby a devenit pentru a doua oară campion mondial (după titlul din 2014).

Momente istorice pentru oraşul Leicester, în 2016

Credit imagine: Eurosport

Pe 2 mai 2016, în seara în care Mark Selby, originar din Leicester, a devenit pentru a doua oară în carieră campion mondial, "Vulpile" lui Claudio Ranieri au câștigat matematic campionatul englez, cu două etape înainte de finalul sezonului. A fost un succes pe care nimeni nu îl anticipa, un triumf la care nimeni nu spera într-o lume dominată de transferuri de sute de milioane de euro.
Înainte de etapa a 36-a, Leicester avea un avans de 7 puncte în fața ocupantei locului 2, Tottenham Hotspur. Fără aportul golgheterului Jamie Vardy, suspendat, liderul campionatului a remizat, 1-1 (Martial 8' / Morgan 17'), în deplasarea de la Manchester United. Diferența de puncte față de Spurs se mărea la 8 puncte, iar jucătorii lui Mauricio Pochettino aveau o singură misiune: victorie la Chelsea, în ultimul meci al etapei, luni seară. La pauză, scorul de pe Stamford Bridge era 2-0 în favoarea oaspeților și părea că Leicester trebuie să mai aștepte cel puțin o etapă până să fie sigură de câștigarea titlului. Doar că, la Londra, Chelsea a reușit să întoarcă rezultatul în a doua repriză și a terminat la egalitate, 2-2 (Cahill 58', Hazard 83' / Kane 35', Son 44'), cu Spurs. A fost scorul care a confirmat că Vardy, Mahrez, Kante, Drinkwater, Kasper Schmeichel și restul elevilor lui Claudio Ranieri sunt noii campioni ai Angliei.
Ranieri's Fulham stint was a far cry from the success he experienced at Leicester
Titlul în Premier League câștigat de Leicester a reprezentat primul succes major din istoria clubului și a venit în urma unui sezon extraordinar făcut de "Vulpi". Dacă cu un sezon înainte, Vardy&Co terminau pe poziția 14 primul sezon după revenirea pe prima scenă a fostbalului englez, în stagiunea 2015-2016 Leicester și-a asigurat matematic trofeul cu două etape înainte de finalul sezonului. Interesant este că, Nigel Pearson, antrenorul care a salvat echipa de la retrogradare cu un sezon înainte, cu 7 victorii în ultimele 9 meciuri, a fost înlocuit de Claudio Ranieri la începutul anului competițional, iar această mișcare a fost îndelung contestată de apropiații clubului. La mai puțin de un an distanță de la acel moment, Ranieri a devenit idol pe King Power Stadium, iar clubul a avut şansa istorică de a juca în grupele Ligii Campionilor.

Cifrele sezonului pentru Leicester, în momentul câştigării titlului

  • 3 - numărul înfrângerilor suferite de Leicester în campionat, după 36 de etape
  • 11 - numărul paselor decisive date de Riyad Mahrez, playmaker-ul algerian al lui Leicester, ajuns între timp la City
  • 22 - numărul golurilor marcate de Jamie Vardy în acel sezon de Premier League
  • 29 - vârsta lui Jamie Vardy, care în 2012 juca la Fleetwood, în liga a 5-a
  • 7 iunie 2015 - data la care Vardy a debutat în tricoul naționalei Angliei
  • 132 - numărul anilor care au trecut de la fondarea clubului Leicester, până la câștigarea primului titlu de Premier League din istoria echipei de fotbal (2016)
Cu două etape înainte de finalul campionatului, Jamie Vardy a fost desemnat "fotbalistul anului" de către Asociația Ziariștilor de Fotbal din Anglia, iar Asociaţia Fotbaliştilor Profesionişti din aceeaşi ţară l-a numit pe Riyad Mahrez "jucătorul anului" în Premier League.
Leicester a devenit cea de-a 24-a campioană a Angliei şi a şasea din era Premier League, după Manchester United, Blackburn Rovers, Arsenal, Chelsea şi Manchester City. Totodată, a fost prima echipă care cucereşte titlul în premieră, de la Nottingham Forest, în 1978.
80 de milioane de euro a costat tot lotul de jucători cu care Ranieri a cucerit titlul în acel sezon. Cei mai buni doi jucători ai echipei, Mahrez și Vardy, au costat împreună sub 2 milioane de euro. United, spre exemplu, care a terminat sezonul 2015-2016 pe locul 4, la 15 puncte de "Vulpi", plătise în stagiunea 2015-2016 nu mai puţin de 60 de milioane de euro pentru Anthony Martial, pentru ca apoi să îl aducă pe Old Trafford şi pe Paul Pogba, pentru 105 milioane de euro.
Mark Selby celebrates winning the 2016 Snooker World Championship

Mark Selby, campion mondial în aceeaşi seară

Bucuria fanilor lui Leicester a fost dublată de faptul că un "copil" al oraşului, Mark Selby, reuşea aproape concomitent o altă bornă istorică, al doilea său titlu mondial, din cele trei avute în prezent.
În finala Campionatului Mondial de Snooker de la Sheffield, englezul în vârstă de 32 de ani l-a învins pe Ding Junhui, la capătul unui meci extraordinar, cu scorul de 18-14. După ce Selby a condus duminică cu 6-0, chinezul a revenit spectaculos și a micșorat avansul la 10-9 și 11-10. Nu a reușit însă egalarea în niciun moment al finalei, iar sesiunea de luni s-a reluat de la 14-11.
Victoria lui Selby, originar din Leicester, a venit la numai 13 minute după ce echipa de fotbal fusese confirmată ca fiind noua campioană a Angliei. La finalul partidei din Crucible Theatre, Mark Selby a pozat atât cu trofeul câștigat, cât și cu steagul clubului de fotbal. Pentru victoria din competiția de la Sheffield, englezul a încasat un cec de 330.000 de lire, cel mai mare premiu acordat vreodată în snooker până în acel moment. Totodată, Mark Selby, numărul 1 mondial la acea dată, a devenit al șaselea jucător de snooker multiplu campion mondial. Înaintea lui, pe această lista erau numai Stephen Hendry (7 titluri), Steve Davis (6), Ronnie O'Sullivan (5), John Higgins (4) și Mark Williams (2).

Statisticile Campionatului Mondial de Snooker din 2016

  • 86 - numărul break-urilor de peste 100 de puncte, la fel de multe ca în ediția de anul precedent
  • 143 - cel mai mare break, făcut de Kyren Wilson în sferturile de finală
  • 15 - Ding Junhui a avut cele mai multe break-uri de peste 100 de puncte
  • 126 - Mark Selby a făcut cel mai mare break din finală
  • 13 ore, 2 minute și 28 de secunde - durata totală a finalei
  • 66 de minute - cel mai lung frame din finală, cel cu numărul 15
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo